En premiärminister mördas. Hans parti har suttit i regeringsställning i sextio år. Få vill minnas honom. Juno Westerman rapporterar från ett Japan där den nyliberala ordningen börjar spricka.

TUNNELBANAN I TOKYO är ökänt trång. Kliver du på under rusningstid behöver du ofta stå ansikte mot ansikte med främlingar. Mitt i folkmassan är det lätt att din blick vandrar för att slippa ögonkontakt. I september anlände jag till Tokyo för studier, och mina ögon fästes ofta på en liten skärm på väggen som visade dagens nyhetsrubriker. En av de första som fångade mitt intresse handlade om protester mot begravningen av Shinzo Abe.

Enligt en undersökning var över 60 procent av Japans befolkning emot att Abe, Japans längst sittande premiärminister, skulle få en statlig begravning. Argumenten kom från olika håll. Japan är en konstitutionell monarki, och därför borde bara medlemmar av kejsarfamiljen få statsbegravningar ansåg vissa. Åsikter om Abes person och politik spelar dock onekligen också en roll i motståndet. Abe och hans parti LDP (Liberaldemokratiska partiet) har genomgått ett karaktärsmord ovanpå det faktiska mordet.

Shinzo Abe sköts den 8 juli 2022 i staden Nara mitt under ett kampanjtal för en partikollega. Den pensionerade premiärministern fördes till ett sjukhus i närheten där han sen gick bort. Förövaren identifierades av polisen som en man vid namn Tetsuya Yamagami som med ett hemmagjort vapen genomfört dådet. Tetsuya har erkänt. Händelsen kom som en stor chock. Många trodde inte på nyheten när de först hörde den. Japan är inte ett land där sådant här händer. Motivet var nästan lika chockerande som mordet. Gärningsmannen berättade att Abes koppling till en kristen utbrytargrupp låg bakom hans hat mot den konservativa ledaren.

ENIGHETSKYRKAN, oftast kallade "Moonies", är en koreansk kristen sekt, grundad av pastor Sun Myung Moon. Inom rörelsen ses Moon som Messias. Kyrkan är känd för sina massbröllop där hundratals vigs samtidigt med partners som tilldelats av kyrkan. Moon föddes i det som idag är Nordkorea, men under Koreakriget flydde han söderut. I kyrkans teologi inkorporeras därför stora mängder antikommunism, och den har blivit ett viktigt verktyg för reaktionära krafter runt om i världen. Ett flertal kopplingar mellan rörelsen och den sydkoreanska juntan poängterades redan av New York Times på 70-talet. I en artikel från 1972 när Moon nyligen flyttat till USA, diskuteras öppet kopplingarna mellan Moon och militärjuntan: "We have received information which strongly suggests that certain persons and associations close to Sun Myung Moon have had a cooperative relationship with the Korean Government".

Moon gick själv bort 2012 och kyrkan leds numera av hans änka. Tetsuyas mor var medlem och familjen blev ruinerad på grund av hennes stora donationer till kyrkan. Han kände att kyrkan hade lurat av henne pengarna och planerade ursprungligen att ge sig på Moons änka innan han riktade in sig på Abe.

I stället för att upphöja Abe till martyr har mordet snarare lyft frågan om Enighetskyrkans inflytande på japansk politik. Japanska kommunistpartiet, fjärde största partiet i landets parlament, har efterfrågat en utredning kring kopplingarna mellan kyrkan och styrande LDP. Sittande premiärministern Kushida har känt sig illa tvungen att svara på kritiken och offentligt tagit avstånd från Enighetskyrkan. Det verkar dock inte ha räckt. I oktober 2022 ansåg 82 procent i en undersökning att partiet gjort för lite för att separera sig själva från sekten. Detta skulle kunna vara slutet på LDP:s monopol på regeringsmakten.

119415_01.jpgDen japanska militären, ‘Japan Self-Defense Force’, står på skakiga juridiska grunder. Foto: JUNO WESTERMAN

LDP GRUNDADES ursprungligen av Shinzo Abes morfar Nobusuke Kishi. Kishi var på 30-talet finanspolitiskt ansvarig i Manchukuo, den japanska kolonin i norra Kina. På 50-talet var han med och startade partiet som kommit att definiera Japans riktning under 1900-talets andra hälft. Från och med 1956 när partiet intog regeringsmakten för första gången, har de endast förlorat regeringsställningen vid två tillfällen, och totalt har det bara i fyra år varit borta från makten. Partiet, grundat av en fascistisk medlöpare, har totalt dominerat japansk politik. Abe själv ville ofta tona ner brutaliteten hos det japanska imperiet hans morfar jobbade för, vilket väckte stor irritation hos grannländerna.

