Ryssland har till stora delar ett statsstyrt medielandskap. De flesta får sin information från statlig tv. Men sociala medier spelar fortfarande en viktig roll. Mai Greitz pratar med Liza Alexandrova-Zorina om dagens Ryssland.
Alexandrova-Zorina är aktuell med boken Imperiets barn och har tidigare skrivit bokenInternet bakom taggtråden. Hon lever i exil i Sverige men är i kontakt med journalister, MR-aktivister och oppositionella i hemlandet.
- När jag skrev boken Internet bakom taggtråden 2018 var det fortfarande relativt ovanligt att människor greps och åtalades för inlägg på sociala medier. Det fanns en större slumpmässighet i vilka personer som åtalades, och när det hände väckte det stor uppmärksamhet och ledde till protester. Men redan då fanns talesättet att "åka in för delningar" i Ryssland. Situationen är mycket värre i dag. För fem år sedan pratade vi om att den här utvecklingen var möjlig, men vi kunde ändå inte tro att det skulle gå så här långt.
- Tidigare kunde jag bli irriterad på att folk var rädda, men nu är det farligt på riktigt. Kriget har förändrat situationen. Vi har ny lagstiftning som innebär att den som sprider "lögnaktig information" om den ryska armén riskerar 15 år i fängelse. Repressionen har ökat. På invasionens tredje dag blockerades tillgången till Twitter och efter det har även Instagram och Facebook stängts ner. Det finns även indikationer på att YouTube kan gå samma öde till mötes. VK (den ryska motsvarigheten till Facebook) är nu Rysslands största sociala nätverk.
- Alla vet att VK helt kontrolleras av FSB, den ryska säkerhetstjänsten. Regimkritiker har identifierats, tystats och straffats för inlägg på VK. Tidigare visste vi att det kunde vara farligt att använda VK eftersom polis och FSB kunde göra sökningar och spåra inlägg. Men det som har hänt i och med kriget är en upptrappning - nu anmäler människor varandra till polisen för inlägg och delningar. Det kan vara grannar, kollegor och fiender. Självcensuren breder ut sig och många tystnar helt enkelt, av rädsla.
Liza Alexandrova-Zorina. Foto: PRESSBILD/VOLANTE FÖRLAG
- Jag har tidigare kollegor och vänner som fortsätter att yttra sig, som fortsätter att skriva. Men man skriver på ett annat sätt, mer försiktigt och mer subtilt. De är beredda på det värsta och de riskerar mycket. Situationen kommer inte bli bättre så länge kriget fortsätter, tvärtom. Yttrandefrihet och krig är inte en bra kombination.
Problemen med troll och trollfabriker är svåra att beröra utan att i samma andetag nämna Ryssland, så förknippat har fenomenet blivit med vår granne i öst. Det handlar om kampanjer där programvaror och mänskliga frivilliga, eller betalda anställda jobbar med att förstärka budskap och sprida desinformation på sociala medier.
Fenomenet finns så klart även här, i Sverige, även om det talas mindre om just det. Tidningen ETC avslöjade till exempel att SD har en egen trollarmé. En granskning i Aftonbladet som genomfördes av dataanalysexperten Alberto Escorcia visade hur det svenska valet 2022 påverkades av automatiserade konton och trollkonton, främst på Twitter. En koordinerad manipulation i stor skala som framför allt förstärkte främlingsfientliga budskap.
- I Ryssland har medvetenheten om fenomenet med botar och falska konton funnits väldigt länge, säger Liza ALexandrovaZorina.
- I början diskuterades det intensivt hur man skulle förhålla sig till fenomenet, till exempel i MR-organisationer.
Med tiden bestämde de flesta organisationerna sig för att radera allt som skrivits av konstiga konton på de egna kanalerna.
- Det kunde handla om konton utan bilder, konton som saknade personlig information, eller bara de som väckte misstanke. Det fanns tydliga kopplingar till makthavare och kretsar nära Putin, men även kommersiella intressen använder betalda kommentarer. Ryssland är ett mycket rikt land - med många fattiga människor. Det är inte svårt att rekrytera människor som vill jobba med att sprida desinformation, tyvärr.