Ärkebiskop Antje Jackelén. Foto: Magnus Aronson / IKON, CC BY 3.0 via Wikimedia Commons
Ärkebiskop Antje Jackelén. Foto: Magnus Aronson / IKON, CC BY 3.0 via Wikimedia Commons

”Det är bra om vi blir angripna av fienden, eftersom detta be­visar att vi dragit en klar skiljelinje mellan fienden och oss själva ... (men) också uppnått ganska mycket i vårt arbete.” Detta skrevs av Mao Zedong i maj 1939 under motståndet mot den japanska ockupationen av Kina.

Det är högst osäkert om t ex vår ärkebiskop, sin boksynthet till trots, verkligen har fördjupat sig i Maos skrifter. Annars hade hon och andra humanistiskt sinnade offentliga personer och sammanslutningar i dessa mörka tider kunnat hämta en del stöd och tröst från dem. Nu hamnar till och med kyrkor och frivilligorganisationer i skottgluggen: Amnesty, Röda korset, Stadsmissionen, Svenska kyrkan, andra föreningar, religiösa samfund och t o m Greta Thunberg beskrivs allt oftare som politiska vänsteraktivister och därmed fiender.

Som ett led i sin reaktionära och främlingsfientliga ”kulturkamp” har det ”konservativa blocket” och dess yviga svans på Nätet funnit tiden mogen för att satsa på, vad som på schacktermer kallas ett ”damangrepp” mot det de kallar ”vänstern”. Man har nu drivit ut Antje Jackelén från hennes instagramkonto. Ett tidigt varsel upplevde vi för 2–3 år sedan, då hennes kollega, Växjöbiskopen Modeus modigt försvarade muslimernas trosfrihet och böneutrop mot angreppen från lokala ”icke rasisters, men...”

Antje Jackelén har kallat Europas och Sveriges murar mot flyktingar från kriget för skamlig, och hävdat att våra muslimer också är en del av Europa. Närmast föranleds det ursinniga angreppet i höger- och alt. media av att Svenska Kyrkan i sitt remissvar på angivna och goda grunder motsätter sig de delar av en planerad proposition om immigrationen, som handlar om ökade krav på språkkunskap som villkor för permanent uppehållstillstånd eller medborgarskap. Språket i många inlägg vittnar tyvärr om att det är fler än nyanlända immigranter skulle må väl av ytterligare studier av svenska språket. Så här kan det (renskrivet) låta på Instagram och Facebook:

“SKICKA DETTA JÄVLA AS TILL ALLAHS RIKE”,

”Mår illa bara av åsynen av henne, islamistkramaren”.

”...en ärkebiskop i Sverige som inte ens kan hantera att bli kallad kärring på Twitter. En studie i mänsklig ynklighet.” (Joachim Lamotte, leg. offerlamm)

”Det om något är beklämmande...” Rebecca Weidmo Uvell, Timbro

Något försvar för Antje Jackelén från mera auktoriserade talesmän för riksdagspartierna har man ännu inte sett. Däremot har den stackars partiledaren för Liberalerna försökt späda på hetsen:

“Jag har svårt att förstå varför inte Svenska kyrkan ställer sig bakom Liberalernas krav på kunskaper i svenska och samhällskunskap för svenskt medborgarskap. Ännu märkligare är att ärkebiskop Antje Jackelén motiverar kyrkans remissvar med att språkkrav kan öka segregationen och särskilt drabba kvinnor och lågutbildade.” (Nyamko Sabuni på Facebook).

Det kan dock vara så att det genom tiderna finns fler ”Liberala krav”, som kyrkan inte har kunnat stödja, eftersom de inte alltid har sammanfallit med Evangeliets ord. Men inte förrän nu, när Sabunis parti desperat försöker kvalificera sig för inträde i det konservativa och rasistiska blocket, finner liberalerna tiden inne för att unisont med det senare hötta med näven och höja rösten mot kyrkans överhuvud.

{jcomments lock}

Comments for this post are closed

Mest läst av skribenten

Senast på bloggen

Category Image

Om bloggen

På Clartébloggen publicerar vi artiklar som debatterar och informerar. De som skriver blogginläggen behöver inte tillhöra förbundet och innehållet i artiklarna är inte uttryck för förbundets ståndpunkter. Varje författare svarar för sina åsikter.