Foto: Phil Roeder from Des Moines, IA, USA, CC BY 2.0, via Wikimedia Commons
Foto: Phil Roeder from Des Moines, IA, USA, CC BY 2.0, via Wikimedia Commons

Valet av Joe Biden till USA:s nya president hälsades av många som befrielse. Trump var en demagog och högerpopulist som polariserade och sådde split. Hans valförlust är ett nederlag högerpopulismen, frågan är hur mycket det kommer påverka i det långa loppet. Trumps förlust är en framgång för radikala och progressiva krafter.

Med detta sagt så bör det också sägas att Biden är centristisk demokrat som har en historia som krigshetsare och proimperialist. Han röstade för den resolution som stödde angreppet på Irak 2003. Han röstade för embargot mot Kuba, Helms-Burton Act, men stödde senare Obamas avspänningspolitik. Han var direkt delaktig, tillsammans med John McCain, i att driva fram USA-alliansens anfall på Jugoslavien. Han förordar en aggressiv politik mot Ryssland och Kina.

Bidens utrikespolitik kommer främst skilja sig från Trumps i retorik och nyanser, de långsiktiga målen är likartade. En skillnad är dock att Joe Biden har sagt att USA återigen kommer ansluta sig till Parisavtalet.

Inrikespolitiskt finns det definitivt skillnader. Biden är för abort och strängare vapenlagstiftning. Hans handlingsutrymme är dock mer begränsat med en senat som eventuellt får en republikansk majoritet och en Högsta Domstol vars majoritet är konservativ.

Det är i så fall mer glädjande att den grupp som kallas The Squad, socialistiska och antiimperialistiska ledamöter i representanthuset, omvaldes och förstärktes av ytterligare några kamrater. Det visar att det finns utrymme för radikal, antiimperialistisk politik även i USA.

{jcomments lock}

Comments for this post are closed

Mest läst av skribenten

Senast på bloggen

Category Image

Om bloggen

På Clartébloggen publicerar vi artiklar som debatterar och informerar. De som skriver blogginläggen behöver inte tillhöra förbundet och innehållet i artiklarna är inte uttryck för förbundets ståndpunkter. Varje författare svarar för sina åsikter.