Det är förunderligt, men föga förvånande, vilka känslor Roy Anderssons mottagande av Jan Myrdals Leninpris tycks ha uppväckt bland vissa svenska tidsenliga intellektuella.

Peter Englund satte ribban högt redan vid förra vårens prisutdelning genom på minimalt utrymme i DN genom ett par satser nedlägga

1) 2009 års pristagare, historikern Mathias Gardell själv

2)Pol Pot, som har inspirerat

3) Jan Myrdal - om det inte var tvärtom - och

4) Lenin som har inspirerat dem alla -eller var det tvärtom?

5) Styrelsen för Jan Myrdalsällskapet.

Allt detta klarade Englund dessutom synbarligen utan att behöva styrka pristagarens undermålighet på annat sätt än genom hans villighet att ta emot Myrdalpriset.

Och nu är det dags igen:

DN:s kulturredaktör Maria Schottenius nöjer sig, blid och generös som alltid, med att den 7/2 antyda att Roy Anderssons pris mest rör sig om en Göteborgshistoria. Men glömde att gratulera.

Thomas Nydahl är poeten, som aldrig, vilken politik han för dagen bekänt sig till, varit känd som en nyansernas mästare. Han väljer i sin blogg 5/2 att i sin föregångares efterföljd gå till attack mot Myrdal, Sovjet, Pol Pot. Han hotar dessutom att inte läsa ut den bok, som han tydligen håller på med, av "gravplundraren och tyrannvännen" RA:

"Roy Andersson har valt att blunda inför det barbari som ägt rum i Sovjet och Kambodja. För 100.000 silverslantar väljer han också att beljuga en omvärld som vet bättre när det gäller Myrdal. Denne man har så länge han kunnat och så ofta han fått tillfälle framställt de röda khmererna som sitt folks befriare. Det är skillnad på död och död, på blod och blod. Roy Andersson kommer att vara stolt över ett pris som bär en massmördares namn.
Jag avslutar läsningen av Anderssons bok. Inte ett ord är trovärdigt efter detta, inte ens ett kommatecken om det monterats in i en mening av honom. Gravplundrare och tyrannvänner har jag inget till övers för, inte ens när de är uppburna konstnärer."

 

Per Wirten, den just avgångne Arenaredaktören, har i sin blogg  5/2 däremot synpunkter på Lenin, Pol Pot, Myrdal men därtill på Mao Zedong. Slår dessutom ett slag för det statliga sanningsministeriet. Och är bekymrad för RA:s nattsömn:

"Han förslavade arbetarklassen, inrättade koncentrationsläger, grundlade mekanismerna för "den stora terrorn", krossade all demokratisk opposition, Kronstadtsupproret, anarkisterna runt bondeledaren Machno, skapade svält och död. 100 000 kronor i Lenins namn. Pengar eller politisk heder? Ligger Roy Andersson sömnlös?

Alternativ: han tar emot pengarna och donerar dom till Forum för levande historia för mer info om Pol Pot och folkmordet i Kambodja, eller använder dom för att arrangera internationellt forskarseminarium i Stockholm om Maos terror i Kina eller låter alla pengarna gå till nån skribent vill skriva bok om Jan Myrdals förhållande till politisk terror."

 

Originellt, men inte lustigt, nog förefaller Vetenskap och Folkbildnings blogg att denna gång vara, inte den mest vältaliga, men väl den mest produktiva, källan för invektiv  mot RA och Myrdal, varav de tre mest städade här citeras:

Sign Anders G utmärker sig faktiskt genom att, om än kortfattat och okunnigt, lägga synpunkter RA:s fyrtioåriga konstnärliga verk, som han faktiskt fick pris för:

"Roy Andersson sjönk ytterligare i min aktning. ... Dessutom har han gjort tråkiga prettofilmer".

Sign Devadattas inlägg rymmer nog -och bekräftar samtidigt - en stor sanning:

"Tack Jan Myrdal-sällskapet för att ni förenklar mina bedömningar av kulturkändisar .... nu ser jag tydligt vilken nytta Leninpriset gör: det sållar agnarna från vetet".

Signaturen är kanske inte medveten om det, men han/hon parafraserar faktiskt Mao Zedongs tal på treårsdagen av grundandet av det kinesiska folkets
Antijapanska militärpolitiska högskola den 26 maj 1939:

Det är ännu bättre om fienden angriper oss ursinnigt och utmålar oss som helsvarta och utan ett enda försonande drag. Detta visar att vi inte enbart dragit en klar skiljelinje mellan fienden och oss själva utan också uppnått ganska mycket i vårt arbete.

