Karl-Petter Thorwaldsson, ordförande LO och Carola Lemne, vd Svenskt Näringsliv har hållit gemensam presskonferens och därvid, som gemensam ståndpunkt att parterna i årets avtalsrörelse, hävdat att facken skall hålla sig vid de 2.2 % som industriavtalet stannat på. Bakgrunden är att vissa fack redan yppat villighet att gå i strejk för någon ytterligare procent. Man säger sig som vanligt måna om vår export.

Denna ståndpunkt känner vi till från förut. Men SVT:s halvofficiella kommentar är anmärkningsvärd, i den mån vi kan förstår den.

Kerstin Holm säger att "mycket står på spel inför framtiden i branscherna som påverkas".

" Både Målarna och Byggnads har redan gått ut och varslat om stridsåtgärder. Det är klart att det är väldigt allvarligt på svensk arbetsmarknad om det skulle utbryta konflikt nu när Sverige är på väg in i en högkonjunktur, det behöver byggas och det är tryck i den marknaden. Om den plötsligt skulle stanna av på grund av dessa konflikter så handlar det om ifall jobben ska vara kvar i Sverige, eller om andra komma hit och konkurrera om de svenska jobben." (min kurs)

SVT anser således att strejker inte bör förekomma när priset på arbetskraft lättare kan höjas genom att efterfrågan på den är i stigande.

Samt att man förutsätter att arbetarrörelsen måste stå helt passiv om någon (utlänning?) kommer hit och bjuder under i sina löneanspråk.

{jcomments lock}

Mest läst av skribenten

Senast på bloggen

Category Image

Om bloggen

På Clartébloggen publicerar vi artiklar som debatterar och informerar. De som skriver blogginläggen behöver inte tillhöra förbundet och innehållet i artiklarna är inte uttryck för förbundets ståndpunkter. Varje författare svarar för sina åsikter.