Fascister är ju förskräckliga människor. Men...

Fascister känns igen på att de har läderstövlar, svarta eller bruna skjortor (Hitlers lilla parti kom på 20-talet över ett billigt restlager av brunt militärt kakhityg, annars hade SA- kanske måst omkring i blommiga skjortor?). Fascister tvingar kommunister att dricka ricinolja. De ritar konstiga symboler på väggarna och skriker titt som oftast (offentligt och samfällt) fula ord, som Heil , Viva! eller något dylikt. Misshandlar eller skjuter alla kommunister, fackmedlemmar, svartskallar och sossar de ser , men nöjer sig, då de är på gott humör med att spärra in dem i läger.

Några sådana fascister har jag sedan 40-talet minsann aldrig sett hemma i Vislanda.

Ett och annat hakkors kan man se i gångtunneln under stambanan. Men det är säkert bara pojkstreck, närmast jämfört med vanliga gamla fredagsnöjen. Som t ex att knacka bögar, mobba kvinnor i hucklen och bulgariska tiggare - men bakom deras rygg - eller att bränna ner flyktingförläggningar - men bara nattetid. Och eftersom polisen aldrig lyckas hitta dem som tänt på så bör man med många fråga sig om fascister ens finns, utom i vänsterelitisternas flummiga fantasier.

Men visst har fascister kanske funnits. IKEA-grundarens nysvenske guru Per Engdahl, t ex , kallade sig hela livet fascist och var stolt för det - men tillbakavisade längre fram indignerat beteckningen nazist, även om han fick tänja på sanningen en del för att göra det.

Frågar man dem så finns inga nazister heller. En ev. handfull aktiva nazister bör man inte bry sig om - de är ju galna och överlever genom sin litenhet. En egenskap, liksom fallet är för flugorna, gör det möjligt att överleva genom att gå t o m i taket. Och genom att slå folk på käften och skrämma skiten ur dem.

Att kallas fascist eller ens rasist är numera däremot det värsta "nationalkonservativt" folk vet. Och undra på det! Deras parti utesluter ju på löpande band alltför ohämmade fascister så snart ledningen - eller framför allt, omgivningen, uppmärksammar dem. Säg mig namnet på något annat svenskt parti som på senare år har sparkat ut lika många fascister! Varför just SD ständigt fylls på med nya av samma slag måste för ledningen dock vara en gåta.

De nationalkonservativa tillhör en politisk gemenskap och känner starkt att de delar vissa tydliga kulturella värderingar, och är beredda att riskera sitt (eller framför allt andras) liv i kamp mot DEM. SD hävdar att riktiga svenskar har svenska värderingar, håller ihop, är vita, långskalliga och har raka näsor, äter fläsk, tar i näven. De flesta visar i princip samma generositet mot främmande element som Emil visade sin katta: "Hon får gå här". Tills vidare - sedan får vi se. De nationalkonservativas urgamla kulturella grund för sin nation har ytterst sina rötter i den svenska fosterjorden - inte i några flummiga, elitliberala principer från DN:s eller AB:s kultursida.

Det finns numera en utbredd insikt om att Sverigedemokraternas väljare inte alls är rasister eller tycker särskilt illa om invandrare. Även om de är lite tveksamma mot familjen Bonnier har de ju inga problem med familjen Bernadotte. Man är bara missnöjd med de andra partiernas politik mot DEM - fram för allt att man släpper in DEM i landet. En åsikt som delas av mer eller intellektuella talesmän för Medborgerlig samling, Alternativ för Sverige och många andra. För att inte tala om (för att använda Smålandspostens beteckning) alla fritänkande, fina, "stridbara borgare" som Hanif Bali, i Katerina Janouchs, Joachim Lamotte, Ivar Arpi eller det nya moderatfyndet Anne Heberlein.

Forskare påstås å andra sidan ha visat att det utmärkande draget hos sverigedemokratiska väljare i valet 2014 just var att de i betydligt högre utsträckning än andra ogillade människor från andra kulturer , i synnerhet muslimer. Men vem litar på akademiker, inte ens om man skulle läsa deras drapor?

Den sk vetenskapen skapar enligt denna teori nya sverigedemokrater. Och om någon levererar data som ifrågasätter att Sverige håller på att gå under visar vederbörande tvivlare att hen inte "älskar Sverige".Om man håller med dem blir de fler. Om man vill "dela deras oro" blir de bekräftade. Om man skojar med dem så blir de ännu argare - och fler.

