Maria Persson Löfgrens senare borttagna tweet
Foto: Twitter

Sveriges Radios rysslandskorrespondent Maria Persson Löfgren lade nyligen ut en bild i sociala medier på en trafikstockad landsväg i ökenlandskap som hon menade föreställde flyende ryssar på väg till Mongoliet för att undkomma krigsmobilisering. Problemet var bara att bilden i verkligheten visade en karavan av hippies på väg till Burning man i Nevada, USA.

En annan distingerad rysslandskännare lade ut en bild på en militärparad i Moskva som bevis för att ryska värnpliktiga utrustas med uniformer och musköter från första världskriget. Problemet var bara att bilden i verkligheten kom från en teateruppsättning.

Den som söker sig till källor bortom anekdotisk bevisföring från Twitter kan gå till professor emeritus i journalistik, Gunnar Nygren, som varit med och författat en rapport om de svenska mediernas krigsbevakning från Ukraina. I den pekar rapportförfattarna på hur de svenska mediernas ensidiga uppgiftsinhämtning och ofta uttalade pro-ukrainska rapportering mer riskerar att fördunkla kriget och Rysslands agerande än förklara det.

Det här är ingenting man bland svenska skribenter hymlar med. ”I valet mellan krig och fred, och demokrati och diktatur, är Expressen och Bonnier News inte opartiska”, förklarar Expressens kulturchef Karin Olsson. Författaren och Nato-bloggaren Lars Wilderäng menar i en intervju med Dagens Nyheter att det handlar om att ”driva narrativet” och han därför aldrig skriver om ukrainska motgångar eller militära förluster.

Journalistkåren tar sitt kall på allvar. De ryska trollfabrikerna och falska nyheterna ska motarbetas. Med alla till buds stående påhitt.

Kommentarer

1
Andreas
1 year ago
Journalistkåren ÄR "trollfabrikerna" och fake media. Har alltid varit och kommer så att förbli. Media är ingenting man ska lyssna på. Det är en entitet man skall undvika så långt det går.
Like Like like 1 Citera

Mest läst av skribenten

Senast på bloggen

Category Image

Om bloggen

På Clartébloggen publicerar vi artiklar som debatterar och informerar. De som skriver blogginläggen behöver inte tillhöra förbundet och innehållet i artiklarna är inte uttryck för förbundets ståndpunkter. Varje författare svarar för sina åsikter.