NMR-marschen i Göteborg den sista september blev trots massiv förhandspublicitet och dito polisskydd mot tiotusentals förbannade göteborgare  ingen odelad framgång för nazisterna. Såvitt man inte vill kalla en eskorterad promenad från den ena ICA-butiken till den andra och åter för en framgång.

Jimmy Åkesson tvangs till och  med  leverera ett så pass kraftfullt avståndstagande från nazismen,  som han bara orkade: "Det är en ganska sorglig dag i svensk politik. Ni har säkert följt händelserna i Göteborg där extremister från både vänster och höger drabbar samman."

Det kunde inte ens Donald Trump ha sagt bättre.

En elak bedömare skulle kanske till och med ha betecknat nazimarschen som ett ömkligt och ett för såväl rörelsen som för samhället kostsamt  fiasko. Och kanske till och med  parafrasera ordstävet:

"Mycket väsen för lite ull, sa gumman då hon klippte nassen".

{jcomments lock}

Kommentarer

0
Hans Isaksson
6 years ago
Tack, Anders P och Bertil C. Upplever ingen större motsättning mellan mig och er i detta sammanhang. Vad gäller Anders påpekande om fascisternas motiv för att uppträda på gatan har jag gjort samma reflektion i blogginlägget "Tyrrunans folk och dess möjliggörare" 26/9. Men det förtjänar att påpekas ständigt - det handlar om terror. När skall Fritz Langs "Dr Mabuses testamente" komma upp i TV igen?
Like Like Citera
0
Bertil Carlman
6 years ago
Bäste Hans!
Det är med stort nöje som jag följer/följde dina tidskriftsartiklar (Clarté och Fib/K) och bloggande. Särskilt förtjust var jag i dina ironiska kommentarer om olika personer som publicerades i Fib/k. Din efterträdare (backstugusittaren) når alls icke upp till den nivå du hade.
Efter denna bugning måste jag dock tillägga: du kan mycket mer än denna ”NMR:s senaste göteborgshistoria”. Nu när alla möjliga personer av alla möjliga politisk/ickepolitisk nyans talar om demonstrationsrätten och mötesfriheten borde det väl ligga i Clartés intresse att utnyttja tillfället för att positionera sig? Om det är så att du liksom jag kanske börjar bli lite gammal och sliten för att orka med de utmaningar som vi förr tog oss an utan tvekan (i varje fall gjorde du det), så har väl Clarté tillgång till en sådan kompletterande kraft? Clarté måste visa sig i dessa frågor.
Like Like Citera
1
Anders Persson
6 years ago
Nassedemonstrationen diskuteras som om den var en "vanlig" demonstration, som alla andra, men med ett motbjudande budskap. Man kommer inte ihåg att Hitlers, Mussolinis, Francos och andras STORMTRUPPER inte var ute för att övertyga folk utan att skrämma dem till underkastelse. Både genom sin "generalrepetition" några dagar innan och sitt hot att "komma igen" har NMR nassarna placerat sig i den kategorin.

PS: Jan Myrdal brukar kritisera vänstern just för att se Hitlers seger bara som ett utnyttjande av Weimarrepublikens demokrati, nu senast i Nya Tiders "återanvändning" av hans artikel från 1998 http://tffr.org/articles/9812_omattforbjudalogn.htm
Like Like Citera

Mest läst av skribenten

Senast på bloggen

Category Image

Om bloggen

På Clartébloggen publicerar vi artiklar som debatterar och informerar. De som skriver blogginläggen behöver inte tillhöra förbundet och innehållet i artiklarna är inte uttryck för förbundets ståndpunkter. Varje författare svarar för sina åsikter.