(c) Svenska Hamnarbetareförbundet (http://hamn.nu)
(c) Svenska Hamnarbetareförbundet (http://hamn.nu)

Onsdagen den 23 januari gick hamnarbetare ut i punktstrejker över hela landet. Det var de första strejkerna av flera under de kommande dagarna. Hamnarbetarna strejkar för rätten att själva välja vilken fackförening som ska företräda och teckna kollektivavtal för dem. Det är en ovanlig strejk. Inte för löner och villkor, utan för rätten att fungera som fackförbund.

Samma dag inleddes arbetsgivarnas "spegellockouter" (en märklig spegelbild: flera timmar längre och med långt större konsekvenser för hamnföretagens kunder!). Smakar det så kostar det, och de som äger våra svenska hamnar verkar vara beredda att låta konflikten kosta på. De har i alla fall inte varit särskilt intresserade av att hitta lösningar vid förhandlingsbordet. Sveriges Hamnar försöker egentligen inte ens förhandla: Istället erbjuder de ett avtal som ställer Hamnarbetarförbundet utanför lokala förhandlingar och förvägrar dem rätt att driva avtalsbrott i Arbetsdomstolen. Sen knäpper de med fingrarna som den drygaste gubben på krogen och ropar åt politikerna: Snabba på lite med strejklagen, tack! (För den som vill läsa mer om den kommande antistrejklagen, se Kurt Junesjös artikel i Clarte 3/18.

Sveriges Hamnars agerande är enligt en nygammal svensk modell: Arbetsgivare som istället för att vända sig till sin motpart ropar efter nya klasslagar. Chefer som gör som de vill på jobbet. Sköter arbetsmiljöarbete med vänster eller ingen hand alls. Avslutar anställningen för den bråkige eller långsamme. En svensk modell som gäller på många arbetsplatser idag.

Bättre då med en annan modell, en där vi lär chefer och ägare att det kostar mer än det smakar att bråka med sina arbetare. Det är det hamnarbetarna försöker göra. Låt oss göra vad vi kan för att stödja dem i försöket.

MER INFO

Håll er uppdaterade om konflikten på hamn.nu eller https://www.facebook.com/hamnarbetarna/

Peppa en strejkvakt – här finns en lista med strejk- och lockoutvarsel över hela landet: https://francesblogg.wordpress.com/2019/01/23/strejker-och-lockouter-i-hamnarna/

Om du bor i Göteborg – delta i Hamnfyrans demonstration söndagen den 27 januari: https://www.facebook.com/events/286422192022754/

Här finns material för den som vill stötta de strejkande praktiskt eller ekonomiskt: http://hamn.nu/article/2675/For-dig-som-vill-stotta-Hamnarbetarforbundet.html?fbclid=IwAR2eycg4FnZiJL5a2K1TaIBOGkya7iXSQ_adwZCKUp_Qn976PORymURHq-Y

(Clarté har tidigare antagit ett uttalande för Hamnarbetarna i deras föreningsrättsstrid.)

insamling hamn

{jcomments lock}

Comments for this post are closed

Mest läst av skribenten

Senast på bloggen

Category Image

Om bloggen

På Clartébloggen publicerar vi artiklar som debatterar och informerar. De som skriver blogginläggen behöver inte tillhöra förbundet och innehållet i artiklarna är inte uttryck för förbundets ståndpunkter. Varje författare svarar för sina åsikter.