Krim var "autonom" provins i Sovjetunionen, då Nikita Chrusjtjov (f d partichefen i Ukraina) 1954 efter en bättre middag , och utan att rådfråga halvöns ryska majoritet, gav bort det till den ukrainska sovjetrepubliken.

Efter 1991 var inte Chrusjtjovs gåva inte längre en tom gest, ty då vägrade Sovjetunionens ledare Gorbatjov att använda sin makt för att hålla Sovjetunionen intakt, släppte Ukrainas delrepublik och tillät Tyskland att återförenas. I utbyte utfäste sig USA: s president, Bush Senior, att inte expandera Natos gränser österut, och definitivt inte till Rysslands gränser. Fast på den tiden betraktade Washington det avlövade Ryssland som en tredjevärldennation, till vilken man inte behövde hålla sina löften. Bush senior och hans efterträdare, Bill Clinton, började förskjuta västalliansens inflytande österut till Baltikum, Rumänien, Bulgarien, Kosovo, Albanien, Georgien och till Centralasien. NATO erbjöd medlemskap till Ukraina. Moskva såg sig på goda grunder åter inringat.

 

Vad vi nu bevittnar i Ukraina och Krim är antagligen första steget Vladimir Putins rekonstruktion av en del av det forna Sovjetunionen och framför allt dess skyddssfär. Krisen utlöstes av den USA- sponsrade kuppen mot Ukrainas korrupta, men valde, proryska president, Viktor Janukovitj. Inga västerländska ledare borde ha blivit överraskade av Krimhändelserna. Nationernas suveränitet må i världspolitiken ha en retorisk roll, men beträffande stormakternas verkliga politik är det strategiskt inflytande och inflytelsesfärer som gäller. När USA och NATO i mer än 20 års alltmer gett sig in i Rysslands traditionella intressesfär var det oundvikligt att Moskva skulle ripostera.

Västalliansen har, enligt bl a den kunnige USA-analytikern Eric S. Margolis, begått samma misstag i Ukraina att de alltsedan 30-talet gjort i centrala och östra Europa - lämnat säkerhetsgarantier de omöjligen kunde uppfylla. Putins utspel på Krim kommer, enligt Margolis sannolikt därför att fungera. Det finns inget USA eller NATO kan göra åt det, utom att gruffa och införa ömsesidigt drabbande ekonomiska sanktioner, som redan vållat slitningar inom NATO-alliansen. Tysklands Angela Merkel, den mest kompetenta och avlyssnade av de västeuropeiska ledarna, gruffar bestämt, men med försiktighet, till skillnad från de amerikanska nykonservativa - t ex vice utrikesministern Nuland, som i december bjöd demonstrationen på Maidan på kakor. Detta utöver de fem miljarder dollar USA enligt Nuland under senare år lagt ut för att för att få kuppen till stånd . USA-hökarna verkar vara beredda på en väpnad konflikt med kärnvapenmakten Ryssland. Men inte ens att Carl Bildt ser bister ut och pekar med hela handen öster ut skrämmer antagligen Putin.

Genom att flytta tolv F-16 jaktplan till Polen och krigsfartyg till Svarta havet har USA militära visserligen styrkor på plats för att utlösa ett krig, men inte för att vinna det. Putin vet att det är en bluff.

Washingtons fick visserligen tretton av Säkerhetsrådets medlemmar med sig i sitt fördömande av Krims folkomröstning om halvöns framtid. Eftersom man på förhand visat att resolutionen skulle fällas av Rysslands veto var det ganska riskfritt att stödja den. Washingtons nymornade respekt för nationell suveränitet låter onekligen lite ihålig med hänsyn till på de uppenbart riggade val som förestår i USA-dominerade stater som Egypten och Afghanistan.

 

 

 

{jcomments lock}

Kommentarer

0
martin oskarsson
9 years ago
demokratisk rådsrepublik där politiker snabbt kan bytas ut och de inte har några privilegier utan lever på en arbetarlön. Då skulle östra och västra Ukraiana enas och en inspiration till en liknande politisk revolution i Ryssland ges, för att störta Putins autoritära byråkratiska och hlavt diktatoriska makt
Like Like Citera
0
martin oskarsson
9 years ago
Detär maktpolitik på hög nivå. Krig mellaan USA och Ryssland är uteslutet på grund av kärnvapnen. Orsaken till problemen är kapitaismens återinförande i Ukraina som lett till djupa kriser. Rent principiellt har Krim rätt till självbestämmande. Att genom folkomröstning avgöra om man vill vara en del av Ukaraina, en egen stat eller en del av Ryssland. Men uppdelning i små länder löser inget, se på jugoslavien. Vad som krävs är att folket i Ukraina genomför en politisk revolution och tar över statsmaket. Den ersätts sedan med den demokratisk rådsrepublik där politiker snabbt kan bytas ut och de inte har några privilegier utan lever på en arbetarlön. Då skulle östra och västra Ukraiana enas och en inspiration till en liknande politisk revolution i Ryssland ges, för att störta Putins autoritära byråkratiska och hlavt diktatoriska makt
Like Like Citera
0
Pål Steigan
9 years ago
Hei
Det er at du skriver om dette, Hasse. Den borgerlige propagandaen har vært og er massiv. Noe ukrainerne nå dessverre skal få føle er hva det vil si å bli lagt under IMFs administrasjon.
Det har jeg skrevet om her: http://steigan.no/2014/02/28/ukraina-sjokkdoktrinen-fase-2/
Like Like Citera
0
Rune Lanestrand
9 years ago
T o m Skavlan ställer upp för USA,EU och NATOS uppbackade statskupp i Ukraina.
http://runelanestrand.wordpress.com/2014/03/15/skavlan-putsar-hornen-och-kammar-svansen-pa-overheten/#comment-6969
Like Like Citera

Mest läst av skribenten

Senast på bloggen

Category Image

Om bloggen

På Clartébloggen publicerar vi artiklar som debatterar och informerar. De som skriver blogginläggen behöver inte tillhöra förbundet och innehållet i artiklarna är inte uttryck för förbundets ståndpunkter. Varje författare svarar för sina åsikter.