I Indien blev nyligen Narendra Modi omvald som landets premiärminister. Hans reaktionära hindunationalistiska parti, Bharatiya Janata Party (BJP), stärkte sin roll i parlamentet i detta val och har nu skaffat sig egen majoritet [1]. Valresultatet fick de indiska aktiemarknaderna att nå rekordnivåer [2] precis som de gjorde i Brasilien när fascisten Bolsonaro blev vald 2018 [3]. Storföretagen är extatiska över BJP:s auktoritära styre som garanterar dem säkra vinster. BJP gick till val på ett traditionellt högerextremt program, som var centrerat kring nationell säkerhet, militarism och nationalism, och utnyttjade den senaste militära konfrontationen i Kashmir med Pakistan [4]. Under Modi och hans partis styre har Indien militariserats och är numera det land med de fjärde största militärutgifterna, vilka ökade förra året med 3 % till $66,5 miljarder [5]. BJP garanterar därmed de stora indiska aktieägarna, och deras utländska samarbetspartner, att deras politiska och ekonomiska intressen kommer även att backas upp militärt av den indiska staten mot deras konkurrenter i Pakistan och Kina.

Men under denna hårda och starka kontroll som BJP uppvisar så råder en ökande antagonism som inte har hittat ett sätt att uttrycka sig ännu i det politiska systemet på den skala som det har gjort utanför det. 150 miljoner människor strejkade mot den hindunationalistiska Modi-regeringen i januari i år [6]. Det är en av världens största strejker någonsin. Det är fler människor än hela befolkningen i Tyskland och Frankrike tillsammans, eller hela befolkningen i Ryssland, eller hela Storbritannien, Italien, Nederländerna och Danmark, i strejk.

Strejken är en reaktion på den nyliberala ekonomiska politik som Modis parti BJP har ärvt från tidigare regeringar ledda av Kongresspartiet, har därefter fortsatt samma 30-åriga tradition, och som BJP nu tar ytterligare steg med att attackera fackföreningarna i landet. Indien har haft stadig och relativt hög tillväxt, inklusive per capita, de senaste åren men, den rikaste procenten äger 73 % av landets totala förmögenheter, en stor ökning från förra året då de redan ägde 58 % av tillgångarna [7] [8]. Samtidigt har arbetslösheten nått den högsta nivån i Indien på 45 år, över 6 % [9]. Kongresspartiet, som har kretsat kring Nehru-Gandhi familjen i generationer, dominerade Indiens politik under nästan hela efterkrigstiden. Efter den aggressiva och impopulära nyliberala politiken de förde på 1990-talet har de kollapsat som parti och har ersatts av BJP, som något motsägelsefullt också har fört en nyliberal ekonomisk politik [10]. Modis parti har listigt lyckats ta över den politiska sektorn likt högerextrema i Västvärlden med ett gammalt politiskt knep: genom att kombinera den elitistiska nyliberala ekonomiska politiken med en kulturkrigspolitik, och där de åtminstone initialt positionerar sig som om de vore alternativ till de elitistiskt kontrollerade partierna. I BJP:s fall driver de en identitetspolitik för hinduer, och delvis kastsystemet och dess övre skikt, mot riktade motståndare. Hindunationalisternas band med de västerländska kristna och nationalistiska högerextremisterna går tillbaka till 1930-talet och den gemensamma rasbiologiska idén om den ariska rasen, där bland annat nazisterna adopterade den eurasiska Svastikan som sin symbol, hade hindunationalister som spioner som de samarbetade med i Indien, som då var en brittisk koloni, och de senaste åren har hindunationalister och den nygamla alt-högern i västvärlden stöttat varandra [11].

BJP har gått efter kritiker inom akademin i landet [12]. Hatbrott och lynchningar har även ökat på senare år och regeringspartiet BJP har ett ansvar i det [13]. BJP-medlemmar har varit delaktiga i lynchningar, framför allt deras ungdomsförbund, och ministrar har bortförklarat attackerna och till och med hyllat lyncharna och mördarna och betalat deras advokatkostnader [14] [15] [16]. En av dessa ministrar, Jayant Sinha, son till en tidigare BJP-minister, är en Harvard-utbildad tidigare hedgefondschef på McKinsey & Co., som även jobbat i eBay-miljardären Pierre Omidyars indiska nätverk [17]. Sinha och andra i den indiska eliten samt utländska investerare har gynnats av denna sekterism, som Sinha och andra hindunationalister hetsar fram. De riktar fokus, identitet och sakfrågor ifrån den misär som en stor del av det Indiska samhället plågas av, vilket har sin grund i materiella och klassrelaterade förhållanden, till frågor som enbart berör kast, religion, genus och dess identitet. En kanalisering av missnöje och motsättningar, som BJP har varit med och förvärrat med sin ekonomiska politik, till andra former av missnöje och motsättningar.