EN KORT PROMENAD från kejsarpalatset i Tokyo ligger Yasukuni-templet. Ett shintotempel tillägnat själarna hos soldater som stupat i kejsarens tjänst. Flera generaler som dömdes för krigsbrott under andra världskriget fördes på 70-talet in på listan över andar som hedras vid Yasukuni. Självaste kejsarfamiljen bojkottar Yasukuni-templet av denna anledning, trots att det byggdes av deras ättlingar och att de hedrade soldaterna har dött i kejsarens tjänst. Abe besökte Yasukuni vid ett flertal tillfällen, vilket väckte stark kritik från både Kina och Sydkorea. Han och andra högerpolitiker vill ofta hävda att deras besök i Yasukuni endast avser att hedra de döda, inte nödvändigtvis det imperialistiska projekt de slogs för. Det skenheliga i detta blir uppenbart när man går runt på tempelområdet. Heroiska statyer över kamikaze-piloter tillsammans minnesmärken över en av domarna som ville frige alla krigsförbrytare under Tokyoprocessen, visar tydligt förhärligandet av det japanska imperiet. Än så länge har Kishida inte besökt platsen men det är tradition för LDP-ledare att göra det.

Jag är 90-talist och därför för ung för att minnas Palmemordet, men berättelserna om stämningen i landet efteråt målar en tydlig bild. Sorg, förtvivlan, hämndlust. Känslorna var många. Händelsen har satt djupa spår i Sveriges befolkning. Därför lyser verkligen känslorna efter Shinzo Abes död med sin frånvaro. Folk verkar ha gått vidare. Abe eller mordet blir sällan ett samtalsämne. Hans parti vill skapa distans mellan sig själv och honom. Kishida fortsätter skaka om sin regering för att göra sig av med ministrar med kopplingar till Enighetskyrkan men fortsätter att falla i opinionsmätningar.

Jag vandrar runt i bokaffärerna i centrala Tokyo och förväntar mig att hitta ett flertal biografier eller skandalböcker kring den forna premiärministern. Endast en bok med Abe i fokus finns på hyllorna. En samling intervjuer med LDP-ledaren som skapar rubriker mest för hans anekdoter kring andra världsledare som Putin, Trump och Xi.

JAPAN STÅR VID ETT vägskäl. Allteftersom "det nya kalla kriget" med Kina blir allt varmare kommer det spela stor roll vilken riktning Japan tar. USA har fortfarande militärbaser på bland annat ön Okinawa (trots stort motstånd från lokalbefolkningen), och Japan har börjat rusta upp sin egen militär. Är det Abes militarism eller något annat som ska styra? När Kishida intog premiärministerposten lovade han "en ny modell av kapitalism". Det finns ingen anledning att tro att hans regering kommer leva upp till sina löften, men elitens politiska retorik är talande.

Under efterkrigstiden lyftes Japans marknadsliberala struktur fram som ett solklart exempel på kapitalismens framgångar. Ett sönderbombat land förvandlades till världens näst rikaste nation inom en generation. Bakom neonskyltarna gömmer sig dock ett land i kris. Efter årtionden av ekonomisk stagnation verkar inte kapitalismen leva upp till sina egna löften. Även här ökar matpriserna och hyrorna. Lönerna står stilla. Det kommer krävas mer än bara en ny form av kapitalism för att ta landet ur krisen. Nu börjar vi se de första tecknen på sprickor i den nyliberala ordning som styrt Japan i årtionden.

JUNO WESTERMAN är klimataktivist och student i Uppsala

getswish qr Clarte 500

Du kan bestämma vad ditt bidrag ska gå till genom att skriva "stöd" eller ett ändamål som meddelande i Swish:

 

Om du inte kan eller vill använda Swish, kan du alltid använda vårt plusgiro 251780-3 för bidrag till vår verksamhet.