I februari meddelade den norska regeringen att man stoppar landets au pair-system med omedelbar verkan. "Vi måste våga kalla upplägget för vad det är: underbetald arbetskraft", sade Arbeiderpartiets Per Vidar Kjölmoen. I Sverige dömdes nyligen ett framstående krögarpar för människoexploatering efter att ha tvingat två filippinska au pairer att jobba sju dagar i veckan för 600 euro i månaden utan rätt till ens en dag ledigt.

Någon omprövning av au pair-systemet är dock inte på gång i Sverige. Tvärtom. I de nya reglerna för arbetskraftsinvandring är au pairer, jämte bland annat professionella idrottare, ett av de yrken som undantas skärpningarna. Samtidigt blickar det svenska kapitalet mot nya, kreativa hushållsnära tjänsteupplägg. I sommar förväntas det bli möjligt för föräldrar att överlåta 90 dagar av föräldrapenningen till en extern person, vilket fick Nanny.nu:s vd Per Danckwardt att anmäla sig först i kön för att "tillhandahålla möjligheter för den som vill söka sig utanför den omedelbara släkten eller familjen".

119901_01.jpgBILD: TZENKO STOYANOV

Medan visst ljus börjat riktas mot exploateringen av migrantarbetare inom de mansdominerade yrkena pågår förslumningen av migrantarbetande kvinnors villkor i skymundan. Logiken är dock densamma: arbetskraften är välkommen, men inte människorna som besitter den.

Clarte vill med det här temat göra de kvinnliga migrantarbetarna synliga och placera in dem som en central, hårt exploaterad men också stridbar komponent i den globala kapitalismen.

Mest läst av skribenten