Men om någon hävdar att det är utlänningarnas fel att svenska arbetare halvsvälter, att åldringar på sin höjd får dricka vatten till maten så måste man ju få prata om det? Om t ex muslimer ofta hatar, våldtar, könsstympar och misshandlar kvinnor måste man ju kunna diskutera det? Om det beror på inavel och för lite fläsk i maten - och vad gäller somalier ingen mat alls - så kan det vara lögn, men vi måste kunna få säga det.

Om man vill, måste man få informera intresserade utländska media om otaliga svenska no-gozooer i invandrarkvarteren . Det måste vara en mänsklig rättighet att framföra sin övertygelse att omfattningen av sommarens katastrofbränder och vattenbrist orsakas av att våra budgetar, i stället för till brandsoldater, gått åt till att bädda mjukt åt hundratuseltals illegalt invandrade kriminalbarn , som grillar tjuvslaktat lammkött eller -andras -kålrötter i skogen, och till flera veckotimmars timmars obligatoriska skollektioner i genusteori.

Det kan i del fall handla om överdrifter, eller kanske t o m lögner, men att detta ofog får fortgå genom att det västerdominerade mediaetablissemanget vill slå röda dunster i ögonen på folk, i syfte att släppa in hela Tredje Världens befolkning och göra oss till Allahdyrkare - det är en skandal.

I min hemsocken röstade visserligen redan hösten 2014 på SD 25%. Men ännu har jag aldrig träffat någon av dem som röstat. I kommunens politik gör de inte mycket väsen av sig. De marscherar definitivt aldrig på Storgatan i läderstövlar och uniform. Säger jag något vänsteraktigt till en SD:are tittar hen i regel förläget bort, ty hen vet ju vad jag tycker. Men alla ovanstående sk andrahands åsikter är rikligt företrädda - om också inte alla hos samma individ.

Att ropa ”fascist” stoppar inte SD? säger AB:s Kultursida. Det har heller veterligen ingen påstått. Men varför skall man stoppa dem? Enligt samma sagesmän finns ju inga riktiga fascister i Sverige, i synnerhet inte många i Riksdagen (utöver talmannen), som passar in på ovanstående nidbild.

SvD:s, Smålandspostens och GP:s ledare m fl brukar klokt nog inledas med ett pliktskyldigt avståndstagande från SD - för att sedan ägna resten av sin text till att likt t ex moderaten Ann Heberlein förorda samarbete med dem: "Självklart ska mitt parti ta stöd av SD om det krävs för att få igenom moderat politik. Allt annat är ett svek mot väljarna. En politiker måste vilja regera.” Sannolikt säger SD-ledningen exakt detsamma om M - fast vice versa och ceteris paribus.

Att t ex SD:s samhällsekonomiska vision till förväxling liknar Per Engdahls och Benito Mussolinis vore okänsligt att erinra om - och kan för vissa sk anständiga arbetarpartier dessutom innebära oskicket att kasta sten i glashus.

Tanken - i den mån sådan finns - är att de "nationalkonservativa" bara växer om man påstår att de är rasister eller fascister. Istället ska man, enligt denna teori, "ta deras åsikter på allvar" och inte stämpla deras xenofobi, islamhat och sk invandringskritik som rasistisk. En historiskt sinnad person skulle kanske invända att just denna metod på 30-talet provats i hela länder - men Einstein kan ha haft fel då kan definierade dårskap som att prova samma botemedel två gånger och förvänta sig motsatt effekt andra gången.

Vad det "nationalkonservativa" packet syftar till handlar inte i sista hand om immigranter, hudfärg eller religion eller ens om gamla nazirötter eller stängda gränser. Det handlar om allt folk som nu och framgent skall leva, arbeta och bo här - och om spirande fascism. Jag kan inte komma på ett enda exempel på när fascism bekämpats med tystnad och tysta instämmanden i dess lögner.

{jcomments lock}

Kommentarer

0
Bertil Carlmanb
5 years ago
Redan som ung lärare lärde jag mig att ordet fascist ofta skulle kunna ersättas med "din djävel", "skitstövel" eller "jag hatar dig". Det är/var nämligen vanligt att en ilsken elev tilldelade/tilldelar din lärare f-ordet i vissa situationer.

