"För att rädda Storbritanniens 40 miljoner invånare från ett blodigt inbördeskrig måste vi koloniala statsmän erövra nytt land för att hysa befolkningsöverskottet, för att skaffa nya marknader för de produkter som vi producerar i fabriker och gruvor. Imperiet är, som jag alltid har sagt, en fråga om smör och bröd. Om ni vill undvika inbördeskrig måste ni bli imperialister"
(Cecil Rhodes, brittisk-afrikansk storkapitalist och politiker, citat från förra sekelskiftet enligt Fyle, C. M. Introduction to the History of African Civilization; 2001.)
"(Vi) måste veta att en militär insats i tveksamma fall och i nödfall är nödvändig för att tillvarata våra intressen, till exempel fria handelsvägar, att förhindra att hela regioner destabiliseras och med säkerhet då också skulle påverka våra möjligheter negativt och drabba handel, arbetsplatser och inkomster".
(Horst Köhler, numera f.d. tysk president och f.d. direktör för Internationella Valutafonden, motiverar Tysklands militära insatser i Afghanistan 2010)
Det har förflutit över 100 år och två världskrig mellan de båda yttrandena. De handlar båda om exakt samma sak - att rättfärdiga imperialiststaters utsugning och övervåld mot folk, i båda fall i den fattigaste delen av världen. Orden riktar till allmänheten i Storbritannien respektive Tyskland för att intala den att sådan politik ligger i dess intresse.
Rhodes dog i sotsäng som en av världens rikaste och mäktigaste män 1902. Rhodesia uppkallades efter honom. När Horst Köhler i sak i år offentligt upprepade hans resonemang tvangs han raskt att avgå från sin post. Alla insåg, att de skäl han angav för Tysklands krigsinsats i Afghanistan i stort sett sanningsenligt beskrev de verkliga motiven, inte bara för Tysklands politik utan även merparten av de villiga deltagarna i "kriget mot terrorn", t ex Sveriges. Fast hans tal avvek alltför mycket från det officiella rättfärdigandet av kriget. Därför fick Köhler gå. Han kommer nog inte att få något land uppkallat efter sig.
Om man har en positiv läggning bör man dock hålla i minnet att även dubbelmoral är en moral. Att de som äger världen nu ser sig nödsakade att tillgripa den måste anses vara ett socialt framsteg.
Världen går nog framåt, om än i spiral.
Kommentarer