Nya numret av Clarté (nr 1 2021) är intressant som alltid. Den röda tråden är ämnet ”Kärleken och kapitalet”, om kvinnoförtryckets olika former och den borgerliga familjens roll i det kapitalistiska samhället. En diskussion som är välbekant för oss deltagare i 70-talets vitala kvinnorörelse. Men jag saknar ett begrepp som borde vara självklart att ha med i det här sammanhanget, ordet patriarkat.
Kvinnoförtrycket uppstod inte med kapitalismen. Det är mycket äldre än så. Det är ett förtryck som hänger ihop med uppkomsten av det patriarkalt styrda samhället, som bland andra Friedrich Engels kopplar samman med familjens, privategendomens och statens ursprung (se hans bok med samma namn). Men det är fortfarande ganska outforskat.
Vi lever alla i ett patriarkalt samhälle som vi blivit så vana vid att vi i vårt som tämligen jämlikt ansedda land knappt noterar att av någon anledning mördas fler än en kvinna i månaden av en närstående man varje år. Men det väckte uppmärksamhet när nyligen hela fem kvinnor mördades på kort tid. Ingen har lyckats ge en logisk förklaring och ordet patriarkat nämns fortfarande inte. Men det handlar självklart om att kvinnors liv är mindre värt än mäns. Och om ett djupt liggande kvinnohat. Varför skulle annars detta systematiska mördande av kvinnor kunna fortgå i tysthet år efter år samtidigt som alla anhängare av lag och ordning upprörs över det dödliga kriminella gängvåldet?
Föreslår att Clarté följer upp ämnet i det senaste numret med ett nummer på temat Patriarkatet. Det är logiskt också eftersom tidskriftens redaktion har utökats med ett antal kvinnor. Gratulerar!
Kommentarer