Utvecklingen i Venezuela är mycket kritisk. Det är därför viktigt att alla följa med i vad som håller på att ske: Hur arbetar reaktionen för att gripa makten, hur agerar "chavisterna" , hur beskrivs utvecklingen i vanliga massmedia? Hur det går för Venezuela kan spela stor roll för utvecklingen i hela Latinamerika och med återverkningar på resten av världen.

Förra veckan publicerade Marxistarkivet en artikel av Claudio Katz – Vänstern och Venezuela - som tog upp frågan närmare, med särskilt strålkastarljus på hur vänstern förhållit sig till utvecklingen.

 Sedan dess har marxistarkivet följt upp Venezuela med andra artiklar som belyser utvecklingen från olika håll. För en översikt av det som publicerats under senaste tiden, se avdelningen Senaste nytt .

Bland nyheterna kan nämnas en intervju (från BBC) med Julio Borges, ledande representant från oppositionen, och en artikel om hur Hugo Chávez kom till makten (baserad på Chávez egen berättelse).

Dessutom har idag (18/7) lagts ut två aktuella artiklar som fortsätter diskussionen om vänsterns hållning till Venezuela:

Shamus Cooke: Hur kunde vänstern i USA få Venezuela så mycket om bakfoten? och Gregory Wilpert: Dags för den ”internationella vänstern” att ta ställning om Venezuela .

Shamus Cooke knuten till tidskriften Workers Action, medan Gregory Wilpert är grundare av websajten Venezuelanalysis.com (han har även medarbetat i New Left Review).

_________________________________________________________________________

Clartes webredaktion rekommenderar dessutom följande artikel från jacobinmag.com: Being Honest About Venezuela .

{jcomments lock}

Mest läst av skribenten

Senast på bloggen

Category Image

Om bloggen

På Clartébloggen publicerar vi artiklar som debatterar och informerar. De som skriver blogginläggen behöver inte tillhöra förbundet och innehållet i artiklarna är inte uttryck för förbundets ståndpunkter. Varje författare svarar för sina åsikter.