Adolf Hitler ansåg att "I boljesvismen ser vi Judarnas försök att i det tjugonde århundradet ta över världsherraväldet". Moskvakommunismen dirigerades i det fördolda av den judiska storfinansen på Wall Street tyckte samme författare .
Det var som bekant inte mycket sant i denna analys. Men i rätt kretsar fungerade den säkert. Idag fortlever, och tillväxer, konstigt nog, antijudiska vanföreställningar i högerextrema kretsar, långt efter det att i allmänborgerliga kretsar antisemiter* i stort sett gått över att omfatta till antimuslimska eller artiarabiska fördomar - och tillskriver Islam samma strävan efter världsherravälde.

Den svenska Sverigedemokraterna utgör i detta avseende ett intressant övergångsfenomen: det kryllar, trots nolltolerans, av judehatare i leden, men utåt är det den mera gångbara islamofobin som grasserar.
Smålandspostens redaktör Fredrik Haage, har en imponerande c.v. som aktiv i diverse högerextremakretsar. Han låter sällan gå ett tillfälle förbi att varna för "vänsterextremism" - d v s i hans världsbild alla ideologiska uttryck som placerar sig någonstans omedelbart till vänster om en alltmer osynlig gräns mellan M och SD.
Nu passar han på att varna Ulf Kristersson i samband med demontrationerna i Malmö med anledning av President Trumps senaste övergrepp på Palestina - erkännandet av Jerusalem som Israels huvudstad. Haage påpekar att M-ledaren glömde nämna "vänsterextremisterna" som ansvariga för hatbrott mot judar när han yttrade:
"Ibland är det infödda nazister som dyker upp ut historiens rännstenar och begår avbrott mot judar. Och ibland är det invandrare från Mellanöstern". Haage rättar sin partiledare: "Oftast är det invandrare från Mellaöstern. Annars är det vänstergrupper" skall det heta tycker Haage. Att judehatet på våra breddgrader historiskt och idag är i stort en klassisk högeraktivitet tycks helt och hållet gått Haage förbi. Liksom NMR:s marscher under nazisymbolen Tyrrunan nyligen.
Haage låtsas inte om, att även judar är människor och därför i samhället sönderfaller i klasser med skilda politiska idéer, varvid vänstersinnade sannolikt upplever mest oro inför hot från höger och islamister. Medan de högersinnade sannolikt tycker se sig ett hot från vänstern - oavsett vad den företar sig. Därmed liknar de senare föra överraskande Smålandspostens redaktör. Endast genom att räkna in protester mot Israels politik som "antisemitiska" skulle Haage sannolikt hitta ett enda exempel på judehat på vänsterkanten.

Haages ledare är uppenbarligen närmast verbalinspirerad - om än ytterligare högervriden - av SKMA:s artikel, som sin tur är lika inspirerad av den israel/amerikanske högersionistiske journalistens Yair Rosenbergs artikel i Washington Post 3/2 2017.
__________
*Såväl judar som araber är som bekant semiter

{jcomments lock}

Kommentarer

0
Hans Isaksson
5 years ago
Kerstin Stigsson: Både PPP och CPI är nog mindre inflytelserika i området. Men om de kan enas om denna minimiplattform kan jag inte se annat än att det är positivt.
Like Like Citera
0
Hans Isaksson
5 years ago
"Anna Jonasson" Är självfallet helt enig med dig beträffande antisemitismens olika motiv. Och om sionismens aktuella agenda. Den ledarskribent som jag citerar har nedkommit med flera klavertramp i frågan - bl a skrev han för någon vecka sedan att antisemitismen historiskt emanerar från Mellanöstern, därmed antydande att den är något som araberna uppfunnit - medan man lätt kan notera att progromerna började långt före Kristi födelse (och före kapitalismen) då Hellenerna stod för de första exemplen. Därefter var judeförföljelserna en i stort sett europeisk och kristen företeelse. Någon Holocaust förekom inte i Mellanöstern.
Har själv verkat i palestinska flyktingläger Libanon, som ibland bombades av Israel och där invånarna under 2-3 generationer var fördrivna från Palestina. Visst var man förbannade på "judar" - som man kallade dem som ockuperat Israel, eftersom man undvek ta beteckningen "israeler" i sin mun, då man inte ville legitimera ockupationen. Men något i stil med den rasistiska antisemitismen i Europa mötte jag aldrig. Hitler var bland somliga respekterad som nationalist, fientlig mot Brittiska Imperiet. Man hatade Israel av högst materiella och naturliga skäl - som vi en gång hatade t ex danskar när vi låg i krig med dem. Flyktingar från Syrien och Palestina och Irak fortsätter även i Sverige och Malmö att använda denna beteckning, vilket folk som ledarskribenten sannolikt vet, men av agitatoriska skäl förtränger.
Like Like Citera
0
Kerstin Stigsson
5 years ago
Vad anser du om det kommunistiska Palestinian People´s Party har uttalat sig gemensamt med Communist Party of Israel och fördömt Trumps beslut att flytta den amerikanska ambassaden till Jerusalem och att båda partierna har fördömt Israels ockupation av de ockuperade områdena?
Like Like Citera
0
Anna Jonasson
5 years ago
Det som aldrig nämns i diskussionerna om antisemitism är de ekonomiska och politiska motiven bakom den; motiv som ser olika ut beroende på varifrån denna antisemitism kommer och i vilket sammanhang. Den borgerliga antisemitismen från de imperialistiska makterna under 1900-talet (som inte på något sätt var begränsad till Hitlertyskland) var ett ideologiskt verktyg för att vända uppmärksamheten bort från klasskampen, en täckmantel för antikommunismen och ett sätt att lansera en borgerlig, fascistisk påstådd "antikapitalism" (i verkligheten en motsättning mellan olika fraktioner av borgarklassen). För hitlerfascisterna var den i praktiken också ett sätt att legitimera både slaveri och massmord på kommunister, arbetare och oppositionella intellektuella.
I den mån rasistisk hets mot judar förekommer bland palestinier och araber har denna antisemitism ett helt annat ursprung: den motiveras av ett i sig rättfärdigt hat mot den israeliska statens ockupation och folkmord. Även om det är ett problem när detta hat tar sig rasideologiska uttryck, så är det ren historieförfalskning att påstå att den är "samma sak" som imperialisternas judehat. Den systematiska kampanjen för att svartmåla de palestinska och övriga arabiska folkens kamp som "antisemitisk" har också konkreta ekonomiska och politiska motiv: den syftar till att legitimera imperialismens (inkl. Israels) ockupation och folkmord i Mellanöstern.
I den borgerliga ideologin förvandlas antisemitismen, liksom fascismen, till en abstrakt, metafysisk ondska. Att titta på dess konkreta motiv - vem står bakom den i ett bestämt sammanhang och vem tjänar på den - är förbjudet.
Like Like Citera

Mest läst av skribenten

Senast på bloggen

Category Image

Om bloggen

På Clartébloggen publicerar vi artiklar som debatterar och informerar. De som skriver blogginläggen behöver inte tillhöra förbundet och innehållet i artiklarna är inte uttryck för förbundets ståndpunkter. Varje författare svarar för sina åsikter.