När Jan Myrdal, efter 2016 års bokmässa, publicerade sig i Nya Tider var det många som tog sig för pannan. Vänstermannen Myrdal i armkrok med Vávra Suk och allsköns islamofoba och invandringskritiska högerextremister. Det kunde väl ändå inte vara möjligt?
Men det var det. Och det var heller ingen engångsföreteelse. Nyligen (närmare bestämt den 15 och 16 december) deltog Myrdal i sällskap med Nya Tiders redaktörer Vávra Suk och Sanna Hill i en "antiglobalistisk" konferens i Moldavien, tillsammans med Moldaviens president och representanter bland annat från italienska Lega Nord, franska Front National och bulgariska Ataka. Bland deltagarna märktes även den ryske reaktionären Alexander Dugin och den franske Putinvännen Yvan Blot, i Nya Tiders rapportering betecknade som några av samtidens stora "antiglobalistiska filosofer och tänkare". Och en av de inbjudna talarna var alltså Jan Myrdal.
Titeln på konferensen var "Finansiell kapitalism och alternativ till denna i det 21:a århundradet". Deltagarna sägs ha bestått både av höger- och vänstermänniskor. Och alla var, trots skiftande bakgrund i övrigt, överens om "att höger och vänster spelat ut sin roll". Även Myrdal som i sitt anförande påstod att uttryck som "vänstern" bara "fördunklar problemen".
Men när man påstår att begreppen höger och vänster inte längre är relevanta, då frånhänder man sig i själva verket det verktyg för förståelse av verkligheten som heter klassperspektiv. Och vem tjänar på det? Jo, just det "globalistiska" finanskapital man säger sig vilja bekämpa. Det var ju inte för inte som Karl Marx och Friedrich Engels i Kommunistiska manifestet hävdade att "Historien om alla hittillsvarande samhällen är historien om klasskamp". Det tycks Jan Myrdal, sina stora historiska kunskaper till trots, alldeles ha glömt bort.
--- 2018-01-06 kl 11:30 ---
Efter en intensiv debatt om innehållet i denna artikel har vi satt streck i debatten. Vi lär få anledning att återkomma till frågor inom samma ämne. Tack för all medverkan!
Webbredaktionen
Kommentarer
Det är inte som jag önskar.Utan det är folkrättens/FN-stadgans regler som i princip världens alla stater stater har skrivit under på
Jag talar om folkrätten- Marknadsföringen av den ena eller andra politiken är en helt annan sak.
Men även för att upprätthålla en vunnen hegemoni är ideologi viktigt. USA-imperialismen har betraktat detta som mycket viktigt, vilket bl.a. satsningen på Congress for Cultural Freedom under det kalla kriget visar.
Citerar Bo Persson:
Det du missar är att i utrkespolitiska frågor är den ideologiska världen iirrelevant.
Det var inte en bok jag skrev Utan bara några principiella rader om de två världar vi talat om och av vilka du bara erkänner den ena.