Hugo Chavez död möttes med mer eller mindre oförställda glädjevrål på ledarsidor och hos krönikörer och kommentatorer. Nu skall Venezuela "öppnas upp" och nu är det slut på "diktaturen".
För de flesta vanliga venezolaner är det dock en sorgens dag. De har förlorat en ledare som på allvar tog upp kampen mot fattigdom och analfabetism. Han bekämpade korruptionen och de som sugit ut landet. Vägen har varit mödosam och mycket återstår att göra. Han gav dessutom landet en självständig röst i världen och bidrog till att frigöra Latinamerika från USAs bakgård.

Allt gick inte smärtfritt och misstag har begåtts under Chavez år vid makten, men framstegen är odiskutabla. Fattigdomen har reducerats, folkhälsan förbättrats och analfabetismen minskat. Nu gäller det för Venezuelas fattiga och Chavez efterträdare att slå vakt om framstegen och vidareutveckla den bolivaranska revolutionen, dess mäktiga fiender ser på Chavez död som ett utmärkt tillfälle att återställa oordningen. Det skulle vara ett nederlag för alla freds- och rättviseälskande människor världen över.

{jcomments lock}

Kommentarer

0
martin oskarsson
9 years ago
Chavez är död men revolitionen lever vidare trots alla odds. Det kan bara förklaras av den vänsterradikalisering som sveper över Latinamerika som också räddat den kubanska revolutionen. USA är oförmöget att agera efter fiaskona i Afghanistan och Irak och arbetarklassen i latinamerika är mäktigare än någonsin. Vad som behövs är att skola upp en revolutionär rörelse och ett parti som kan leda massorna till seger. De övriga länderna har inte de oljepengar som Chavez hade för att kunna genomföra reformer utan att fullfölja revolutionen. Där är det mer skyndsamt att skapa en revolutionär kader
Like Like Citera

Mest läst av skribenten

Senast på bloggen

Category Image

Om bloggen

På Clartébloggen publicerar vi artiklar som debatterar och informerar. De som skriver blogginläggen behöver inte tillhöra förbundet och innehållet i artiklarna är inte uttryck för förbundets ståndpunkter. Varje författare svarar för sina åsikter.