Majsa Allelin intervjuar kollektivet Punk Illegal som är tillbaka efter sju år.

Vad är Punk Illegal och hur länge har ni funnits?

Vi startade 2005. Punk Illegal är en löst sammansatt grupp av punkare som kommer samman och ordnar spelningar och festivaler för att samla in pengar till nätverket Ingen människa är illegal. Det är en ideell organisation som jobbar praktiskt och politiskt för människors rätt att röra sig fritt. Den kräver permanent uppehållstillstånd åt alla som vill stanna i Sverige och jobbar för en värld utan nationsgränser. Kort sagt, en värld där ingen människa är illegal.

Varför just punk som genre?

Helt enkelt för att vi alla är punkare och några av oss spelar i punkband. Det kändes som en bra form för oss. Punk står för solidaritet och allas lika värde. Vi ville göra något praktiskt som kunde dra in pengar och göra folk medvetna om hur det står till i världen.

119105_01.jpg

Vi har haft en paus på sju år nu, men innan dess var det festival på somrarna och ibland en eller två vanliga spelningar under året för att få in lite extra pengar.

Hur kommer det sig att ni haft ett så långt uppehåll?

Vi är en liten arrangörsgrupp och det blir alltid mycket jobb. Ibland tar orken slut när man jobbar ideellt.

Trevliga nyheter är att Folkparken Tyrolen, där vi ska ha nästa festival, låter oss låna parken gratis! Det är deras bidrag till oss. Vi är jätteglada och tacksamma, för det betyder mer pengar till Ingen människa är illegal.

Hur har ert arbete sett ut genom åren? Har ni stött på hinder för er verksamhet?

Vi har mest setts för att planera festivaler, kontakta och boka band och arrangera stödspelningar för att ha en buffert för festivalerna. Vi har styrt upp allt från scratch, från att fixa volontärer till att boka olika folkparker, fixa bajamajor, prata med grannar, ja allt som hör en festival till. Dessemellan är vi inte så aktiva utan planerar mest inför nästa festival.

Det är klart att det har funnits hinder. Men allt har gått att ordna med lite bra snack och genom att visa att vi är seriösa och att pengarna går till en bra sak.

Vad är er framtidsdröm?

Att vi inte ska behöva finnas. Alltså att ingen människa är illegal.

2/22 Musikens makt - Maktens musik

Category Image