Bild: Robert Nyberg

Det borgerligt ledda Region Stockholm (f.d. Stockholms läns landsting) sade under hösten upp runt 300 läkare och över 400 undersköterskor. Man upphandlar nu hyrläkare från privata företag till en summa om upp till 648 miljoner, varje stafettläkare kostar dubbelt så mycket per timme. Dessutom upphandlar man sjuksköterskor för upp till 770 miljoner och undersköterskor för 3,4 miljoner (Källa). Uppenbarligen räcker inte de anställda man har kvar efter avskeden.

Varför gör man då neddragningarna när allt tyder på att det kommer att kosta regionen mer än man sparar? Förmodligen beror det på att man vill trixa med budgeten. Med färre fast anställda kan man lägga en stramare budget. De verkliga kostnaderna för hyrläkarna kan man sedan underskatta och så låtsas politikerna att budgeten är i balans, vilket man glatt kan kommunicera till väljarna. När sedan budgeten inte hålls, skyller man på sjukhusledningarna och kräver nya nedskärningar.

Det påminner om en berättelse som jag hörde från en god vän som jobbade på Ny Teknik, när företaget såldes till en finsk mediekoncern. Även här gav man ett stort antal journalister sparken och beviljade dem ett väl tilltaget avgångsvederlag. Sedan beställde man artiklarna (som de skulle ha skrivit som anställda) från de numera frilansande journalisterna. Årsresultatet gick naturligtvis åt skogen eftersom man betalade två gånger för samma artiklar. Men poängen var att finnarna avsåg att börsintroducera tidningen. Och även om årsresultatet var dåligt kunde man visa på att man gjort kraftfulla insatser för att sänka de fasta kostnaderna och att underskottet berodde på extraordinära åtgärder (avgångsvederlagen) som inte skulle upprepas framöver. Aktien steg och alla kunde vara nöjda.

Nu är ju inte Region Stockholm ett aktiebolag och det finns inga presumtiva aktieköpare som ska luras. Men för Irené Svenonius och Anna Starbrink är det gott och väl om man kan slå blå dunster i ögonen på väljarna och framställa sig som de ansvarstagande politiker man aldrig har varit och aldrig haft avsikten att vara.

{jcomments lock}

Comments for this post are closed

Mest läst av skribenten

Senast på bloggen

Category Image

Om bloggen

På Clartébloggen publicerar vi artiklar som debatterar och informerar. De som skriver blogginläggen behöver inte tillhöra förbundet och innehållet i artiklarna är inte uttryck för förbundets ståndpunkter. Varje författare svarar för sina åsikter.