Det pågår ett orättvist drev mot Ebba Busch Thor, i vilket kristdemokraternas partiledare framställs som en okunnig produkt av en Livets Ord-friskola. I själva verket försökte Busch Thor på ett diskret sätt avfärda de författare och böcker som inte bör ingå i en svensk kanon. Avsikten med en sådan är nämligen ”att med litteratur och konst som redskap förmedla etik och konkretisera de goda värderingar som behövs i ett samhälle” (hämtat från KD:s hemsida om klassikerlista). Hur skulle det se ut om en sådan lista inbegrep en bok om en alkoholiserad präst skriven av en förmodligen lesbisk författare? Eller ännu värre, en bok som faktiskt ledde till åtal för hädelse skriven av en person som omhuldades av arbetarrörelsen?

Först hade jag lite svårt att förstå hur Klas Östergren passade in i mönstret. Men efter att ha läst hur Horace Engdahl uttryckte sig om den s.k. kulturprofilen föll polletten ner. Så här uttalade sig Horace för DN (26/3-2016): ”han borde göra om Forum till en stilskola för unga män: bli inte hipsters, bli gentlemen!" Att ta med en bok av en akademiledamot (visserligen inte Horace men man kan ju inte få allt här i livet) som till och med heter Gentlemän skulle definitivt sända ut signaler om etik och värderingar som kanske inte till fullo delas av KD.

Så istället för att bedriva häxjakt på EBT tycker jag att vi ska sluta upp i KD:s heroiska kamp mot smutslitteraturen! Fram med böckerna (och författarna) och kasta dem på bålet! Förmodligen blir det bara en bok som kvalar in i kanonen, nämligen Bibeln. Men bättre med en bok än ingen.

Kommentarer kan inte längre lämnas till denna artikel.

Om bloggen

På Clartébloggen publicerar vi artiklar som debatterar och informerar. De som skriver blogginläggen behöver inte tillhöra förbundet och innehållet i artiklarna är inte uttryck för förbundets ståndpunkter. Varje författare svarar för sina åsikter.