Om någon undrar över Khadaffis utstyrsel på bilden ger Göran Häggs bok om Italiens historia sedan 1800-talet besked. (Ett alldeles särskilt land. 150 år i Italien; Norstedts 448 s.) Khadaffi hade klätt sig, för att åter citera - men nu en filmtitel - för "En alldeles särskild dag", nämligen för mötet med Italiens premiärminister Silvio Berlusconi 2009.

Den inte helt diskreta bilden på Khadaffis brösthalva har ett för alla historiskt intresserade italienare och för alla libyer välbekant motiv: Den föreställer den 73-årige libyern Omar al-Mukhtar, i kedjor, färdigtorterad och förberedd för hängning inför 20000 ditkommenderade landsmän 1931.

Bara under 20-talet hade erövringen av Libyen kostat en
åttondedel av libyerna livet. Avrättningen av al-Mukhtar signalerade  början på slutet på det väpnade motstånd som han 1912 -1931 lett mot de italienska kolonialisterna. Dessa fick som bekant den gången föga glädje av sitt rov när de 1934 kunde förklara att Italienska Libyen nu var deras koloni. Även om Berlusconi inte är känd för något större historieintresse eller sensibilitet kan man gissa att han i varje fall inte blev gladare att 2009 behöva kramas bröst mot bröst med denna bild som mellanlägg.

Göran Hägg tillhör, i kraft av sina insikter i såväl retorik som i historia, inte dem som föll i farstun över västmakternas (inklusive Italien och nu även Sverige) uppgivna skäl för att nästan på dagen 100 år efter Italiens första kolonialkrig mot Libyen ånyo angripa landet. Han påpekar dessutom att "Väststödda rebellers lynchning av ledaren Khadaffi ägde dessutom rum nästan på dagen 80 år efter hängningen av Omar al-Mukhtar". Av mycket att döma uppmuntrades detta dåd ivrigt av Hillary Clinton och hennes president.
Göran Hägg har "alldeles särskilda" kunskaper om Italien där han tidvis förefaller att vara bosatt. Min anmälan uttömmer på intet sätt allt vad man kan lära sig hans aktuella bok om ett land som i dagarna tycks ge EU "alldeles särskilda" bekymmer. Hägg har 2008 också utkommit med en läsvärd politisk biografi om Mussolini (Mussolini: En studie i makt).

{jcomments lock}

Kommentarer

0
Göran Eriksson
11 years ago
I en ännu sevärd film från 1981 - Lion of the desert (på svenska: Afrikas lejon) - gestaltas Omar Mukhtar av Anthony Quinn. "Befrielsekriget i den libyska öknen är en ofta bortglömd och sällan berättad historia om förtryck och frihetslängtan." står det i omslagstexten.
Like Like Citera

Mest läst av skribenten

Senast på bloggen

Category Image

Om bloggen

På Clartébloggen publicerar vi artiklar som debatterar och informerar. De som skriver blogginläggen behöver inte tillhöra förbundet och innehållet i artiklarna är inte uttryck för förbundets ståndpunkter. Varje författare svarar för sina åsikter.