Demonstration den 9 maj nära premiärministerns kontor i London. Foto: Bariş Çimen, working for VOA, Public domain, via Wikimedia Commons
Demonstration den 9 maj nära premiärministerns kontor i London. Foto: Bariş Çimen, working for VOA, Public domain, via Wikimedia Commons

Nu regnar bomberna åter över världens största utomhusfängelse, Gaza. Samtidigt tvångsvräks de palestinska invånarna i bostadsområdet Sheik Jarrah och de som vill fira Ramadan i Al Aqsa-moskén möts av tårgas och gummikulor. När det började brinna i närheten av moskén började tusentals israeler, som hade samlats för att fira minnet av segern i sexdagarskriget, att jubla vilt och sjunga om att utrota palestinier.

Allt detta handlar om att tvinga palestinierna på knä. I praktiken är Israel är en kolonial apartheidstat, där palestinierna har fördrivits från sina hemorter till fattiga bantustans. Förutom terrorbombningarna finns en mer vardaglig förnedring bestående av rivningar av hus, ständiga kroppsvisiteringar, vägspärrar, bristande tillgång på förnödenheter.

Tyvärr är det palestinska ledarskapet svagt och splittrat. Hamas gör visserligen väpnat motstånd, men de raketer de skickar gör knappast någon skada på den högteknologiska, av USA utrustade, israeliska militären. Däremot drabbas den israeliska civilbefolkningen, dock i betydligt mindre grad än palestinierna.

Här i Sverige bör vi väcka liv i den slumrande solidaritetsrörelsen med Palestinas folk. Gå med i Palestinagrupperna i Sverige, https://www.palestinagrupperna.se/. Kräv att Sverige börjar bojkotta Israel så länge som Israel ockuperar Västbanken och Gaza, inte ger palestinier medborgerliga rättigheter och inte ger palestinska flyktingar rättigheter att återvända till sin hemort i enlighet med FN:s resolution 194.

Bojkotta Israel!

Befria Palestina!

{jcomments lock}

Comments for this post are closed

Mest läst av skribenten

Senast på bloggen

Category Image

Om bloggen

På Clartébloggen publicerar vi artiklar som debatterar och informerar. De som skriver blogginläggen behöver inte tillhöra förbundet och innehållet i artiklarna är inte uttryck för förbundets ståndpunkter. Varje författare svarar för sina åsikter.