Statens Bakteriologiska Laboratorium (SBL), montage. Foto: sign Ankara (via Wikimedia)
Statens Bakteriologiska Laboratorium (SBL), montage. Foto: sign Ankara (via Wikimedia)

Ulf Kristersson går ut hårt och kritiserar regeringen för att ställa Sverige i slutet av kön för inköp av vaccin. Men som moderat partiledare borde han vara självkritisk. Det var en moderatledd regering som 1992 drev igenom att Sveriges egen vaccintillverkning skulle bolagiseras för att kunna säljas ut. Innan dess hade den svenska staten samlat en internationellt sett stark kompetens i Statens Bakteriologiska Laboratorium (SBL) som mellan 1918 och 1993 ansvarade för smittskyddet. SBL var både producent, försäljare och kontrollör av vaccin. Detta sågs inte med blida ögon av nyliberaler.

Det folkpartistiska statsrådet Bo Könberg följde den nyliberala strategi som trumpetar ut att allt måste förändras och omorganiseras. Han splittrade upp SBL:

Forskningsdelen flyttades till Karolinska institutet och Smittskyddsinstitutet.

Vaccintillverkningen bolagiserades och blev SBL Vaccin AB. Bolaget köptes sedan upp av det globala läkemedelsbolaget Crucell 2006. Crucell köptes i sin tur sedan upp av Janssen, som är den farmakologiska delen av den amerikanska koncernen Johnson and Johnsons pharmadel Janssen.

 År 2005 tillkännagav Morgan Johansson, som då var hälso- och sjukvårdsminister, att Sverige skulle bygga en egen vaccinfabrik och att det var bråttom. ”Det är bästa sättet att garantera att tillräckligt mycket vaccin kan produceras om och ifall den stora epidemin bryter ut. Idag uppgår världens vaccinproduktion till 300 miljoner doser, vilket är helt otillräckligt.” Men en ny moderatledd regering tog vid och den kristdemokratiska ministern Maria Larsson tar ett annat beslut 2009: ”Det tillförlitligaste och det mest kostnadseffektiva sättet att säkerställa tillgången till influensavaccin vid en pandemi i nuläget är en så kallad pandemi­garanti. Sverige har ingått ett sådant avtal för de kommande tre åren med option i ytterligare tre år.”

Om det inte varit för moderaternas nyliberala utförsäljningar hade inte Sverige behövt stå i slutet av någon kö med vaccinkunder över huvud taget. Om SBL inte slaktats hade vi haft egen vaccintillverkning och kanske t.o.m. kunnat hjälpa andra som nu står slutet av vaccinkön.

{jcomments lock}

Kommentarer

15
Göran Wimmerström
3 years ago
Så djävla bra. Moderater sänkte Sveriges smittskydd ihop med Liberaler. Ja vem blir förvånad? Så vilken historia skall barnbarnen berätta?
Like Like Citera

Comments for this post are closed

Mest läst av skribenten

Senast på bloggen

Category Image

Om bloggen

På Clartébloggen publicerar vi artiklar som debatterar och informerar. De som skriver blogginläggen behöver inte tillhöra förbundet och innehållet i artiklarna är inte uttryck för förbundets ståndpunkter. Varje författare svarar för sina åsikter.