Shame on me som törs sticka ut hakan och vara tacksam för att få bo och verka i detta vackra land, ett av värdens bästa länder. Efter en kortare utlandsvistelse tillät jag mig, på sociala medier vid återkomsten hem, uttrycka mig i positiva ordalag om det svenska folkhemmet. Jag kunde inte i min vildaste fantasi föreställa mig att reaktionerna skulle bli så kraftiga och omfattande. Allt från att jag ljög, hur jag nu kunde göra det när jag enbart ställde en fråga, till att jag anklagades för att vara en relativist som man inte kan visa någon tilltro till och att allt elände är sossarnas fel som monterat ner hela landet. Jag trodde mig ha hört och sett det mesta men överrumplades ändå av detta intensiva hat. Det kom som en överraskning för mig att den svenska självbilden är så snedvriden hos stora grupper och att självkänslan är så i botten att man på allvar tror att vårt demokratiska välfärdssamhälle håller på att kollapsa. Man kallade Sverige till och med för ett muslimland.

Eftersom kommentarsfältet översvämmades av etablissemangskritik och hatretorik och eftersom jag inte är bekväm med att kommentarsfälten till mina inlägg används som anslagstavla till att så split i vårt land så valde jag att radera inlägget och i ett nytt inlägg ställde jag frågan: Varför är det så provocerande att säga att Sverige är bra och att vi är ett av världens bästa länder? Samt att jag dagen efter kommenterade de negativa kommentarerna som frågan fick. Döm om min förvåning att reaktionerna på min enkla fråga och den påföljande kommentaren blev om möjligt ännu större och vilken spridning inläggen fått. Uppe i närmare 70 000 som sett inläggen i skrivande stund efter bara 6 dagar. Kommentarsfälten svämmar över av både ris och ros och inläggen har delats hundratals gånger.

Somliga hävdar att både Ungern, Polen och Rumänien är bättre länder än Sverige att bo i. Andra undrar om det är därför tiggarna hellre kommer hit än att stannar kvar just i dessa länder? Några undra vad vi får för våra skattepengar? Ytterligare några andra påpekar på att akutmottagningar stängs, vårdplatser tas bort och vårdköer blir allt längre emedan folk dör i väntan på operationer. Äldreboenden som väger blöjor och barnomsorg som förvandlats till något som i bästa fall kan kallas för förvaring. Personalen på snart sagt överallt går på knäna samtidigt när politikerna belönar sig själva med sprit och lyxmiddagar på skattebetalarnas bekostnad. Rättsväsendet och polisen då? Minst sagt värdelösa, kommer aldrig när man ringer. Lika bra att inte ta kontakt med eftersom dom ändå struntar i att skydda vanligt folk. Domstolarna som gullar med invandrare. Nu måste det till hårdare gränskontroller annars invaderas vi av islamister och den svenska kulturen är i fara. Sen finns det också dom som uppenbarligen tror att personangrepp är bästa metod och ifrågasätter min trovärdighet eftersom jag är medlem i Reformisterna och ibland tagit mig friheten att kritisera åtgärder och beslut som tagits av den av Socialdemokraterna styrda regeringen. Men som vi alla vet eller borde åtminstone veta så är Socialdemokraterna Sveriges största politiska parti och att vi har högt i tak. Det är också socialdemokratins styrka att inse att det är sammanstötningen av olika åsikter som får partiet att jobba framåt. Om man efter varje konflikt pekar mot dörren och uppmanar de med avvikande synpunkter ta sitt pick och pack så dör själva själen i en folkrörelse och partiet stannar i sin utveckling.

Visserligen är det trollen som dominerar men i rättvisans namn bör sägas att även ganska många positiva kommentarer letat sig in i kommentarsfälten. Någon prisar vårt svenska samhälle här vi i demokratisk anda kan låta ismerna stångas. Någon annan tycker att trots att de ekonomiska skillnaderna ökar i Sverige så är vi fortfarande ett av världens bästa länder. Ytterligare några har förstått att högerkrafterna och i synnerhet ”Swärigevännerna”, som gått i livets hårda skola, får panik om någon uttalar sig positivt om Sverige eftersom hela deras strategi går utgå att smutskasta landet, man säger sig värna om, för att skapa rädsla och oro. Vilket man hoppas hjälper de främlingsfientliga och arbetarfientliga krafterna till makten. så finns även dom som tackar och uppmuntrar till flera positiva uttalanden om vårt fosterland. Dom som tycker att det behövs flera som vågar gå mot strömmen, fler som vågar lyfta fram även de fantastiska.

Brottet som jag begick för att översköljas av detta, i huvudsak nedlåtande och för vårt fosterland föraktfulla, ström av kommentarer var att jag häromdagen dristade mig till att på Facebook ställa frågan: ”Varför är det så provocerande säga att Sverige är bra och att vi är ett av världens bästa länder?”

Att som invånare i vårt vackra land hela tiden bli matad med en överdrivet destruktiv Sverigebild leder till att vi får en negativ självbild som leder till låg självkänsla och dåligt självförtroende. Upprepar man tillräckligt ofta hur dåliga och värdelösa vi är kommer alltför många av oss att tro på det till sist. Även vårt anseende i omvärlden skadas av alla dessa domedagsprofeter som gjort det till sin livsuppgift att svartmåla Sverige. Därmed inte sagt att Sverige är perfekt. Nej långt ifrån. Det finns inga perfekta stater eller samhällen men i Sverige har vi kommit en bra bit på vägen och vi är definitivt ett av de bättre.

Samtidigt är jag den förste att hålla med om att i spåren på den nyliberala doktrinen som genomsyrar Sverige sedan 30 år har klyftorna och orättvisorna ökat i vårt land. Det är helt klart att när allt bolagiseras, privatiseras och säljs ut till riskkapitalister, ofta under marknadspris, och när vinstmaximering blir viktigare än vår gemensamma välfärd och när girigheten anses vara en dygd och när man lägger större resurser på att jaga flyktingar än skattesmitare så blir resultatet där efter. Men att förtala och smutskasta sitt fosterland bidrar inte på något sätt till att vrida samhället på rätt spår igen. Snarare förvärras situationen när glåporden haglar och etablissemangskritiska strömningar får fotfäste till följd av osaklig svartmålning.

Att lägga all sin kraft på att tala illa om sitt land istället för att engagera sig i olika sammanhang så att vi alla kan vara stolta över Sverige är oansvarigt och leder bara till att grupper ställs mot varandra och att klyftorna ökar ytterligare. Trots att det blivit sämre för vissa grupper i Sverige under de senaste årtiondena så hävdar jag med det bestämdaste att Sverige fortfarande är ett av de bästa länderna i världen att bo och verka i. Betänk att om alla ni som är så frustrerade över orättvisorna i samhället skulle lägga all den energi, som ni lägger på att svartmåla vårt land, på att bekämpa orättvisorna istället skulle vi med lätthet kunna reparera bristerna i välfärdssamhället.

Kari Parman
Gnosjö (S)

{jcomments lock}

Kommentarer kan inte längre lämnas till denna artikel.

Om bloggen

På Clartébloggen publicerar vi artiklar som debatterar och informerar. De som skriver blogginläggen behöver inte tillhöra förbundet och innehållet i artiklarna är inte uttryck för förbundets ståndpunkter. Varje författare svarar för sina åsikter.