Ovanan/vanan att etikettera folk och företeelser bör man väl undvika, om man vill bli tagen på allvar då man diskuterar med andra. Till min granne som själv sade att han efter att ha fyllt i ett formulär, som varit i Expressen för en tid sedan, funnit att han var "brun". Jag kunde ha sagt till honom: "nä det är du inte, men du är rätt okunnig om mycket, och ibland är du korkad". Men jag sade bara "nä det tycker jag inte", varefter jag pratade med honom om en del av de frågor som han svarat på, och som tydligen Expressen tyckte var ett "brunt" svar. Det viktiga för mig var att han inte skulle låta sig luras av en oärlig tidning. Jag visste dessutom vad han tyckte om en man som är med i samma jaktlag som han, och som är aktiv medlem i SD. Och en del av det som han (min granne) tyckte illa om hos denne jaktlagskamrat var just rent fascistiska tankegångar.
Like Like Citera
0
Bertil Carlman
5 years ago
"Om vi skall hålla på att debattera definitioner i stället för reella planer riskerar vi att sådana aldrig realiseras." Just så Hans! Och efter att ha läst om SD:s riksdagsledamöter i Proletären är det mycket tydligt vad det partiet är. Men vilka är "våra" reella planer? Min kontaktyta med vanligt folk är nu på ålderns höst inte längre särskilt stor. Men jag har i alla fall kommit så långt att jag insett att det viktigaste är att få vanligt folk att räta på ryggen. Och då måste de sluta tro på mycket av vad MSM skriver. Idag skrev t.ex. SvD:s utrikeskorrespondent för Ryssland att Putin håller på att bli isoleras!! Därför översätter jag artiklar från alla möjliga håll och skickar dem plus länkar till min bekantskapskrets. Men, men, men ....var är den viktiga mobiliseringen av det arbetande folket? Höj röstenkampanjen som KP har tycker jag är utmärkt. Det tal som Robert Mathiasson (KP:s ordförande) höll för ett tag sedan och som jag läste på jinge.se tycker jag var mycket bra. Men är KP ett parti som kommer att kunna växa som ett riktigt arbetarparti? Klarar det partiet att också få kontakt med vanligt folk, även om de kanske röstar/röstat på fascister?
Like Like Citera
0
Anders Romelsjo
5 years ago
Du fortsätter att slinka undan och vara otydlig, Hans. Vad menar du? Självklart måste den som tar upp en diskussion av ”fascism” göra någon typ av beskrivning av detta, väl medvetna om de olika uppfattningarna som finns i frågan. Endast då kan en meningsfull debatt ske om t.ex. fascismen i Sverige, om SD är fascistisk och på vilket sätt. En förutsättning för kritik av SD och vinna över folk därifrån. Grumlighet gynnar inte debatten, men SD. Instämmer i din beskrivning av historiken 1933- , men det vore mycket bättre om du utvecklar din uppfattning av fascismen på något sätt. Konkret analys av konkreta förhållanden är bra vare sig Lenin saagt det eller inte. Och konkret kritik, som Mats Wingborgs. (http://www.dagensarena.se/opinion/tio-punkter-som-visar-sds-vag-hoger/; http://jinge.se/allmant/tio-punkter-for-kamp-mot-sd.htm.) Jag är ingen expert på fascism och lutar mig här tentativt på Robert O. Paxton, i sin auktoritativa bok ”The Anatomy of Fascism” (2005) som en gästbloggare informerat om. Denne ger en relativt precis, om också inte uttömmande karakteristisk av kärnan i den fascistiska rörelsen: ”Fascism may be defined as a form of political behavior marked by obsessive preoccupation with community decline, humiliation, or victimhood and by compensatory cults av unity, energy, and purity, in which a mass-based party of committed nationalist militants, working in uneasy but effective collaboration with traditional elites, abandons democratic liberties and pursues with redemptive violence and without ethical or legal restraints goals of internal cleansing and external expansion.” Högerpartiet SD verkar uppfyller vissa men inte alla viktiga punkter i denna karakteristik. I all hast.
Like Like Citera
0
Hans Isaksson
5 years ago
"HI går som katten runt het gröt och han definierar inte fascism på något sätt. Då blir meningsfull seriös debatt svår eller omöjlig." Säger AR. För att AR skall förstå min medvetna uraktlåtenhet att ge en entydig definition av fascism (och många andra ting) vill jag ge ännu ett exempel: Våren och sommaren 1939 förhandlade Sovjet med England, Frankrike och politisk och militär pakt mot den tyska fascismen, som skulle leda till ett gemensam aktion i händelse av tysk aggression. När de västallierade till slut vägrade att godkänna en gemensam definition av "aggression" insåg Sovjetledningen (enligt Maiski) att Fr a England INTE ville ha någon front mot nazismen utan hoppades på att skland i stället skulle gå österut och angripa Sovjet. Om vi skall hålla på att debattera definitioner i stället för reella planer riskerar vi att sådana aldrig realiseras. Jag menar att vi vet tillräckligt mycket - om det om kunskap det gäller?
Like Like Citera
0
Anders Björnsson
5 years ago
Hans Isaksson bor i Vislanda och jag i Kista. I Isakssons hemsocken fick Sverigedemokraterna i allmänna valet 2014 en fjärdedel av de avgivna rösterna, i stadsdelen Kista (som röstar tämligen rött) något över åtta procent.

