Raketvapen för stridsflygplanet Saab Draken. (Foto: Bjoertvedt, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons)

Förra året fann Svenska freds- och skiljedomsföreningen i statistiken över svensk vapenexport en affär på 11,7 miljarder till hemligt mottagarland. Organisationen överklagade denna hemligstämpel och i dagarna har nu Kammarrätten kommit med sin dom. Kammarrätten avslår Svenska freds begäran.

Myndigheten ISP (Inspektionen för Strategiska Produkter) hävdar som skäl för hemlighållandet – det första i sitt slag sedan myndigheten inrättades 1996 - att det var mottagarlandets önskan. Så kopplas svenska medborgare bort från avgörande säkerhetspolitiska beslut medan vänstern till höger om Kommunistiska Partiet tiger. (Det enda undantag jag hittat är Duri Korsman, distriktsordförande för Ung Vänster Stockholm.)

Skulle ändå någon grävande journalist göra en insats kan hen se fram mot ett åtal enligt vår nya lag om utlandsspioneri.

Häpp!

Mest läst av skribenten

Senast på bloggen

Category Image

Om bloggen

På Clartébloggen publicerar vi artiklar som debatterar och informerar. De som skriver blogginläggen behöver inte tillhöra förbundet och innehållet i artiklarna är inte uttryck för förbundets ståndpunkter. Varje författare svarar för sina åsikter.