Allt oftare hävdas det att dagens ungdomar är lata, respektlösa och struntar i regler. Det påstås att "på den svenska skolan är det ingen fel på". Man framhåller att elevernas respektlöshet mot lärarna är orsaken till den svenska skolans misslyckande.

Man säger att "ungdomen får skylla sig själv för att de går arbetslösa när de inte anstränger sig tillräckligt för att hitta ett jobb". Denna typen av förenklade och generaliserande förklaringsmodeller är djupt orättvisa mot den uppväxande generationen. Att tillskriva ungdomen de misslyckanden, som begåtts av de som byggt vårt samhälle, är djupt orättvist och kränkande.

De försämrade studieresultaten är en direkt följd av den förda politiken. Alla beslut som fattas utan hänsyn till de som berörs, utifrån ideologiska ståndpunkter, utan grund i forskning eller vetenskap har lett till att förutsättningarna för både elever och lärare försämrats. Man bör även ha klart för sig att segregationen ökat till följd av den förda politiken. När föräldrarna måste vara rädda för att sätta sina barn i "fel skola" blir det lätt en ghettofiering av våra skolor. Sveriges skolsystem har utvecklats till det mest extrema och konkurrensutsatta i hela världen. Skattefinansierade vinster inom privatskolorna bidrar till att dränera de redan ansträngda finanserna vilket medför ytterligare försämringar av den svenska skolan i framtiden

Att ungdomarna har svårt att komma in på arbetsmarknaden kan delvis förklaras med gubbar på över 65 år, för de är oftast män, som vägrar att gå i pension och lämna över till de yngre. Man väljer att stanna kvar och hindrar nyrekrytering på arbetsplatserna. Antalet män över 65 med anställning har mer än tredubblats sedan Början på 2000-talet. I rättvisans namn bör sägas att även kvinnor över 65 väljer att fortsätta med yrkeslivet men i betydligt blygsammare omfattning. Genom att via skattesystemet premiera anställning av pensionsberättigade medverkar våra politiker och beslutsfattare till att upprätthålla den rådande diskrimineringen av yngre arbetssökande.

Lastbilschaufför eller byggnadsarbetare är det nästan omöjligt att bli när allt fler bemanningsbolag utländsk anknytning invaderar den svenska arbetsmarknaden. Inte ens de så kallade lågstatus jobben som telefonförsäljare, vissa jobb inom restaurang branschen eller lokalvårdare, som tidigare varit en inkörsport till den svenska arbetsmarknaden står till buds när våra svenska företag, kommuner och landsting väljer att anlita bemanningsbolag som registrerar sin arbetskraft i utlandet. Även direkt kriminalitet förekommer när vissa bemanningsbolag utnyttjar människor och vägrar att betala skatter och sociala avgifter till den svenska skattemyndigheten. Den utlandsregistrerade arbetskraftens omfattning är dock så gott som omöjlig att uppskatta på grund av den fria rörligheten inom EU.

Så lägg ner. Sluta skylla på ungdomarna och se istället till att utforma skol- och arbetsmarknadspolitiken så att förutsättningarna för skolväsendet förbättras och att ett sanktionssystem som garanterar likvärdiga villkor på arbetsmarknaden införs.

{jcomments lock}

Kommentarer

0
martin oskarrsson
9 years ago
Ungdomar reagerar naturligt mot Björklunds auktoritära skola och den härskande klassens försök att införa mer disciplin på arbetsplatser och skolor. Men dessa försök att vrida klockan tillbaka är fruktlösa. Vad de istället bereder vägen för är en ungdoms och arbetarrevolt som kommer att övertrumfa 1968. Grekland, Spanien och Italien ger en föraning om vad som komma skall även i västra Europa, USA och Japan. Nyliberalismen har fallerat, försöken att lösa krisen med keynesianska metoder har lett till enorma underskott som beskär tillväxten åratal framöver. Enda vägen äframåt är att arbetare och ungdomar tar saken i egna händer. Det betyder revolution, Med den styrka arbetarklassen har i många länder kan denna genomföras fredligt genom en generalstrejk och besättandet av arbetsplatser och skolor. Sedan väljs en ny regering grundad på rådsmakt som upphäver kapitalets makt och inför rådsdemokrati
Like Like Citera

Mest läst av skribenten

Senast på bloggen

Category Image

Om bloggen

På Clartébloggen publicerar vi artiklar som debatterar och informerar. De som skriver blogginläggen behöver inte tillhöra förbundet och innehållet i artiklarna är inte uttryck för förbundets ståndpunkter. Varje författare svarar för sina åsikter.