Anti-NATO-demonstration i Bryssel 13 juni 2021. Foto: Peoples Dispatch.
Anti-NATO-demonstration i Bryssel 13 juni 2021. Foto: Peoples Dispatch.

Inför NATO-mötet den 14 juni genomfördes seminarier ibland annat London och Bryssel. I Belgiens huvudstad hölls dessutom en demonstration. Mycket intressant är att organisationen No to War – No to NATOs seminarier och demonstration sker i samarbete med de två vänstergrupperingarna i EU-parlamentet, The Left in the European Parliament och European Left. I den första organisationen ingår bland annat Pondemos, Syriza, Die Linke, Enhedslisten och svenska Vänsterpartiet. I den andra organisation ingår en rad socialistiska och kommunistiska partier. Det här är vad jag vet första gången den samlade europeiska vänstern ställer sig bakom en text som så tydligt pekar ut NATO som krigsförberedande och som uppmanar till demonstration. 

Vad står det då i den text vänstern ställt sig bakom? Jo, det står bland annat att NATO med sitt nya program fortsätter sprida den gamla lögnen att alliansen bygger på demokrati, frihet och rättsstatsprincipen. Istället är det så att NATO med alla medel försöker behålla den västerländska dominansen i världen. Alliansen försöker också ringa in Ryssland och Kina och betraktar dem som ”systemfiender”. Den politiska spänningen eskalerar med ett USA som ökar sin militära närvaro i Stilla havet. NATO genomför destabiliserande militära åtgärder i Central- och Östeuropa. Ökade militära utgifter och modernisering av kärnvapenarsenalen är också ingredienser i den militära upptrappningen. ”NATO leder oss in i ett krig”, skriver man.

{jcomments lock}

Comments for this post are closed

Mest läst av skribenten

Senast på bloggen

Category Image

Om bloggen

På Clartébloggen publicerar vi artiklar som debatterar och informerar. De som skriver blogginläggen behöver inte tillhöra förbundet och innehållet i artiklarna är inte uttryck för förbundets ståndpunkter. Varje författare svarar för sina åsikter.