Koncentrationen av ett lands rikedomar har sociala och politiska konsekvenser, speciellt i en väldigt folkrik, producerande och växande ekonomi som Indien är. En av de största och mest allvarliga konsekvenserna är dess hot mot den redan bräckliga representativa demokratin. Därför att en mer koncentrerad oligarki är en oligarki som mer troligt kommer möta fler utmanare, det krävs en kombination av mer auktoritära åtgärder och distraktion från oligarkin för att den ska upprätthållas. Det är vad Hindunationalister och deras motsvarigheter alltid har att erbjuda och varför de alltid har haft starka band och sympatier bland de övre samhällsskikten [18] [19] [20]. Det är också varför extremhögern nästan alltid är deltagande i imperialistiska kupper och moderna marionettstater/vasallstater [21] och varför de helt plötsligt växer rekordartat varje gång vi ser ekonomiska recessioner och framför allt depressioner som drabbar de lägre samhällsskikten hårt och risken för uppror ökar. Att ett mer uttalat högerextremt och auktoritärt samhällsparadigm följer efter ett nyliberalt ekonomiskt paradigm (som är ekonomiskt extremistiskt) är därför nästan naturligt. En process av en mer privat koncentrerad kapitalistisk oligarki sätter igång en spiralprocess av ekonomisk koncentration, där mer pengar och andra tillgångar blir tillgängliga och används för att skaffa sig större politiska fördelar, som i sin tur ökar den ekonomiska koncentrationen ännu mer osv. I det indiska valet spenderades $7 miljarder, vilket är mer än i det senaste amerikanska presidentvalet 2016 där $6,5 miljarder spenderades [22]. Av dessa pengar spenderades en stor mängd på opinionsbildning, vilket inkluderar ren manipulation [23], och på lagliga och olagliga donationer/mutor [24]. Stora summor läggs på opinionsbildning av vinstdrivande företag och dess ägare för att den som dominerar opinionen är nästan alltid den som vinner det politiska valet.

Ett blodigt utfall av klassantagonismen i Indien var Tuticorin-massakern maj 2018 där lokalbefolkningen protesterade över föroreningarna orsakade av den lokala kopparfabriken, vilket inkluderade bly, arsenik och svaveldioxid som släpptes ut i luft, mark och i vatten [25]. 13 demonstranter sköts då ihjäl av polis och säkerhetstjänst [26]. Vedanta Ltd, som ägde fabriken, har i flera fall donerat pengar till BJP-partiet och till Kongresspartiet, dvs. till de två största partierna i Indien [27]. De har inte fått öppna fabriken igen men vem har fått ta ansvar för föroreningarna och morden som har ägt rum? Svaret finns i följande information: 15 av de 20 städer i världen som har högst luftföroreningar (PM 2,5) är städer i Indien som påverkar hälsan och levnadsstandarden negativt för miljoner indier [28].

De klassantagonismer som äger rum i Indien och andra länder i den globala södern är stora händelser i världen och de är sammanflätade med våra liv i västvärlden eller det globala norr. De flesta av de produkter som vi köper och använder oss av är producerade i länder som Indien och Kina numera och har producerats under de tidigare nämnda förhållandena. Hur mycket uppmärksamhet riktas av den massmedia vi har i våra länder på dessa händelser i Indien? Inte mycket. Den globala arbetsstyrkan behandlas, i de flesta fallen, som en osynlig massa av fattiga, oviktiga och främmande människor i ett annat universum. Multinationella företag som H&M och Nike tjänar på den bilden, de vill ha tysta och lydiga arbetare och att vi som köper deras produkter inte känner någon solidaritet med dessa människor som de brutalt utnyttjar [29]. Så att dessa företag kan tjäna pengar på de billiga tröjor, skor mm de producerar och sedan säljer till dig, utan någon social friktion. Storföretag, inklusive medieföretag, i våra länder skulle nog inte heller uppleva det särskilt gynnsamt ifall inhemska arbetare och konsumenter samarbetade i större grad med de i Indien och andra länder i den globala södern. Kanske skulle det leda till multinationella konsument- och arbetarrörelser?

