USA:s president var i veckan på Cuba och bad det kubanska folket att "lägga det förflutna bakom sig" och behandla USA som "som vänner och grannar och som sin familj". Att lova några ytterligare lättnader i den ekonomiska blockad mot Cuba - vilken hela världen i övrigt är emot, kunde han förstås inte lova, eftersom Kongressen vägrar. Liksom en rad storbolag, som revolutionen expropierat. Då lovade han i stället att USA skulle ge Cuba materiell hjälp.

På Sveriges Radio avfärdas den gamle Fidel Castros ampra svar (i Granma) som "hånfullt" , försiktigsvis utan att ge några utförligare citat. Om man hade gett det hade Obamas ord framstått som lika "generösa" som Kungens erbjudande till sina svenska undersåtar att "vända blad" då han ertappats med gylfen öppen.

Den gamle Castro var med rätta förbannad och han förklarade varför: USA hade under ett halvt sekel behandlat Cuba som en koloni och ett horhus, sedan man erövrat ön från Spanien vid förra sekelskiftet. Man har efter revolutionen försökt svälta ut Cubas folk genom att genom en internationell blockad sedan 60 år. Man har vid upprepade tillfällen sökt invadera Cuba militärt. Vid tjugoåtta bokförda tillfällen har man sökt mörda statschefen. Hela tiden har USA understött subversiva operationer i ord och gärning med syfte att avsätta Cubas ledning.

Allt detta kommer sannolikt Cubas folk med tiden att förlåta och så småningom kanske glömma. Men inte på "förslag" från USA:s president och knappast utan en rejäl ursäkt från hans regim. Att erbjuda Republiken Cuba att glömma sin stolta historia och i gengäld erbjuda sig att glömma sina egna smutsiga dåd mot landet är inte generöst - DET är verkligen ett hån.

{jcomments lock}

Mest läst av skribenten

Senast på bloggen

Category Image

Om bloggen

På Clartébloggen publicerar vi artiklar som debatterar och informerar. De som skriver blogginläggen behöver inte tillhöra förbundet och innehållet i artiklarna är inte uttryck för förbundets ståndpunkter. Varje författare svarar för sina åsikter.