Häromdagen fastställde Svea Hovrätt domen för adelsmannen Johan af Donner till fem års fängelse. Han  hade erkänt att han bl a under tio år svindlat Röda Korset och Cancerfonden på nästan åtta miljoner kronor. Straffvärdet för de sammanlagda brotten, inklusive grovt mutbrott, är egentligen högre, ansåg hovrätten. Men rätten tog hänsyn till förmildrande omständigheter, som att af Donner mist jobbet och att han och hans familj utsatts för stor uppmärksamhet i medierna.

Huruvida af Donner skulle ha fått större strafflindring, om inte avslöjandet av hans brott lett till en halvering av medlemskapet i RK och miljonförluster i insamlingsverksamheten, framgår inte av  notiserna. Å andra sidan  var det ju inte genom hans eget initiativ som detta avslöjande till slut skedde, varför han inte borde belastas extra därigenom. Tvärtom, hans omfattande bemödanden, bl a genom mutor, för att undvika att avslöjas borde om något tala till hans fördel.

Även om det kanske inte var hunger som drivit af Donner till att slå in på brottets bana, måste man  ändå, för att undvika att sälla sig till kören av fördömanden av  hans person försöka förstå honom som människa. Jag medger att detta må ha haft sina problem - ända tills jag fick klart för mig att han uppenbarligen haft för vana att extraknäcka som föreläsare på Lundsbergs överklassinternatskola, dit en stor del av såväl kungahus som finanshusen sedan förra sekelskiftet skickat sina telningar. Det ämne som af Donner har föreläst om är just  - moral.

Det är ingenting upprörande i detta, om man tänker efter. Ingen begär av t ex en ögonläkare att han skall ha bättre syn än andra - även om total blindhet även här vore ett betydande arbetshinder. En illvillig referent skulle till och med hävda att af Donners verksamhet som etiklärare vid Lundsberg kunde kasta ett förklarande ljus över det faktiska beteendet hos en generation inom finansvärlden och kungahus - fast detta skulle bara bli spekulationer, som vi inte befattar oss med. Af Donner sade kanske rentav till sina elever, som  prosten till konfirmanderna: "Lev som jag lär, inte som jag lär leva".

Dessutom gäller det ju här att förstå hans beteende, inte hela överklassens. Några rader av Bertolt Brecht kan sägas peka på en möjlig förklaring på gåtan af Donner:

"Det finns få verksamheter som så mycket skadar en människa som att syssla med moral. Det sägs att man måste tala sanning, att man måste hålla sina löften och kämpa för det goda. Men träden säger inte: Man måste vara grön, man måste låta frukterna falla lodrätt mot marken, man  måste prassla med löven när vinden blåser förbi".

Kanske rör det sig därför helt enkelt om en arbetsskada, som han ådragit sig i sitt arbete för att förbättra de ungas moral, oavsett hans etikföreläsningar var ideellt eller avlönat arbete? Om jag varit hans advokat skulle jag i alla fall även ha provat denna försvarslinje.

{jcomments lock}

Kommentarer

0
Hans Isaksson
12 years ago
Jag är helt säker på att af Donner höll bra lektioner om moral. Han, om någon, hade varit tvungen att tänka igenom saken innan kommit fram till den inte gällde hans praktik. Man bör i en elemenär lektion bara förklara varför det i allmänhet är bra att tala sanning, inte förskingra eller stjäla medel från insamlingar , eller slå ihjäl någon. Men undantag finns alltid, och de tillhör den högre skolan. Det finns ju högre principer än de moraliska.
Like Like Citera
0
Dan Jerrestam
12 years ago
Det är alltid värdefullt att lyfta fram olikheten inför lagen beroende på klasstillhörighet även om det är en gammal välkänd sanning. Skulle vara extra intressant om det vore möjligt att spinna vidare på moralfokuseringen idag, d.v.s. om detta verkligheten öppnar upp spelytorna för fifflarna och busarna? Moral åt folket och rikedomar åt överheten!
Like Like Citera

Om bloggen

På Clartébloggen publicerar vi artiklar som debatterar och informerar. De som skriver blogginläggen behöver inte tillhöra förbundet och innehållet i artiklarna är inte uttryck för förbundets ståndpunkter. Varje författare svarar för sina åsikter.