Det skrivs mycket om de förmenta kostnaderna för EU orsakade av att en bråkdel av flyktingar från kriget i Syrien sökt sig till Europa. Det skrivs åtminstone i Sverige nästan ingenting om de halsbrytande vinster EUs medlemsländer gjort sig på att förse krigskådeplatsens olika aktörer med vapen och ammunition.

Värdet för den kända vapenexporten från Europa för åren 2012 till 2015 beräknas överstiga en miljard euros. AK-47 gevär, granater, raketgevär , pansarvärnsvapen och tunga automatvapen har skeppats från hamnar i Balkan till arabiska halvön och Syriens grannländer. Kända mottagarländer är Saudiarabien, Jordanien, Förenade arabemiraten och Turkiet. Flera av de exporterande länderna är EU-medlemmar (Bulgarien, Kroatien, Tjeckien, Slovakien och Rumänien). Dessa handelsvägar etablerades alla först efter Syrienkrigets utbrott.

Kartläggningen har fokuserat på handelsvägarna, men vapen och ammunition tillverkade såväl i östeuropa som i Storbritannien har kunnat identifieras hos olika stridande parter i Syrien, såväl hos regeringstrupperna som hos Fria syriska armén, ISIS och al Qaida-lierade grupper som Jabhat al-Nusra.

Undersökningen, som rapporterats i brittiska Guardian (https://www.theguardian.com/world/2016/jul/27/weapons-flowing-eastern-europe-middle-east-revealed-arms-trade-syria) har utförts i samverkan av två europeiska nätverk för undersökande journalistik (BIRN (<birn.eu.com> och OCCRP <occrp.org>).

På senare år har Sverige har under 2000-talet utvecklats till en av världens största exportörer av försvarsmateriel per capita och i förhållande till BNP och capita. Mellan åren 2001 till 2011 fyrdubblades svensk krigsmaterielexport. Saudiarabien är ett av de fem största mottagarna av svensk vapenexport. Förenade arabemiraten är också en god kund till den svenska vapenindustrin.

I vilken mån detta påverkat Dagens Nyheters ointresse för den blomstrande europeiska vapenindustrins vinster på Syrienkriget vet vi inget om. Vad man kan konstatera är att DN under våren skrivit både om den ryska vapenindustrins profiter på Syrienkriget som en marginell minskning av svensk vapenexport (från historiskt höga nivåer). Men, som redan Allan Edwall påpekade, så exporteras svenska vapen främst för kärleks skull, för ingenting.

{jcomments lock}

Om bloggen

På Clartébloggen publicerar vi artiklar som debatterar och informerar. De som skriver blogginläggen behöver inte tillhöra förbundet och innehållet i artiklarna är inte uttryck för förbundets ståndpunkter. Varje författare svarar för sina åsikter.