Alexis Tsipras och Nordmakedoniens premiärminister Zoran Zaev. (c) Republiken Nordmakedoniens regering [Public Domain]

Efter en intensiv mandatperiod står Grekland på tröskeln till ett nytt parlamentsval. Förtroendet för Syriza och Alexis Tsipras har sjunkit sedan valet 2015 och mycket talar för att landet kommer att byta regering. De senaste årens ekonomiska åtstramningar har satt sina spår och efter nederlaget i EU-valet vill Tsipras tidigarelägga parlamentsvalet.

Valet 2015 fick historisk betydelse. Det vänsterorienterade partiet Syriza fick flest röster och bildade regering med nationalkonservativa partiet "Oberoende greker". Det här innebar att Grekland för första gången i historien skulle ledas av ett vänsterparti. Syriza lovade en framtid bortom sparpaket och nödlån. Man skulle ta Grekland ur Euro-krisen och säga nej till de ekonomiska åtstramningarna. Men riktigt så blev det inte. Regeringen skrev på nya, skarpare låneavtal och mandatperioden präglades av en rad trångmål för den till en början hoppingivande premiärministern Alexis Tsipras.

Förra sommaren utropades slutet för nya nödlån, men Grekland befinner sig fortfarande i en prekär situation. Arbetslöshet och påfrestande låneavtal gör att man med svårighet kan vända den negativa utvecklingen. Detta samtidigt som närvaron av det högerextrema och våldsbejakande partiet Gyllene Gryning fortsätter att skapa oro i samhället.

I söndags var det EU-val i och resultatet blev ett hårt slag för Syriza. Man fick nästan 10% färre röster än högerliberala Ny Demokrati och grekisk media rapporterade omgående att Tsipras vill tidigarelägga parlamentsvalet. Den sista dagen för att hålla valet är den 20:e oktober, men mycket tyder på att Grekland går till val om en dryg månad. Anledningen är det sjunkande stödet för Syriza. Man känner inte folkets förtroende och vill hellre gå till val innan siffrorna blir ännu mer ofördelaktiga.

Och mandatperioden har varit tuff med många omdiskuterade händelser. De senaste veckorna har mycket handlat om förra sommarens skogsbränder där hela den grekiska statsapparaten har fått utstå massiv kritik för sitt agerande. Den nationella tv-kanalen SKAI sände nyligen en dokumentär med nysläppta dokument och inspelningar, som visar hur landets bristande organisation bidrog till att katastrofen inte kunde hejdas.

En annan omtalad situation har varit den Makedonska namnkonflikten. Den historiska motsättningen nådde sin pik i början av 2019 när de båda regeringarna ratificerade Perspaavtalet, ett avtal som officiellt gav regionen namnet Nordmakedonien. I och med regionens historiska koppling till Grekland, och eftersom många greker kallar sig för "Makedonier", vill många ha patent på namnet. Och besvikelsen blev därför stor. Det här märks framförallt i Nordgrekland där Syriza tappat betydande stöd efter att avtalet skrevs på.

Mot denna bakgrund har alltså Alexis Tsipras bränt mycket av det förtroende som gav honom makten för fyra år sedan. De senaste opinionsundersökningarna visar ett stöd på 20% för Syriza. Det skulle innebära 15% färre röster än det senaste parlamentsvalet där Syriza fick 35%. En väsentlig minskning som till stor till del beror på skogsbränderna och Prespaavtalet.

Istället är det höger- och liberalkonservativa partiet Ny Demokrati som ser ut att bli största parti med 27% av rösterna. Ny Demokrati beslutade, tillsammans med socialdemokratiska PASOK, om de första åtstramningspaketen efter krisens utbrott 2010. Och man skulle med detta resultat alltså återinta den ledande maktpositionen i grekisk politik.

Dessa 27% räcker dock inte till någon majoritet, utan Ny Demokrati kommer behöva söka samarbete hos något av övriga partier. Ett alternativ är att man vänder sig till "Rörelse för förändring", en koalition av partier bestående av bland annat gamla socialdemokratiska PASOK. Som valundersökningarna ser ut nu skulle en sådan koalition inte vara garanterad att nå de 151 av 300 mandat som krävs för majoritet, men mycket kan fortfarande ske.

Hur det än blir går vi troligtvis en intensiv och på sina håll krigisk valperiod tillmötes. Sedvanliga debatter, spekulationer och kontroversiella avslöjanden lär fylla de grekiska nyhetstidningarna. Bara för några veckor sedan publicerades bilder som tycks avbilda en semestrande Alexis Tsipras på en lyxbåt, blott några dagar efter skogsbränderna ifjol. Tsipras själv har ännu inte kommenterat dessa bilder. Däremot passade han själv på att lova höjda pensioner och bidrag, strax innan den grekiska påsken. Men frånsett vallöften och skandaler lär Syriza få det hett om öronen de kommande veckorna, och om partiet inte ska tappa regeringsmakten har de en prekär utmaning framför sig i att återvinna folkets förtroende.

Källor:

Economist (2019): Syriza, Greece´s ruling party, is headed for electoral defeat

Sofokleous (2019): Βόμβα: Δώρο Πάσχα στους συνταξιούχους σχεδιάζει η κυβέρνηση

To Vima (2019): Οργιάζει το Twitter με τις φωτογραφίες του σκαφάτου Τσίπρα

TVXS (2019): Δημοσκόπηση, Palmos για εθνικές εκλογές: Στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2017 η διαφορά ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ

{jcomments lock}

Kommentarer kan inte längre lämnas till denna artikel.

Om bloggen

På Clartébloggen publicerar vi artiklar som debatterar och informerar. De som skriver blogginläggen behöver inte tillhöra förbundet och innehållet i artiklarna är inte uttryck för förbundets ståndpunkter. Varje författare svarar för sina åsikter.