Någon vecka före mordet på George Floyd gjorde CNN en intervju med Donald Trumps hälsominister Alex Azar. Hälsoministern hävdade i intervjun att en viktig orsak till att USA hade så många dödsfall i Coronapandemin var att svarta och andra minoriteter i USA hade så många underliggande sjukdomar. Azar ville inte skylla på enskilda individer, men dessa amerikaners ohälsosamma liv är ett epidemiologiskt faktum, hävdade han. En inte allt för djärv slutsats är att president Trump nu är ute efter syndabockar för sin katastrofala Coronastrategi, eller rättare sagt totala brist på Coronastrategi. Några måste göras ansvariga för att över 110 000 människor har avlidit i Corona hittills i USA. Och de ansvariga var alla de ohälsosamma svarta och immigranter. En kort tid efter intervjun med Alex Azar hävdade Vita huset-talesmannen Jerome Adams att det svarta samhället måste skärpa sig och undvika alkohol, tobak och droger.

Rasismen är ett av fundamenten i Donald Trumps politik. Att han skulle använda sig av den under nuvarande kris är inte förvånande. Coronapandemin har visat att USA:s otillräckliga sjukvårdssystem inte klarar av att skydda sina medborgare. Till detta kommer bristen på ledning. Politiska bedömare menar att, när Trumps försök att släta över Coronafaran misslyckades, så valde han att helt enkelt abdikera från sitt jobb och istället ägna sig åt golf, Tv-tittande och Twitter. Politiska ledare som Trump har byggt upp en image av styrka och auktoritet, men har visat sig fega och ynkliga när det gäller att ta ansvar och ledningen, hävdar en ledarskribent i The Guardian. Dessa ledare använder sin makt för att skydda, inte sitt land, utan sig själva.

Mordet på George Floyd var ingen unik händelse. Det var en av många förbrytelser den amerikanska polisen begått mot den afroamerikanska befolkningen under många, många år. Samtidigt som den offentliga verksamheten skurits ner har polisen i många stater fått allt mer pengar. Polisen har militariserats. Afroamerikanska intellektuella beskriver USA idag som en polisstat. När hundratusentals amerikaner efter mordet på Floyd gick ut i omfattande demonstrationer över hela USA skedde det också mot bakgrund av en snabbt växande ekonomisk kris. Flera fackförbund och fackföreningar deltar i protesterna mot rasismen och polisbrutaliteten i USA, skriver den danska tidningen Arbejderen. Tidningen har intervjuat fackligt aktiva som hävdade att de underliggande orsakerna till upprorsrörelsens omfattning är den stora fattigdomen, de många desperata bostadssökande, skuldplågade familjer, den hårda pressen på arbetarna från arbetsgivarnas sida och den höga arbetslösheten.

En fackförening som anslutit sig till protesterna är Local 79 av förbundet LiUNA som organiserar 10 000 byggnadsarbetare i bland annat New York. Det landsomfattande fackförbundet SMART som organiserar metallarbetare och transportarbetare har tagit ett uttalande där man solidariserar sig med protesterna mot rasismen och där man tar avstånd mot försöken att hetsa arbetare mot varandra. I ett uttalande från Los Angeles LO-distrikt AFL-CIO heter det att arbetarrörelsen och den svarta medborgarrättsrörelsen i USA arbetar tillsammans emot ett utsugningssystem som gör de rika rikare på bekostnad av arbetarna. De underliggande orsakerna till protesterna är strukturell rasism, ojämlikhet, försämringar i social service, nedskärningar inom undervisning och sjukvård samt bostadsbrist, skriver AFL-CIO. Arbetarrörelsen i USA har inte varit overksam. Sedan början på mars i år har över 600 strejker registrerats av webbtidningen Payday Report. Den 19 juni, under firandet av Juneteenth, genomförde International Longshore and Warehouse Union (ILWU) strejker i 29 hamnar på USA:s västkust. Strejkerna genomfördes dels som stöd för afroamerikanernas kamp, dels i protest mot planerna på privatiseringar av hamnarna.

