Det är ingen tillfällighet att Jan Myrdal och Stefan Lindgren medarbetar i den bruna publikationen Nya Tider. Här lierar de sig med tvivelaktiga vänner som råkar tycka ”rätt” i den centrala frågan om USA-imperialismens framfart i länder som Mellanöstern. Var ”vännerna” befinner sig i övriga frågor framställs som ovidkommande. Men det stämmer inte riktigt. Det finns gemensamma uppfattningar också när det gäller invandringen, Sverigedemokraternas och andra rasistiska gruppers dominerande intressefråga, åsikter som sitter i generna på dessa högerextrema med rötter i nazismen.

Det finns en förståelse för den högerextrema kritiken mot invandring och mångkultur hos företrädare för ”vänstern” som Stefan Lindgren och Jan Myrdal. Med Stefan råkade jag för något år sen i en häftig diskussion som slutade med att jag blev portad från hans blogg 8 dagar, när jag upptäckte att han hyste en konspirationsteori om hotet från massinvandringen: ”I det åldrande Europas nationalstater fungerar en massinvandring som ett sätt att riva ner nationalstaterna och bryta ner nationella mentaliteter som hindrar EU att bli ett nytt USA (eller snarare en avläggare av USA) ...Vänstern, om den finns, bör leda kampen för nationens försvar. Det är också den humanistiska ståndpunkten. Nationen är vårt viktigaste försvarsinstrument mot imperialismens maktanspråk.”

En grupp på facebook som kallar sig nationell vänster för till torgs invandrarkritiska åsikter i stil med Stefans.

Jan Myrdal har en mycket pessimistisk syn på mångkultur som uteslutande en källa till förtryck och segregation. Han beundrar franska Front Nationals ledare Marine Le Pen: ”Hon är inte bara kunnig, snabb i repliken och med stark och sympatisk framtoning i samtal, möten, debatter, radio och TV-framträdanden utan hon knyter direkt an till det som varit den traditionella franska vänsterns värderingar: republikanismen, enhetsstaten från Revolutionen, laicismen (den särskilda franska konfessionslösheten), traditionen från 1789/1793”, och argumenterar för en möjlig enhetsfront med Front National i ett debattinlägg från maj 2014.

Ett av Myrdals favoritteman är politikerföraktet. Själv ger han bland annat i Nya Tider uttryck för ett förakt mot ”vänstern”, som verkar skymma hans blick för den exkluderande nationalismen och rasismen hos högerradikala partier som Front National och SD. Han röstar inte på Sverigedemokraterna men ”förstår” dem som gör det.

Jan Myrdal är införstådd med sin position som det ensamma, unika geniet, utskälld och beundrad för att oförskräckt uttala tabubelagda sanningar. Han diskuterar inte, han föreläser. Lyssna är inte hans starka sida. Jan Myrdals självpåtagna uppgift är att provocera, men den här gången har han hoppat i galen tunna på grund av sin tvetydiga inställning till den exkluderande nationalismen med dess nazistiska rötter.

{jcomments lock}

Kommentarer

1
stefan lindgren
7 years ago
Nu får ni ta och ge er. Jag har inte medarbetat i Moderna tider. Dom verkar ungefär lika intresserade av mina skriverier som Clarté.
Like Like Citera
3
Frank Nilsson
7 years ago
Jan Myrdal och Stefan Lindgren har rätt!
Britta Ring förfasar sig över att Jan Myrdal ställer frågan om huvudmotsättnigen, dvs att i ett läge av hotande storkrig är det viktigt att vänstern inte som nu glider över till att bli ett eko av imperialismens propaganda.

Hennes tirader blir till slut ett tråkigt personangrepp, där hon diskuterar allt utom just denna fråga.

Hon forfasar sig också över Stefans Lindgrens syn på nationalstaten, där han ser försvar av denna som ett viktigt försvar mot imperialismen och att de europeiska nationalstaterna är hotade av den massinvandring som krigen i Mellanöstern skapar.

Britta Ring vill bryta det motstånd mot denna massinvandring som Stefan anser att vänstern bör leda i försvaret av nationalstaten.

Här gör Britta Ring exakt det fel som Jan Myrdal påtalar: Hon glider över till att överta imperialismens ståndpunkt.

Destabiliseringen av nationalstaterna i Mellanöstern blir också via massinvandringen en gyllene möjlighet för imperialisterna att också destabilisera Europas nationalstater.
George Soros har insett detta och satsar stort på att stödja utvecklingen:
http://www.dailymail.co.uk/news/article-3743479/Left-wing-billionaire-group-s-plan-use-migrant-crisis-influence-immigration-policies-worldwide-Plans-George-Soros-s-think-tank-revealed-leaked-memo.html

Så illa går det när man inte kan analysera huvudmotsättningen.
George Soros ståndpunkter är de bruna idéerna i världsmåttstock och Britta Ring tar till synes aningslöst hans hand!
Like Like Citera

Mest läst av skribenten

Senast på bloggen

Category Image

Om bloggen

På Clartébloggen publicerar vi artiklar som debatterar och informerar. De som skriver blogginläggen behöver inte tillhöra förbundet och innehållet i artiklarna är inte uttryck för förbundets ståndpunkter. Varje författare svarar för sina åsikter.