Sven Wollter har just fått Leninpriset för sin livslånga ”kulturkamp mot kapitalismens hisnande barbari”.
Pristagaren offentliggörs varje år vid den här tiden. och priset delas ut i Varberg i april till kulturskapare från skilda områden, som principfast har verkat i opposition mot det förhärskande ekonomiska och sociala systemet.
Lika obligatoriskt är att Dagens Nyheter utspyr sitt hat och vämjelse över priset och pristagarna. Eftersom DN i icke ringa grad står som en yttersta kulturell och propagandistisk garant för "kapitalismens hisnande barbari" får man inte bli chockad över att tidningen varje år måste känna sig manad att utse en avlönad eller inhyrd kulturskribent att efter förmåga härvid hålla i bödelsyxan.

I år var det Lisa Magnusson (DN 31/1) som gör sin värnplikt genom att försäkra över hon inte heller känner sig chockad "över att ett kommunistiskt sällskap ger ett kommunistiskt pris till en kommunist? Vämjeligt är det förstås. Men knappast förvånande."
Nja, lite förvånad borde Magnusson allt ha blivit - Sven Wollter är veterligen den förste i prisets historia som är just kommunist. Man behöver nämligen inte vara kommunist för att avsky det ekonomiska system hon är satt att försvara. Det kan vara nyttigt för Magnusson att veta, att Leninpriset till 100 % sponsras och delas ut av den progressive hotellägaren och bokälskaren Lasse Diding ( relativt nyligen Årets Företagare i Halland) - inte av det litterära, icke-kommunistiska Jan Myrdalsällskapet, hon tydligen likt SVT:s Nyheter felaktigt tilldelar denna ära.

Den dag DN slutar att i samband med Leninpriset varje år inkomma med en salvelsefull och dumdryg diatrib över Lenin,  socialister och kommunister kommer jag vid det här laget sakna det  och ängslas för att vi har lagt av oss.

{jcomments lock}

Kommentarer

0
Hans Isaksson
6 years ago
Det glädjer mig att jag med små medel har berett Bertil glädje.
Like Like Citera
0
Bertil Carlman
6 years ago
Det är den här sortens kommentarer som jag älskar att läsa. Lika gott var HI:s inlägg i senaste fibban om T Bodström. Varför njuter jag så? Är det för att vi kanske har liknande akademisk utbildningsbakgrund under 50-och 60-tal?
Like Like Citera

Mest läst av skribenten

Senast på bloggen

Category Image

Om bloggen

På Clartébloggen publicerar vi artiklar som debatterar och informerar. De som skriver blogginläggen behöver inte tillhöra förbundet och innehållet i artiklarna är inte uttryck för förbundets ståndpunkter. Varje författare svarar för sina åsikter.