Det är som att brottas med svin i gyttja: det tröttar ut dig men din motståndare njuter.

Kapitalismen i Sverige har sina särdrag. Ett av dem är att företagen införlivar facken i sin maktutövning på arbetsplatserna. Det sker genom ett snårigt system av lagar och avtal, policys och stadgar som ytterst överses av staten. Det är den svenska regimen utsträckt.

119905_01.jpgJari Söyrinki är gruvarbetare, organisatör och tidigare förtroendevald i IF Metall

"Kapitalmedvetna" fack sätter företagens välgång som premiss för arbetarnas. Det måste de, för annars vore de socialistiska. Det ingår i löneslaveriet. Alternativet är att arbetarklassen styr över investeringsmedlen och då finns varken kapital eller kapitalism. Inte heller någon arbetarklass eftersom exploateringsförhållandet upphör.

STRIDEN OM FACKENS karaktär pågick i mer än ett sekel och avgjordes med socialdemokratins framgångar. De byggde en modell som berövade arbetarna deras rörelse och gjorde facken till löneslavarnas fångvaktare. Facket var effektivt genom sitt organisationsmonopol.

Generationer av arbetare försökte ändra på det. Men med arbetsrättsliga supplement som hindrade rörelser underifrån - av vänstern kallat "erövringar" - blev facken en självklar del i kapitalets maktutövning. De förhandlade godtyckligt nivån för arbetskraftens utsugning, lät borgerliga domstolar döma och skötte företagens personal med HR-folket.

NÄR VI NUMERA talar om fackligt förtroende syftar det på företagens förtroende för sina fackliga medarbetare. Ingen jag känner har valt Marie Nilsson till ordförande för IF metall. Du blir ordförande för en av landets största industriklubbar med tjugotalet röster eftersom arbetarna bojkottar mötena. Det går bra, men utan näringslivets öra kommer man ingenvart.

Skandalen kring Darko Davidovic - förbundsjuristen som aldrig var jurist, som satt i bolagsstyrelser och gjorde industriaffärer, som är i rättstvist kring en markaffär värd tiotals miljoner - är i linje med allt annat.

När vi ser det kan vi ta oss framåt. Vi ska inte fastna i gyttjan. Vi ska samla löneslavarna i oberoende fackgrupper och det kräver en annan ingång. Frihet, makt och offensiv - inte underordning, medansvar och försvar.

Jari Söyrinki är gruvarbetare, organisatör och tidigare förtroendevald i IF Metall

Mest läst av skribenten