Demonstration för president Morales. Bild: Agencia de Noticias Redacción [CC BY-SA 4.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)]
Demonstration för president Morales. Bild: Agencia de Noticias Redacción [CC BY-SA 4.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)]

Vad som skett i Bolivia är en militärkupp. Evo Morales har med stor framgång bekämpat fattigdomen i Bolivia och sett till så att breda lager fått det bättre. Till slut fann de besuttna i Bolivia för gott att avsätta Morales och ersätta honom med en öppen rasist och religiös fanatiker vid namn Jeanine Anez Chavez. På twitter har hon skrivit: ” Jag drömmer om ett Bolivia fritt från urinvånarnas sataniska riter, våra städer är inte för indianer, de kan försvinna till höglandet El Chaco”.

I kuppens spår har fackföreningsledare, socialister och företrädare för urbefolkningen torterats och mördats. Risken för etnisk rensning i Bolivia är påtaglig. Glädjande nog har ett stort, folkligt motstånd mobiliserats mot kuppen. Morales parti, MAS (förkortning för Movimiento al socialismo) har majoritet i parlamentet och har efter att Morales tvingades i landsflykt samlats kring parlamentets talman Adriana Salvatierra Arriaza. Landets största fackförening, COB, har utlyst generalstrejk mot kuppregimen. På La Paz gator samlas tusentals demonstranter i protest mot kuppen. Kuppmakarna sitter alltså inte säkert i sadeln än, och det bolivianska folket behöver vårt stöd och solidaritet. En direkt pinsamhet är utrikesminister Ann Lindes uttalande till stöd för kuppen, ytterligare ett bevis för att den svenska utrikespolitiken underordnat sig USA-imperialismens intressen.

Stöd Bolivias folkvalde president!

Sverige måste försvara demokratin i Bolivia och kräva ett slut på våld och övergrepp!

{jcomments lock}

Kommentarer

1
Anders Romelsjo
4 years ago
Det var en mycket fin och mycket väl planerad och genomförd solidaritetsmanifestation på Soltorget vid Segels torg i Stockholm. Arrangörer var "Döttrar för internationell solidaritet".

200-300 närvarande enligt min uppskattning.

Här en film från detta.

https://youtu.be/LuRPQbvYxn0


Jag har deltagit i ungefär 15 manifestationer till stöd för Latinamerika och Assange där och på Medborgarplatsen, Stortorget, Hötorget, utanför ambassader, men har nästan aldrig sett kända Clarteister där. Varför?

Vi har tid för manifestationer 30/11, 14/12, 21/12, 28/12. Ställ upp då!
Like Like Citera

Comments for this post are closed

Mest läst av skribenten

Senast på bloggen

Category Image

Om bloggen

På Clartébloggen publicerar vi artiklar som debatterar och informerar. De som skriver blogginläggen behöver inte tillhöra förbundet och innehållet i artiklarna är inte uttryck för förbundets ståndpunkter. Varje författare svarar för sina åsikter.