 

Referenser

 1. https://www.ndtv.com/elections
 2. https://edition.cnn.com/2019/05/23/investing/india-stock-market-election-modi/index.html
 3. https://qz.com/1441565/jair-bolsonaro-sees-stock-market-index-bovespa-rise-in-brazil/
 4. https://www.youtube.com/watch?v=3-FK52xejDY
 5. https://www.sipri.org/media/press-release/2019/world-military-expenditure-grows-18-trillion-2018
 6. https://www.commondreams.org/views/2019/01/08/heres-what-real-strike-looks-150-million-say-no-despotism-india
 7. https://data.worldbank.org/indicator/NY.GDP.PCAP.CD?locations=IN
 8. https://www.businesstoday.in/current/economy-politics/oxfam-india-wealth-report-income-inequality-richests-poor/story/268541.html
 9. https://www.aljazeera.com/news/2019/01/india-unemployment-rate-highest-45-years-report-190131144720377.html
 10. https://www.youtube.com/watch?v=3-FK52xejDY
 11. https://www.aljazeera.com/indepth/opinion/white-supremacists-hindu-nationalists-alike-181212144618283.html?fbclid=IwAR28_74mbwfp_sZC04J1-Ej5k67qiPYh-LLoV7Xee5bj6DhhJWEiObcBBPo
 12. https://www.theguardian.com/world/2018/nov/05/gandhi-scholar-quits-university-india-labelled-anti-national
 13. https://www.theguardian.com/commentisfree/2018/jul/20/mobs-killing-muslims-india-narendra-modi-bjp
 14. https://thewire.in/rights/swami-agnivesh-attack-lynch-mobs-bjp
 15. https://timesofindia.indiatimes.com/india/union-minister-jayant-sinha-garlands-8-lynching-convicts-faces-opposition-flak/articleshow/64901863.cms
 16. https://indianexpress.com/article/india/jayant-sinha-says-he-and-other-bjp-members-helped-jharkhand-lynching-convicts-with-legal-fees/
 17. https://www.crunchbase.com/person/jayant-sinha#section-overview
 18. https://www.etc.se/ledare/antonia-axson-johnson-valjer-sd-samarbete-framfor-hojd-skatt
 19. https://www.businessinsider.com/r-hungarians-protest-at-slave-law-labor-reform-2018-12?r=UK&IR=T&IR=T
 20. Michael Parenti, Blackshirts and Reds (City Lights Books, 1997), s.2 f.
 21. http://www.huppi.com/kangaroo/CIAtimeline.html
 22. https://economictimes.indiatimes.com/news/elections/lok-sabha/india/why-indias-election-is-among-the-worlds-most-expensive/articleshow/68367262.cms
 23. https://www.svt.se/nyheter/utrikes/detta-har-hant-facebook-och-cambridge-analytica
 24. https://economictimes.indiatimes.com/news/elections/lok-sabha/india/why-indias-election-is-among-the-worlds-most-expensive/articleshow/68367262.cms
 25. https://www.thenewsminute.com/article/history-sterlite-thoothukudi-story-betrayal-crony-regulators-78481
 26. https://scroll.in/article/880388/thoothukudi-massacre-is-a-tragic-reminder-that-india-is-in-the-grip-of-a-state-corporate-nexus
 27. https://scroll.in/article/879844/could-someone-just-buy-the-indian-government-and-the-opposition-at-a-wholesale-rate
 28. https://www.airvisual.com/world-most-polluted-cities
 29. https://www.kollega.se/hm-rostade-nej-till-levnadsloner?fbclid=IwAR0vNRiiu_xoYfyjCdTaMCGUX6J9SeWrT413g_BodW6LbSI-kXKp3HD47TU
{jcomments lock}

Comments for this post are closed

Senast på bloggen

Category Image

Om bloggen

På Clartébloggen publicerar vi artiklar som debatterar och informerar. De som skriver blogginläggen behöver inte tillhöra förbundet och innehållet i artiklarna är inte uttryck för förbundets ståndpunkter. Varje författare svarar för sina åsikter.