Skola: Fakta talat sitt entydiga språk. Undersökning efter undersökning visar att det svenska skolsystemet är på väg att haverera. De senaste Pisa-undersökningarna visar att svenska elevers kunskaper försämrats i förhållande till omvärlden och ligger nu under genomsnittet. Det är tydligt att den svenska utbildningspolitiken leder fel och att goda förutsättningar för såväl elever som lärare saknas. Inget annat land har gjort ett så stort tapp som Sverige. Det är helt absurt att elever kan genomgå en nioårig grundskola utan att tillskansa sig grundläggande kunskaper i det svenska språket eller något annat av skolämnena.

Skolan skall enligt skollagen vara kostnadsfri vilket ofta inte är fallet. Vi måste se till att våra skolor följer skollagen. Större resurser måste satsas på skolan. Skolklasserna får inte bli för stora. Även kransorter har rätt till livskvalité. Därför är det nödvändigt att verka för att skolorna utanför tätorten inte läggs ner. Alla barnen skall kunna äta sig mätta i skolan och alla aktiviteter måste finansieras inom ramen för skolans budget.

Vård & Omsorg: Dagligen möts vi av rapporter om platsbrist i sjukvården och om vanvård eller andra problem i äldreomsorgen. De kommunala biståndshandläggare som har till uppgift att bedöma hjälpbehovet överhopas av övermäktiga mängder av ärenden. Under det senaste årtiondet har en fjärdedel av vårdplatserna på landets äldreboenden försvunnit och antalet sjukhusplatser halverats trots att antalet äldre ökat med över 15 procent under samma tid. Det finns många äldre som är rädda för att inte få plats på ett äldreboende när samhället prioriterar bort det som gör ett land demokratiskt värdigt.

Framtidsprognoser visar att befintliga budgetar inte kommer att räcka för att bibehålla nuvarande kvalitet under de kommande åren. Det är viktigt att prioritera kommuners vårdinrättningar för att en människovärdig omsorg skall kunna klaras med fler äldre särskilt i små glesbygdskommuner. Vi måste rekrytera sjuksköterskor eller utbilda befintliga undersköterskor till sjuksköterskor för att kunna tillgodose de kommunala behoven av vårdpersonal. Hemtjänsten måste beredas tillräckliga resurser för att på ett adekvat sätt kunna hjälpa de som är i behov av vård. Vård och omsorgspersonalen måste också ges större inflytande över sitt arbete. När det gäller barnomsorgen måste den inom en snar framtid bli kostnadsfri för alla. Alla kommuner måste också behandla sina anställda på ett jämlikt och rättvist sätt. Arbets- och skyddskläder för alla inom kommunal omsorg borde vara en självklarhet och delade turer liksom visstidsanställningar måste omvandlas till fasta heltidstjänster för att motverka utslagning och ojämställdhet på arbetsmarknaden.

{jcomments lock}

Mest läst av skribenten

Senast på bloggen

Category Image

Om bloggen

På Clartébloggen publicerar vi artiklar som debatterar och informerar. De som skriver blogginläggen behöver inte tillhöra förbundet och innehållet i artiklarna är inte uttryck för förbundets ståndpunkter. Varje författare svarar för sina åsikter.