Jag inte dock är säker på att signaturen och jag kanske skulle kunna enas om vad som är vad när det gäller "agnar och vete". För att inte låta alltför negativ mot VoF måste man kanske förstå att skribenterna på denna blogg kanske någon gång måste koppla av från sitt berömvärda vetenskapliga och folkbildande verksamhet och lämna fritt fram för sina primitiva politiska drifter.

Sign Anders passar t ex på att med utgångspunkt från RA sammanfatta hela socialismens historia:

"Det jag inte förstår är hur socialister och kommunister fortfarande försvarar socialismen/kommunismen när vi vet att den i Ryssland kom till genom en statskupp, med en minoritet av folket på sin sida och ledde hela landet till demokratisk och ekonomisk kollaps bara några årtionden senare".

Det mesta som behöver sägas här om denna historieskrivning sade Mathias Gardell den 6/4-2009 om Peter Englund:

"Som historiker vet Englund att det vi kallar historia egentligen är historiografi: vi väljer ur historiens mångfald ut delar som vi fogar samman till en berättelse som talar om var vi är, varför vi är där och vart vi skall. Mellan olika historieskrivningar pågår en kamp som alltid är politisk, och den historieskrivning som blir officiell återspeglar relativa politiska maktförhållanden. Makten över framtiden går således via kontroll över historien - vilket förklarar varför staten etablerat myndigheten Levande historia."

Roy Andersson är en högvärdig pristagare.

Han är, även enligt egen utsago, socialdemokrat och folkbildare. Han skiljer sig från mängden av intellektuella vindflöjlar av typ Englund, Nydahl och Wirtén och från "folkbildare", som likt myndigheten "Levande historia" ser som sin uppgift att propagera de härskandes bild av samhälle och historia. Han drar, liksom Jan Myrdal, en klar skiljelinje genom att solidarisera sig med arbetarklassen, dess rörelse och - med öppna ögon - med dess historia.

Som vi ser är detta numera livsfarligt.

 

{jcomments lock}

Kommentarer

0
Per Karsman
11 years ago
Är det någon som smakat på ett Adolf Hitler pris? Det fanns väl många som som sympatiserade med ide'erna och den "goda saken " utan att förstå hur det skulle gå. Är man då helt utan skulld? Om man har mördar sin befolkning spelar anledningen då någon roll? Eller går det kanske att rättfärdiga av speciella skäl?? Att någon kan ta emot ett Lenin pris och att man respekterar Jan Myrdal finnar jag helt bisarrt.
Like Like Citera
1
Dan Jerrestam
13 years ago
Roy Anderssons eget svar på en del av påhoppen för att han med glädje tagit emot Leninpriset finns att ta del av på:
www.janmyrdalsallskapet.se/jan-myrdals-stora-pris/item/15-reaktioner-pa-leninpriset-2010.html
Like Like Citera
0
Dan Jerrestam
13 years ago
Författaren av bloggartikeln förnekar att han skulle vara skeptikersignaturen Garvarn på VoF. /Dan Jerrestam
Like Like Citera
0
Simplex
13 years ago
Det har avslöjats att Hans Isaksson med största sannolikhet är identisk med den ökända skeptikersignaturen Garvarn.

Det är upplysningsvis det som Devadatta anspelar på. Saken har utvecklats till en mycket pinsam historia för VoF, vilket man ser om man läser de följande artiklarna på bloggen. Numera försöker VoF-styrelsen till varje pris förtiga kontroversen.
Like Like Citera
0
devadatta
14 years ago
Tack HI för att du tar dig tid att läsa vad jag skriver. Det fick mig onekligen att Garva! ;-)

Jag har dock en fråga: hur ställer du dig till dessa intervjuer av Jan Myrdal utförda av Mohamed Omar?

http://alazerius.wordpress.com/2009/02/22/inte-ett-skit-liberala-intervju-med-jan-myrdal/

http://alazerius.wordpress.com/2009/01/24/4/
Like Like Citera
0
Göran
14 years ago
Det synes mig väsentligt att i sammanhanget tacka Roy Andersson för ett par av de absolut bästa filmer som jag har sett.
TACK!
Like Like Citera

Mest läst av skribenten

Senast på bloggen

Category Image

Om bloggen

På Clartébloggen publicerar vi artiklar som debatterar och informerar. De som skriver blogginläggen behöver inte tillhöra förbundet och innehållet i artiklarna är inte uttryck för förbundets ståndpunkter. Varje författare svarar för sina åsikter.