Tucson, Arizona, 2016. Foto: Johnny Silvercloud, CC BY-SA 2.0, via Wikimedia Commons

Så slutade Trumps presidenttid i kaos och våld. Ett antal av hans högerextrema supportrar tog sig in i Capitolium för att med våld hindra att Joe Bidens val certifierades av kongressen. Vilka var det som stormade in? Bland de gripna finns jurister, fastighetsmäklare och politiker. Den kvinna som sköts ihjäl var en före detta militär. Många är inspirerade av Qanon, en konspirationsteori som hävdar att USA styrs av en satanisk kabal av pedofiler. Överhuvudtaget är irrationalismen och vetenskapligsfientligheten påtaglig i trumpismen.

Det finns ett par myter om trumpismen som måste punkteras. En är att hans väljarbas har varit arbetarklassen i USA. Tittar man på hur de olika inkomstgrupperingarna röstade i presidentvalet, så var den grupp som tjänade mer än 100 000 dollar/år den enda vars majoritet röstade på Trump. En annan myt är att han skall ha fört en fredligare politik än sina företrädare. Han drog visserligen tillbaka trupper från t ex Afghanistan, men ökade istället drönarattackerna. Dessutom drog han tillbaka de presidentdekret som krävde viss transparens kring hur drönarattackerna genomfördes. Det vi vet är att antalet ökat, i Afghanistan var de tredubbelt fler 2019 jämfört med 2016. 2019 dödades 700 civila av drönarattacker i Afghanistan enligt FN. Trenden är liknande i många andra länder som befinner sig i konflikt med USA, antalet drönarattacker mot påstådda terrorister, men som i huvudsak dödar oskyldiga civila, ökar. Lägg till detta att Obamas uppmjukning mot Kuba ersattes av nya och hårda sanktioner, att man lämnade avtalet med Iran och genom att mörda generalen Soleimani försökte provocera fram krig med Iran, erkännandet av Marockos ockupation av Västra Sahara, ett helhjärtat stöd till Saudirabiens krig i Jemen och stöd till Israels stävan att formellt annektera stora delar av de ockuperade områdena, så kan man knappast hävda Trumps utrikespolitik var mindre hökaktig än hans företrädare.

Trumps presidentskap är nu slut, men trumpismen är inte slut. Flera av de republikanska politiker som tagit plats i senat och representanthus är hans lärjungar. Andra, som Ted Cruz, har opportunistiskt slutit upp bakom trumpismen. Trumpismen är ju egentligen ett utslag av samma reaktionära strömning som tidigare givit upphov till både McCarthyismen – inte för inte betraktas Roy Cohn som Trumps ideologiska lärofader– och Ronald Reagan. Att Trump förlorade valet är förstås ett bakslag för denna rörelse, men snart kommer de hitta en ny ledargestalt.

{jcomments lock}

Om bloggen

På Clartébloggen publicerar vi artiklar som debatterar och informerar. De som skriver blogginläggen behöver inte tillhöra förbundet och innehållet i artiklarna är inte uttryck för förbundets ståndpunkter. Varje författare svarar för sina åsikter.