Vid tioårsminnet av det delvis blodiga upproret i Los Angeles 1992 redogjorde GW Bush för sin analys av det som hänt i staden, där över 50 dog, 2-4000 skadades, 12000 arresterades och det vållades förstörelse för 1 miljard dollar.
"När man frågat mig om vem som orsakat kravallerna och dödandet i Los Angeles brukar jag svara direkt och enkelt. På vem skall man skylla kravallerna? Man skall skylla på dem som deltar. Vem skall man skylla dödandet på? På dem som dödar."
Jämfört med händelserna i Los Angeles ter sig det synbarligen improduktiva eldandet och stenkastandet, som började i Stockholms förorter i veckan, som en gemytlig grillfest.

De flesta officiella talesmän har dock stundtals bemödat sig om att utreda ansvarsfrågan längre än till aktivisternas arvssynd. Varken uttalanden av politiker, polisbefäl eller journalister om händelserna i Stockholms förorter har i som regel hittills nått ner till GW Bushs nivå. Den som hittills kommit närmast honom är, icke helt överraskande, ledarskribenten i DN, Hanne Kjöller.
Det som först gjorde att vi fick upp ögonen för Kjöllers speciella journalistik var hennes reportage från Göteborg i juni 2001 kring demonstrationerna mot besöket av samme Bush. Det har sagts att Kjöllers argumentation var det som fick Sveriges, enligt egen bedömning, mest upplysta och humanistiska ledarsida att åter hävda statsmaktens rätt (klart omstridd sedan Ådalen 1931) att skjuta stenkastande ungdomar i magen och att sedan, på grund av i efterhand starkt ifrågasatta vittnesmål, döma dem till flera års fängelse.
Nu återvänder hon till sitt gamla ämne från 2001, men åskådliggör oavsiktligt samtidigt sin egen tes :
"Kravallerna i Husby ­används som en ram för människors älsklings­idéer om samhället. Och då blir källkont­rollen mindre viktig." De "människor" Kjöller här talar om är inte SD eller hjärntrusten på Avpixlat, utan sådana som hon uppfattar som vänster, och sådanas kända "älskningsidé": att söka förklaringar till individers felsteg även utöver och utanför deras personliga undermålighet.

 

Lika klart som att det var etnisk och social segregation som låg till grund för revolten i Watts 1965 och  i södra Los Angeles1992, lika klart är det att det inte var en händelse att oroligheterna i Stockholm 2013 inte startade i Saltsjöbaden, Ljungby eller Djursholm utan i Husby. Revolten i Los Angeles orsakades inte, men utlöstes av ett bevisat fall av oprovocerat - och obestraffat - polisvåld mot en afroamerikan. I Husby orsakades inte händelserna men kan definitivt på liknande ha utlösts av att polisen dödssköt en knivbeväpnad psykiskt störd 70-åring med invandrarbakgrund, vilken bedömdes som hotande.
Hanne Kjöller förklaring till upproren är huvudsakligen att folk i Stockholms förorter och hennes vänstersinnade kollegor ljuger om såväl polisvåld, segregering och avrustning
Det finns säkert folk som nöjer sig med sådana "direkta och enkla svar" som Hanne Kjöllers och GW Bushs, även om den senares svar vid närmare eftertanke om möjligt är dummare än den fråga som han dessutom själv hade formulerat. Man bör nämligen kunna ställa större krav på den analytiska förmågan hos ett statsöverhuvud, politiskt ansvariga och t o m hos ledarskribenter än, till exempel, hos en hop stenkastande ungdomar.

{jcomments lock}

Kommentarer

0
Dine Malmsten
10 years ago
Det som händer i Husby, har sin historia. Den här förorten har alltid beskrivits utifrån och uppifrån.
Det har varit många organiserade protester och demonstrationer, överhetens svar har varit,vi skiter i vad ni tycker, ni har ingen talan,det är vi ,som är "experter" på er, vi studerar er som myror i en myrstack,tro inte att ni kommer någon stans med att protestera.
Jag kom ihåg,för måga år sedan,då grabbarna okuperade gymmet,som skulle stängas,där vanliga killar hade råd att gå, ledaren togs hand om av "psykiatrin" (är han neddrågad i dag?)
Jag kom ihåg mass möten då vi hade el avbrott.
Jag bodde i Husby åren 1998-2005.
Jag kom ihåg demonstrationer mot "lyxsaneringar" stor anslutning.
Demonstrationer mot nedläggningen av Husby Träff.
Maktens svar vi kör över er!
Like Like Citera

Mest läst av skribenten

Senast på bloggen

Category Image

Om bloggen

På Clartébloggen publicerar vi artiklar som debatterar och informerar. De som skriver blogginläggen behöver inte tillhöra förbundet och innehållet i artiklarna är inte uttryck för förbundets ståndpunkter. Varje författare svarar för sina åsikter.