"Til tross for at det går an å reise svært mange tunge faglige innvendinger mot generell bruk av munnbind, insisterer myndighetene verden over på at de skal brukes. I motsatt fall kan du få straff. I Italia er straffen for ikke å bruke munnbind på gata en bot på 400 euro ved første gangs forseelse. Det er absurd. Munnbindet har blitt både et symbol for den nye fascismen som sniker seg inn over oss og et av dens viktigste verktøy.

Munnbindet er det synlige tegnet på underkastelse og et verktøy for å opprettholde frykten, ødelegge de sosiale relasjonene mellom folk, oppløse det menneskelige kollektivet og gjøre oss til zombier som lyder vær minste ordre fra øvrigheta.

Stiller man spørsmål ved munnbindet, har man begynt å undergrave troverdigheten til de totalitæres maktmisbruk. Derfor reagerer Høie så sterkt."

Så skriver Pål Steigan den 29 oktober 2020 i en artikel i steigan.no som handlar om en konfronation i TV mellan NRK-journalisten Fredrik Solvang och Norges hälsominister Bent Høie. Med anledning av den ökade spridningen av covid-19 har det alltså i Oslo beslutats om obligatoriskt munskydd/ansiktsmask i kollektivtrafik och inomhus på offentliga platser om man inte kan hålla en meters avstånd till andra människor.

Detta beslut blev tema i ett av NRKs debattprogram. Solvang påpekar att det norska Folkhälsoinstitutet säger att den vetenskapliga grunden för att anbefalla munskydd är svag. Høie svarar: “Fredrik, du kan ikke skape usikkerhet om dette. Dette er alvorlige spørsmål. Folkehelseinstituttet står bak alle munnbindreglene i Oslo. Punktum.”

Jag vet att Pål Steigan också tidigare har tagit ställning mot obligatoriskt bruk av munskydd. Jag kan inte påminna mig att han skrivit något positivt om munskydd. Det är naturligtvis en ståndpunkt som han, Fredrik Solvang och vem som så önskar ska få framföra. Som sagt, det är allvarliga frågor. Och de bör debatteras.

Min enkla ståndpunkt är att munskydd säkert inte skyddar särskilt bra, att de innebär ett irritationsmoment, att glasögonen immar igen osv. Men jag tror också att jag löper mindre risk att bli smittad om någon hostar mig i ansiktet om jag bär munskydd än om jag inte gör det. Ännu mindre lär risken vara om både jag och den som hostar bär munskydd.

Jag tror inte att det är en slump att människor i tättbefolkade länder i Asien länge burit munskydd, speciellt när någon influensa grasserar, eller i förkylningstider. Jag tror att det är en gammal, väl beprövad metod att hämma smittspridning och en akt av respekt mot sina medmänniskor.

1935 sade Georgi Dimitrov så här om fascismen, något som har färgat min syn på vad den är:

"Men vilka masker fascismen än ikläder sig, i vilka former den än framträder, på vilka sätt den än kommer till makten så måste det fastslås, att
fascismen är kapitalets mest våldsamma offensiv mot de arbetande massorna;
fascismen är otyglad chauvinism och erövringskrig;
fascismen är rasande reaktion och kontrarevolution;
fascismen är arbetarklassens och alla arbetandes värsta fiende!"

Världen (och fascismen) har förstås utvecklats långt sedan 1935, men att påstå att "munnbindet har blitt både et symbol for den nye fascismen som sniker seg inn over oss og et av dens viktigste verktøy" låter lite udda. Och jag känner inte igen mig i beskrivningen av munskydd som "det synlige tegnet på underkastelse og ett verktøy for å opprettholde frykten, ødelegge de sociale relasjonene mellom folk, oppløse det menneskelige kollektivet och gjøre oss til zombier som lyder vær minste ordre fra øvrigheta." Det känns inte seriöst. Om vi klarade införandet av t.ex. flytvästar, säkerhetsbälten och motorcykelhjälmar ska vi nog klara munskydd också utan att förvandlas till zombies!

Bör man se Norge, Italien och Kina som totalitära, fascistiska stater (eller åtminstone på väg dit) men munskyddsskeptikerna Trump och Bolsonaro som frihetens försvarare och fascismens fiender? Och hur är det med Sverige, där munskydd på sin höjd rekommenderas i vissa trängda lägen? Tillhör vi det antifascistiska lägret?

{jcomments lock}

Comments for this post are closed

Mest läst av skribenten

Senast på bloggen

Category Image

Om bloggen

På Clartébloggen publicerar vi artiklar som debatterar och informerar. De som skriver blogginläggen behöver inte tillhöra förbundet och innehållet i artiklarna är inte uttryck för förbundets ståndpunkter. Varje författare svarar för sina åsikter.