Vad är mycket och vad är litet kan alltid diskuteras. I Kista bor rätt många invandrade svenskar. I stadsdelsnämnden för Kista–Rinkeby har sju av tretton ordinarie ledamöter ”icke-svenska” namn. Alla tretton företräder andra partier än SD.

Siffror säger inte allt. Jag slinker in på den lokala puben och ställer frågor. Blir jag förvånad när jag får veta att några av de ”nya” svenskarna där tänker rösta sverigedemokratiskt i höstens val? En säger: ”Visst är de rasister, men det är de som tar kampen mot islamismen.”

Från sfi-verkligheten hör jag att en hel del av eleverna sympatiserar med SD. De är stolta över sitt land som de har måst lämna; SD:arna bröstar sig över sitt land som de inte vill lämna till andra. Är de alla nationaldemokrater, ”nationalkonservativa”?

Frågan ger mig ingen ro. Termen fascism kan föra vilse. Visst, i butiken där jag köper min baklava säljer de också en hyllningsskrift om den siste iranske shahen. Teokratin i Teheran är nog inte så sympatisk, men islamister gillar den ej.

Svårt att orientera – också i den svenska verkligheten. Den liberala demokratin har fått stryka på foten i Sverige under senare år, men det skulle inte vara rätt att påstå att Åkesson et consortes har gått i bräschen för detta.

Åkesson är en strålande taktiker, som politiker opålitlig. Han säger nej till Nato-medlemskap, men hur blir det i förhandlingar om en ny svensk regering efter valet? Han är för allmän värnplikt: vill han tillerkänna nyligen invandrade medborgare den rätten?

Mycket förefaller oklart. Om man önskar beteckna sverigedemokratisk etno-nationalism som fascistisk (den är ju överideologi i länder som Tyskland och Israel), vad ska man då säga om den rasifierande identitetspolitiken på vänsterkanten?

Det blir många fascismer i så fall. Finns det inte rentav en mittenfascism?

Att dessa frågor ställs är hälsosamt. Demokratin, om vi kallar den liberal eller borgerlig, är inget naturtillstånd. Medborgarsamhället har inte väldigt många år på nacken. De kan visa sig vara sköra produkter. Men man borde inte förmera dödgrävarnas antal.
Like Like Citera
0
Kerstin Stigsson
5 years ago
Anders Romelsjö. Jag frågade dig tidigare i en kommentar på jinge om länken till artikeln där Lenin framhåller just det du säger. En kommentar som du strök.
Jag googlade och det enda jag fann var Mao som har påstått att Lenin har sagt just detta. Men det stämmer inte.
Lenin har uttryckt sig så här (www.marxist.org/svenska/lenin/1916/07/junius.htm) "Den marxistiska dialektiken kräver en konkret analys av varje historisk situation" och "... utan genom konkret analysera den givna situationen i dess miljö'.
Vilket är totalt annorlunda än vad Mao påstår att Lenin har sagt.
Allt detta plus länken skrev jag ner i en kommentar till dig. Men som du inte publicerade.
Översättningen kan ha förändrats mellan ryska kinesiska eller någonstans annanstans på vägen. Jag kan emellertid hålla med om att man ska göra konkreta analyser av varje konkreta förhållanden. Men det är väl vad alla människor gör - mer eller mindre - i dom beslut som vi dagligen tar.

Anders R. du är ganska nedlåtande när du säger att det jag skriver är 'skriverier'. Som om du bara vill beskriva det jag har att säga som mindre betydelsefullt och viktigt. Skulle du kanske bedöma vad du skriver som 'skriverier'?

