Vantförsedd "Lena" av Gustav Nordahl med det tidigare konstgalleriet och grafikverkstaden i bakgrunden. Foto: Karin Hedbrant

Igår kväll, måndagen den 6 maj, arrangerades en av de första demonstrationerna i Stockholm för hyresrättens försvar anordnad av aktionsgrupper från elva förorter tillsammans med Hyresgästföreningen i Stockholm. Ett antal appeller och tal hölls och här är ett med ett särskilt perspektiv från Västertorp

Västertorp är en närförort som byggdes på 50-talet med stora visioner för medborgargemenskap i folkhemmets tecken kring konst, kultur och tallskogsbackar. Här byggdes enkla men trivsamma hyresbostäder för alla av Stockholms stad. Men även ett stort antal särskilda bostadsateljéer för konstnärer med tanken att konsten ska finnas överallt där människorna bor. I ett gott samarbete med eldsjälen och byggmästaren Fritz Eriksson skapades en kulturpräglad stadsdel med konstgalleri, biograf, skulpturpark och unika utsmyckningar i många byggnader.

"Katedral" av Arne Jones. Foto: Karin Hedbrant"Katedral" av Arne Jones. Foto: Karin Hedbrant

Men den här sortens värden är det sällan någon talar om numera. Allt färre känner till historien. Jag betvivlar att vårt moderata fastighetsborgarråd Dennis Wedin, född på 90-talet, är förtrogen med denna historia ty vissa i hans generation har fått för sig att en hyresbostad är ett andra klassens boende, en tillfällighetslösning på vägen till en s k bostadskarriär. Ty de människorna han umgås med har fått för sig att privat ägande är det enda som är något att sträva efter. För en del i det här skiktet är en hyresrätt snarast sedd som en slags social avstjälpningsplats.

Denne ungmoderat och hans borgerliga kompisar i stadshuset snackar om trygghet i förorten och inbillar sig att lösningen består i en större andel boende som är mer intresserade av kvadratmeterprisets uppgång (och fall...) än social utjämning och gemenskapsarbete utan ekonomisk vinning.

Varför ska vi betala flera miljoner i lån för bostäder vi redan bor i och trivs i och bli ägda av en bank? Och vad bryr sig de som önskar det om den stora grupp s k ”resthyresgäster” som varken vill eller kan skuldsätta sig för för dem orimliga belopp. Många är vi som skulle tas ifrån vår värdighet som fullvärdiga boende. Vår trygghet skulle allvarligt skadas. Min egen attraktiva konstnärsbostad skulle troligen enbart betraktas som en besvärlig utebliven ekonomisk tillgång för en bostadsrättsförening.

Ack, en sådan kulturellt arm och fattig tid vi lever i!

"Innanför och utanför" av Henry Moore. Foto: Karin Hedbrant"Innanför och utanför" av Henry Moore. Foto: Karin Hedbrant

Vi i Västertorp är stolta hyresrättsinnehavare i de allmännyttiga bolagens regi. De kommunala bolagen bör naturligtvis utvecklas och borde vara ledande i miljöarbetet. Det är trist att de numera tvingas styras av marknadsekonomiska principer p g a politiska beslut präglade av decennier med vinstmaximering som ledande samhällsidé. Fler och fler inser att denna idé knappast har framtiden för sig.

Så. Rör inte våra gemensamt ägda hem! Sluta med att så split och öka segregationen mellan grannar med olika ekonomiska möjligheter. Det är skit att vi ska behöva använda vår dyrbara energi för att gång på gång försvara denna grundläggande trygghet som våra personliga hem är.

Vi är stolta hyresrättsägare i vårt vackra Västertorp. Låt oss tillsammans med alla andra kämpande förorter nu bevara ett Västertorp med en stor andel hyresrätter!

{jcomments lock}

Kommentarer

1
Anders Romelsjo
3 years ago
Så Bra!

Och så bra att Hyresgästföreningen stödjer detta. Kanske är ledningen centralt för Hyresgästföreningen ganska bra? Vet inte men har i alla fall en positiv erfarenhet.
I augusti 2015 for jag med tåg till styrelsemöte för FIB Kulturfront i Varberg. På platsen bredvid mig satt en kvinna som jag kände igen. Det var ordförande i Hyresgästföreningen i Sverige Marie Linder. Vi fick riktigt bra kontakt. Hon betonade att hon såg bostad som en social rättighet. något om HFR och Marie L:

"Hyresgästföreningen försöker med alla medel motverka att det ska införas marknadshyror i Sverige. Mycket av arbetet går ut på att informera och mobilisera medlemmarna i en stark folkrörelse."

Marie Linder om uppgörelsen S-CP-L-Mp

" Den största förändringen är att hyrorna ska släppas fria för nyproducerade lägenheter. Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder är inte oväntat upprörd:
– Att höja redan höga nyproduktionshyror till marknadshyror löser inte problemen på bostadsmarknaden. Man struntar i unga som behöver en bostad, par som vill separera, äldre som behöver ett bekvämare boende och människor som vill flytta till ett jobb. Det gynnar bara en väldigt välmående fastighetsbransch, säger Marie Linder."


* Kanske kan Clarté rentav bjuda in henne till ett möte?

(Min uppskattning färgas av att hon köpte 1 ex av FIB-Kulturfront av mig, tog en korttidsprenumeration och ställde sedan upp i intervju i FIB. Marie berättade också att hennes pappa var arbetare som sålde gamla FIB/K. Bodde i hyreslägenhet i Tyresö sedan länge.)
Like Like Citera

Kommentarer kan inte längre lämnas till denna artikel.

Om bloggen

På Clartébloggen publicerar vi artiklar som debatterar och informerar. De som skriver blogginläggen behöver inte tillhöra förbundet och innehållet i artiklarna är inte uttryck för förbundets ståndpunkter. Varje författare svarar för sina åsikter.