Den 9 juni tog hundratals demonstranter över centrala delar av Seattle i staten Washington i USA:s nordvästra hörn. Ockupanterna kallar området för Capitol Hill Autonomous Zone. Inom området finns bland annat en tömd polisstation, stadshuset och en park. Det började med omfattande demonstrationer mot mordet på George Floyd. Efter sammandrabbningar mellan poliser och demonstranter lämnade polisen området. Demonstranterna tog över och satte upp vägspärrar in till området. Demonstranterna har gått in i det olåsta polishuset och också tagit sig in i stadshuset. De har gjort en lista på 29 krav och först när dessa är uppfyllda kommer de att lämna området. Bland kraven nämns avskaffandet av stadens polisdistrikt, förbud mot väpnade attacker på demonstranter, tillsättande av en undersökningskommission om polisbrutalitet, satsning på sjukvård, mediciner, undervisning och högre lärarlöner, hjälp åt hemlösa och hyresreglering. Kravlistan avslutas med orden ”Vi som befriat Free Capitol Hill i folkets namn i Seattle ska inte glömma att vi befinner oss på en mark som allaredan en gång stals från Duwamishfolket som var de första i Seattle och vars ledare John T Williams mördades av polisen för 10 år sedan.”

Demonstranternas krav i Seattle visar hur stort problemet med polisvåld är i USA. Polisen har nu också börjat med en ny taktik, nämligen att attackera journalister. Enligt The Guardians undersökning har 148 arresteringar och attacker på journalister genomförts mellan den 26 maj och 2 juni 2020. Philip V McHarris skriver i Washington Post (2020-05-28) att militariseringen av polisen började redan på 1960-talet. Under många år motiverades förändringen och förstärkningen av poliskåren med att kampen mot droger och terrorism krävde det. Polisen fick allt mer statliga pengar. De började använda metoder och utrustning som bara användes av militärer. Samtidigt fick poliskåren inte den utbildning som krävdes. Det är därför inte konstigt, skriver Philip V McHarris, att de poliser som mötte demonstranterna över hela USA under BLM-upproret inte alls ser ut som poliser utan som militärer, med både polisers och militärers vapen. President Donald Trumps första reaktion på protesterna mot mordet på George Floyd var att demonstrationerna skulle mötas med våld. ”När plundringarna börjar så börjar också skjutandet” skrev han på Twitter. Som reaktion på ockupationen av cityområdet i Seattle skrev Trump på Twitter, adresserat till delstaten Washingtons guvernör Jay Inslee och Seattles borgmästare Jenny Durkan; ”Ta tillbaka er stad NU… Om ni inte gör det, kommer jag göra det. Detta är ingen lek. Dessa vidriga anarkister måste stoppas OMEDELBART!” Som svar till Trump skrev guvernör Inslee: ”En person som är totalt inkompetent att regera landet ska hålla sig utanför staten Washingtons affärer.” På en presskonferens sade borgmästare Durkan: ”Hotet om att invadera Seattle, att splittra och framkalla våld i vår stad är inte bara ovälkommet, utan också olagligt”.

Fackliga organisationer, afroamerikanska intellektuella och ledare för folkrörelseorganisationer kopplar ihop den antirasistiska kampen med den antikapitalistiska kampen. Den allt mer militariserade polisen skyddar ett system som sätter profit högre än människoliv. Det är uppenbart att ingen väntar sig snabba förändringar. Några större förhoppningar på Joe Biden hyser man inte. Under sin tid vid makten var Biden lika angelägen att militarisera polisen som de flesta andra politiker. Kapitalet och kapitalismen pekas ut som det grundläggande problemet.

{jcomments lock}

Comments for this post are closed

Mest läst av skribenten

Senast på bloggen

Category Image

Om bloggen

På Clartébloggen publicerar vi artiklar som debatterar och informerar. De som skriver blogginläggen behöver inte tillhöra förbundet och innehållet i artiklarna är inte uttryck för förbundets ståndpunkter. Varje författare svarar för sina åsikter.