Den 6:e mars rapporterar P4 Väst att hälften av sjuksköterskorna vid strokeavdelningen på Norra Älvsborgs länssjukhus sagt upp sig i protest. Den 23:e mars rapporterar Aftonbladet att 24 av 40 fast anställda sjuksköterskor vid intensivakuten på Nya Karolinska har sagt upp sig. Samma dag rapporterar DN att en tredjedel av narkossjukssköterskorna vid Astrid Lindgrens barnsjukhus står beredda att säga upp sig. Några dagar senare skriver Dagens medicin om att underläkare utför sjuksköterskors arbetsuppgifter vid Danderyds sjukhus.

Med andra ord rasar arbetsplatskampen inom vårdsektorn vidare. Och vi måste återigen konstatera att det, tvärtemot vad arbetsgivare inom vården påstår, inte råder brist på vårdpersonal. Det råder brist på rimliga arbetsförhållanden och arbetsvillkor inom vården.

Nedan följer ett urval av artiklar som finns fritt tillgängliga i Clartés digitala arkiv som ger perspektiv på klasskamp inom vårdsektorn och new public management inom offentlig sektor.

Vi vill också passa på att redan nu flagga för kommande Clarté 2/19 med tema sjukvård.

Om de kampmetoder som sjuksköterskor och sjuksköterskestudenterna utvecklat, med fokus på kollektiv uppsägning (publicerad i 1/17): Vårdarbetarna i spetsen av Martin Andersson.

Den så kallade bristen på vårdarbetare är inte bara ett svenskt fenomen. Filippinerna är en av världens största sjuksköterskeexportörer (publicerad i 1/17): Rea på omsorger av Mikael Nyberg.

Intervju med Göran Dahlgren om konsekvenserna av och alternativ till new public management (NPM) inom offentlig sektor (publicerad i 2/14): Vård efter plånboken tar över (intervju).

En grundkurs i vad styrning enligt NPM innebär (publicerad i 3/10): Infrastruktur i privata banor. Business med skattemedel av Jan Wiklund.

{jcomments lock}

Comments for this post are closed

Mest läst av skribenten

Senast på bloggen

Category Image

Om bloggen

På Clartébloggen publicerar vi artiklar som debatterar och informerar. De som skriver blogginläggen behöver inte tillhöra förbundet och innehållet i artiklarna är inte uttryck för förbundets ståndpunkter. Varje författare svarar för sina åsikter.