De kallar sig Arbetarbildning, Oktoberrörelsen, Röd Aktion och Kommunistiska Studiegruppen (KSG). De har funnits något längre men tycks vara en utbrytning och uteslutning ur Revolutionär Kommunistisk Ungdom (RKU). För någon vecka sedan uppmärksammade mig en kamrat på de nya organisationerna.
Enligt RKU:s ordförande William Frejd handlade det om Uppsalagruppen som hade uteslutits ur RKU eftersom de inte skrev under på den av förbundet antagna politiska plattformen. Det handlar om en liten organisation i vardande med lokalgrupper i Karlskoga/Örebro, Stockholm, Umeå och Uppsala. Aktiviteten tycks vara störst i Uppsala. Hittills har KSG hållit föredrag, seminarier och studiecirklar med teman som de realsocialistiska staterna, Kommunistiska Manifestet och den indiska frihetskampen. Gruppen verkar ha vissa band till Indiensolidaritet.
Av vissa har gruppen kallats nymaoistisk. Exakt vad termen ska ha för innebörd är oklart och den används mig veterligen heller inte av gruppen själv. Dock finns utan tvekan en god potential för att bygga en socialistisk kraft att räkna med. Gruppens satsning på ideologisk skolning ger ett seriöst och dedikerat uttryck. Enligt hemsidan är gruppens målsättning att: ”sprida kommunismens idé samt att bekämpa den falska kommunismen, revisionismen, genom fortbildning”.
KSG har tidigare uppmärksammats av kamraten Björn Nilsson på Björnbrum. Han spekulerar i en ny partibildning. Inget sådant har emellertid vad jag kan se uttalats offentligt av KSG. Men jag skriver under på Nilssons analys att en ny partibildning eller åtminstone ett förbund vore den naturliga fortsättningen på en studiegrupp. Detta förutsätter dock att gruppens studier leder till en gemensam ideologisk inriktning.
Självklart är det luddigt i kanterna vad de nya organisationerna vill eller hur vi ska tolka bildandet av dem. Dock tycker jag att de lättvindiga avfärdande denna grupp utsatts för är felaktiga. Att vi inte förstår den självklara kopplingen mellan Oktoberrörelsen, Arbetarbildning, Röd Aktion och Kommuistiska Studiegruppen innebär inte att det nödvändigtvis är något konstigt med någon av dessa organisationer, de är nya, de etablerar sig. Enligt min åsikt borde väletablerade organisationer med liknande ideologisk inriktning räcka ut en hand till dessa grupper. Huruvida de vill ta den eller inte eller vart en sådan kontakt skulle leda är omöjligt att säga. Men vi clartéister är utan tvekan den typ av väletablerad grupp som skulle kunna ta ett sådant steg.
Nilsson skriver: ”Möjligen kan de ingå i den vitaliserade vänster som på senare år bland annat inspirerats av maoisternas väpnade uppror i Indien. Om KSG kan bidra till modernare arbetsmetoder och mindre ideologisk förflackning är det givetvis bra”. Det är en slutsats jag absolut kan skriva under på.
Kommentarer
I Avanti, den marxistiska tendens i arbetarröröesen gör vi allt detta. Studerar idderna och propagerar genom offentliga möten och andra utåtrikatde aktiviteter. I morgon blir det mer av arbete i vänsterpartiet och LO och i övermorgon i socialdemokratin. Utifrån detta kommer ett nytt parti skapas som 1917 och kampen för socialismen börja på allvarKommunisterna utgöra ingen särskild del av arbetarrörelsen utan bara de som är mest politisk mogna och står i spetsen som Lenin skrev. Den som inte gör detta får stå vid sidan och titta på
Direktlänk:
http://arbetarbildning.se/klargorande-fran-arbetarbildning-angaende-spekulationer-och-ryktesspridning-pa-internet/
"Bara den politiska linjen är fastslagen är organisationen avgörande i allt" är ett annat citat ( ej 100% korrekt återgivet). Är linjen klar och det gäller och bygga dessa starka organisationer nu ?
"Vi ser idag inte KP som en grupp vi behöver förhålla oss aktivt till (deras partiordförande har förövrigt i ett mejl till samtliga avdelningar meddelat att inga medlemmar får ha kontakt med oss eller KSG). Inte för att vi principiellt är mot samarbete utan för att de helt enkelt inte är särskilt relevanta för oss."
Nej, en brytning med dunder och brak ena dan följs knappast av samarbete nästa.
Jag förespråkar en linje där Clarté kan ha en öppen dialog med denna typ av grupper. Att allt nytt inom svensk vänster fördöms som hönserier eller provokationer är inte konstruktivt.
Jan Ove: Jag håller med om att det är lite dumt att alla nya organisationer ska börja på minuskontot. Jag tycker nog att det emellertid hade funnits en självklar poäng i att en utbrytargrupp eller utesluten grupp av vilket slag som helst och ur vilken organisation som helst undersöker sin närmiljö innan man bildar något eget och som det ofta visar sig föga unikt. Ibland finns en poäng med nya organisationsbildningar men vänsterns fixering vid detta tenderar bli ett självändamål.
En måhända cynisk kommentar från min sida angående att utsträckta händer: egentligen bör KP vara mest intresserat av sitt närområde, men eftersom Oktoberrörelsen kritiserat inte bara KP:s politik utan även att KP-ledare har politiken som födkrok har jag en känsla av att alla broar är sprängda. Att vara oense om politik är en sak, men börjar det handla om privata pengar blir det dj-t allvarligt
Men att Clarté kunde sondera vad rörelsen vill, det tycker jag verkar vettigt. De få kontakter jag har haft via epost antyder åtminstone viljan till en civiliserad samtalston.