Bertil Carlman. Jag kan bara ge dig min syn på vad skillnaden är mellan SKP och Kp. Det är nog synen på invandringen och staten. Givetvis finns det medlemmar i Kp som är antirasister, som Hans Isaksson. Men det finns andra som har anammat SDs populistiska politik - särskilt Kps Malmö avdelning.
Jag prenumererade på Proletären för ett antal år sedan. Men sa direkt upp den när jag läste att Jan Myrdal hade varit hedersgäst på deras kongress 2015-16. Samma Jan Myrdal som ett par månader tidigare hade skrivit i fascistiska/högerextrema Nya Tider.
Proletären har många bra (och dåliga) artiklar som jag läser på nätet. Men jag skulle aldrig kunna få för mig att återigen börja prenumerera - inte ens om de införde en betalvägg.
Riktpunkt kommer ut tio gånger om året och är en något annorlunda tidning. En mer ideologisk tidning än vad P är. Den har artiklar som kanske får en tänka till en gång extra eller som väcker debatt eller/och nyfikenhet. Man kan jämföra den till någonting mellan Clartés tidning och proletären.
Like Like Citera
1
Anders Romelsjo
5 years ago
De flesta människor, och vetenskapen, tycker nog att det är bra att göra ”konkret analys av konkreta förhållanden”, och inte bara Lenin som framhöll detta som motpol till dogmatism och testuggeri ungefär. Jag anklagar dig verkligen inte för att inte leva i verkligheten om du har andra åsikter än jag – det har den stora majoriteten i många frågor. Har inga invändningar mot dina skriverier om klasskamp, som för övrigt kan bidra till att försvaga imperialismen.
Like Like Citera
0
Bertil Carlman
5 years ago
Tack Kerstin! Får jag då fråga vad det är för skillnad på SKP och K? Och på deras respektive tidningar?
Like Like Citera
0
Kerstin Stigsson
5 years ago
Bra fråga, Bertil Carlman. Nu har jag chansen att göra reklam för SKP!
Under de gångna veckorna har jag delat ut flygblad med en uppmaning att rösta på SKP. Partiet (SKP Malmö) har även varit ute på Rosengård och haft demonstrationer (se Riktpunkt.nu) där vi har blivit mycket positivt bemötta.
Jag och många andra skriver även artiklar för vår egen tidning Riktpunkt och som når till dessa grupper när vi säljer tidningen i olika områden, artiklar som riktar sig till dessa grupper (men det finns även artiklar som tar upp den internationella kampen för arbetarklassen och mot kapitalet). Jag har även skrivit artiklar här på Clartebloggen, en som berör arbetarklassen och nationen och NATO.
Men jag - och vi - kan göra så mycket mer och kanske ta tips vad andra gör. Just nu deltar Irlands Kommunistiska Parti i en ockupation för fler, bättre och billigare bostäder. Tänk om vi kunde få med ungdomarna i en sådan aktion i varje stad!
Om du ser på namnen på SKPs riksdagslista (finns en länk till valet på SKP och Riktpunkts hemsida) så ser du att vi är helt vanliga knegare, och även de som är förtidspensionerade. Jag tror att det är en som är advokat men jag är inte säker. Men det är ett hederligt arbete det också!
Facket måste också ner på arbetsgolvet och bli en kamporganisation för arbetare - och inte för kapitalet. Vi har ett par som är byggnadssnickare på listan, varav en är SKPs viceordförande.
Vi skulle gärna vilja göra mer men vi är få. Så nu vill jag uppmana att alla är mer än välkomna att delta i kampen för arbetarklassen och mot kapitalet och fascismen.
Att skriva artiklar och kommentarer är också en del av kampen. Tyvärr brukar dom borgerliga tidningarna inte ta in artiklar som handlar om butiksbiträdets utsatthet. De har uteslutande artiklar som handlar om arbetsgivaren till butiksbiträdet och om vilka problem han (oftast är det en han) har.
Jag vill också uppmana er alla att skriva artiklar eller insändare och skicka in den till Riktpunkt. Vi behöver fler som debatterar socialism. Vi är inte rädda för debatt.
Jag och vår ordförande Andreas Sörensen hade en sorts debatt i julas som handlar om nationernas självbestämmande (med anledning av Katalonien och oroligheterna där, Kurderna och Irland). Mycket läsvärd även idag! Det finns kanske fler som har synpunkter på vad jag eller Andreas har skrivit så skriv era egna synpunkter och skicka in.
Like Like Citera
0
Bertil Carlman
5 years ago
" Vi ska föra en kamp för kassörskan, butiksbiträdet, brandmannen/kvinnan, sjuksköterskan, byggnadssnickaren, fabriksarbetaren, etc mot arbetsgivaren d v s kapitalet." Nå Kerstin, hur gör du när du för denna kamp?
Like Like Citera

Mest läst av skribenten

Senast på bloggen

Category Image

Om bloggen

På Clartébloggen publicerar vi artiklar som debatterar och informerar. De som skriver blogginläggen behöver inte tillhöra förbundet och innehållet i artiklarna är inte uttryck för förbundets ståndpunkter. Varje författare svarar för sina åsikter.