Pride-paraden i Stockholm, 2015. (Foto: Jonatan Svensson Glad // CC-BY-SA 4.0 // via Wikimedia Commons)

Även 2023 hölls den årliga Prideparaden genom Stockholms gator. Men är det verkligen en parad för lika rättigheter och som syftar till att stå upp för de mänskliga rättigheterna? Eller utesluts några grupper av organisatörerna som de påstår inte "passar in"?

Under paraden fanns Rojavakommittéerna representerade och de demonstrerade tillsammans med Queers mot fascism. De viftade med PKK-flaggor och en docka som föreställde den turkiska presidenten Erdogan, där han höll regnbågsflaggan i handen.

Enligt organisatören Stockholms Pride så hörde dessa inte hemma i paraden. Man kan ju frpga sig varför organisatörerna inte ansåg att Rojavakommittéens deltagande var ett välkommet bidrag. Organisatörerna till och med sa åt dem att avlägsna sig från paraden.

Organisatörernas ovilja att ha Rojavakommittéerna i paraden – hänger det samman med den nya yttrandefrihetslagen där kritik mot de svenska allierade inom Nato inte får förekomma?

I Turkiet har HBTQ-människor förtryckts i åratal, trots att det är lagligt att vara homosexuell i landet. I valet i Turkiet för några månader sedan använde sig Erdogan och hans följe en stenhård anti-HBTQ propaganda. Många homosexuella känner sig förföljda och trakasserade, och den här förföljelsen ökar för varje dag.

Konstnären Ömar Tevfik säger så här till Sveriges Radio den 19 juni 2023:

 - Vi är inte trygga i Turkiet nu. Vi är ensamma, är mycket hemma, kan inte gå ut som vi vill och inte vara som vi vill. Det är farligt.

Turkiets utrikesdepartement fördömer PKK:s deltagande i paraden och Turkiets justitieminister skriver att Sverige måste hålla fast vid sina åtagande genom att inte tillåta "terroristorganisationers" verksamhet.

Så rättar sig organisatörerna bakom Pridefestivalen in i ledet när det gäller att hålla käften av förtrycket av kurder och HBTQ-personer i Turkiet.

Är det så att organisatörerna prioriterar att Sverige ska kunna bli medlemmar i NATO snarare än försvar av HBTQ-personer?

Eller vad var förklaringen till att Rojavakommittéernatvingades bort från paraden?

Står inte Stockholms Pride längre upp för sina principer om att kämpa emot förtrycket av HBTQ-personer?

Kommentarer

0
Manuel X
11 months ago
Burning the koran is allowed; but demonstrating against the homophobic policies of the Turkish government is not.
Like Like like 2 Citera

Mest läst av skribenten

Senast på bloggen

Category Image

Om bloggen

På Clartébloggen publicerar vi artiklar som debatterar och informerar. De som skriver blogginläggen behöver inte tillhöra förbundet och innehållet i artiklarna är inte uttryck för förbundets ståndpunkter. Varje författare svarar för sina åsikter.