Bokcaféet Pilgatan i Umeå firar tio år. Jan-Olov Carlsson, ordförande i kooperativet Pilgatan, berättar om bokcaféets historia:

– När vi öppnade dörren och släppte in de första gästerna 6 februari 2008 var det med viss bävan. Skulle det ”otidsenliga” projektet hålla?

– Det fanns inga tankar om en kommersiell succé, men vi bar på en idé om en bokhandel med norrländsk blick, kvinnors utsikt och barnperspektiv som kan utgöra en träffpunkt, scen och korsväg mellan boken, ordet, författaren och läsaren.

– Nu har det gått tio år. Bokcaféet överlevde. Vi tyckts ha öppnat dörren, inte bara till ett bokcafé utan också till ett uppdämt behov av kulturmöten.

Bokcaféet Pilgatan har knutit nära band med olika författare och ett uttryck för detta är att i nuläget har 85 kulturarbetare – däribland Robert Nyberg som regelbundet medverkar i tidskriften Clarté med sina teckningar – köpt en stol till caféet och har den märkt med sin namnskylt.

– Bokcaféet Pilgatan är en salig blandning av författarbesök, caféservering, folkbildning, soppluncher, utställningar, musik, litterära bussresor, barnaktiviteter, marknader och mycket annat. Allt bärs upp av en kombination av idealism och viss nödvändig kommersialism, säger Jan-Olov.

Listan över tio års aktiviteter är imponerande: t ex 488 Ordcaféer med författarbesök med ca 25 240 besökare, 109 barnarrangemang med ca 3250 besökare, 80 jazzträffar med ca 2850 besökare, 102 separata konstutställningar och 76 spelningar i Bokcaféets lokaler m m.

– Det har varit tio händelserika år. Roliga år. Berikande år. Spännande möten. Kultur i många former. Härlig atmosfär. Trevliga gäster. Många kakor bakade. Och författarstolar som bärs in och ut, avslutar Jan-Olov.

Bokcafé Pilgatan och Kulturföreningen Pilgatan kommer att fira tioårsjubileum under våren 2018:

I februari släpps Pilgatans kok och bok. En bok som binder samman Pilgatans kulturella och kulinariska verksamheter. Tio år i ord och bilder – vem, vad, vilka samt recepten på de mest populära sopporna och bröden.

Vårprogrammet kommer att innehålla lite mer och lite extra kring Pilgatans profilområden: norrländsk blick, kvinnors utsikt och barnperspektiv.

Den 19 maj blir det en stor tioårsfest på Pilgatan under dagen: frukost, barnaktiviteter, författarbesök, sopplunch, musik och mycket annat. På kvällen flyttar festen över till Folkets hus och en rad spännande och välrenommerade artister är med och firar.

{jcomments lock}

Kommentarer

0
Jan Danielsson
6 years ago
Tack för en fin text om vårt Bokcafé här i Umeå. Det som tycktes så otidsenligt när vi startade visade sig bli en succe. Extra roligt att så många unga människor kommer på våra mer politiska program. Båda våra program om fascismen(gårdagens och dagens) i höstas samlade fulla hus. Apropå Olle Josephsons rapport om proletärförfattarna så tror jag att nästan alla de nya besökt oss här på bokcafé pilgatan.
Än en gång tack för artikeln och tack för en allt bättre Clarté.

Kamratliga hälsningar från Jan Danielsson en av de tolv som driver kooperativet.
Like Like Citera

Mest läst av skribenten

Senast på bloggen

Category Image

Om bloggen

På Clartébloggen publicerar vi artiklar som debatterar och informerar. De som skriver blogginläggen behöver inte tillhöra förbundet och innehållet i artiklarna är inte uttryck för förbundets ståndpunkter. Varje författare svarar för sina åsikter.