Den 18 februari genomfördes en aktionsdag över hela världen för rätten att strejka. Manifestationen samordnades av världsfacket [International Trade Union Confederation, ITUC] i protest mot att arbetsköparna organsationer inte längre erkänner strejkrätten som en grundläggande rättighet för löntagarna.

Aktionsdagen genomfördess på grund av en tvist i FN–organet ILO som har till uppgift att värna om fackliga fri– och rättigheter i världen.

ILO antar konventioner om skydd för arbetstagare och grundläggande rättigheter i arbetslivet som brukar räknas som en del av de mänskliga rättigheterna och bland annat är en del av EU–rätten.

ILO har en övervakningskommitté som består av företrädare för regeringar, fackföreningar och arbetsköpare. Kommittén kan kritisera länder som anses bryta mot ILO:s konventioner.

För tre år sedan började arbetsköparna [inklusive Svenskt Näringsliv] i kommittén hävda att strejkrätten inte är en grundläggande rättighet enligt konvention 87, som tidigare har varit praxis.

Övervakningskommittén kan därför inte kritisera länder som bryter mot strejkrätten.

Enligt den fackliga rörelsen och många regeringar hotar denna tvist själva grundvalen för ILO:s arbete, en trepartssamverkan för schysta villkor i arbetslivet.

Om inte strejkrätten erkänns blir de andra rättigheterna om organisationsfrihet, förhandlingsrätt och andra friheter inte mycket värda. Strejkrätten har varit en del av ILO–rätten i över 50 år. Det oerhört allvarligt att arbetsköparna inte längre erkänner denna grundläggande rättighet.

Europafacket [ETUC], som är en del av ICTU, uppmanade LO och de andra av sina medlemsförbund att på olika sätt uppmärksamma aktionsdagen den 18 februari. I Sverige var det knäppt tyst. Den annars så munvige LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson hade uppenbarligen drabbats av tunghäfta

Samtidigt påpekar ETUC att de flesta av EU:s medlemsländer har infört begränsningar av rätten att strejka, däribland Sverige som i vissa fall förbjuder fack att strejka för att kräva kollektivavtal med utländska företag som tillfälligt är verksamma i Sverige.

{jcomments lock}

Mest läst av skribenten

Senast på bloggen

Category Image

Om bloggen

På Clartébloggen publicerar vi artiklar som debatterar och informerar. De som skriver blogginläggen behöver inte tillhöra förbundet och innehållet i artiklarna är inte uttryck för förbundets ståndpunkter. Varje författare svarar för sina åsikter.