1/18 Rörelser från golvet

Vi lever i en tid när en efter en av de rättigheter arbetarrörelsen tillkämpat sig går förlorade. Åtta-timmarsdagen är i praktiken avskaffad för taxichaufförer, arbetstider i handeln hyvlas, allt fler har tillfälliga anställningar och regeringen förbereder inskränkningar av strejkrätten.Rättigheter vi inte använder oss av går förr eller senare förlorade. Men det finns ansatser till motstånd. Det är på golvet det börjar.

Bildtext

I Olof Palmes sista valkampanj prydde Socialdemokraterna en valaffisch med en öppen sportvagn. I förarsätet en finansvalp med en rasren dalmatiner vid sidan om sig. Det är nästan en kliché att påstå att den prydlige mannen, och - om man vill vara riktigt elak - hans hund, vid denna tid tagit kommandot över regeringens ekonomiska politik. Under Stefan Löfvens feministiska" ministär har det blivit uppenbart att samme karl sitter i förarsätet också inom utrikes- och försvarspolitiken. 
Sverige är nämligen inte längre ett land som äger en exportindustri - det är en exportindustri som äger ett land.

Bildtext

Uber och andra taxiföretag introducerar ny teknik i branschen. Men arbetsvillkoren liknar snarast det förra sekelskiftets. I Stockholm, London och andra storstäder slåss utsatta arbetare för högre löner och drägliga förhållanden.

Bildtext

Vad handlade sopkonflikten i Stockholm om? Ett försök från staden och företaget RenoNorden att bryta arbetarnas kontroll över arbetsprocessen. Kraftmätningen är typisk för den kapitalistiska produktionen. Det gäller att inte släppa nyckelknippan ifrån sig, skriver Erik Bohman.

Bildtext

Med varje ny offentlig upphandling följer nya krav på sänkta löner och sämre anställningsvillkor. Hur möta det fackligt? Andreas Nyman rapporterar från spårtrafiken i Stockholm.

Bildtext

Det sker över allt och hela tiden. Men hur ska berättelser om strider på arbetsplatserna omvandlas till verksamhetsplaner och inte till storfiskarhistorier? Bokserien Folkrörelse på arbetsplatsen har samlat erfarenheter från 25 års strider, små och stora. Linnea Garli läser en handboksserie för en stridbar arbetarrörelse. Jag jobbar på järnvägen. I februari närvarade ett tjugotal av mina arbetskamrater, lokförare och tågvärdar, på en arbetsplatsträff (APT). Deltagarna tog upp saker som dagligen påverkar arbetsmiljön på tågen. Bristen på fungerande toaletter. Multningarna av fordon vid plattform. Det ständiga tummandet på raster. Terrorberedskap. Kort sagt sådant som det talas om i varenda tjänstekupé och förarhytt.

Bildtext

Rättigheter vi inte nyttjar rinner oss ur händerna. Hamnkonflikten är en förevändning för att attackera strejkrätten.

Bildtext

Ibland säger folk att vi inte behöver feminism för vi har det så bra. Kvinnorna klarar sig minsann själva på sina egna meriter. Men om vi nu har det så bra så är det ju för att andra gått före, att andra redan tagit de strider som vi idag slipper. Sedan finns det så klart massvis med anledningar att kämpa idag också: våldet mot kvinnor känns nästan som en epidemi, lägre löner för kvinnor, könsroller som hindrar och begränsar. Nåja, det går att läsa mer initierad om över allt i dag.

Bildtext

Etnopluralister och identitärer i Europa ser i Indiens premiärminister Narendra Modi ett föredöme. Hans parti BJP och massrörelsen RSS söker förvandla landet till en stat blott och bart för hinduer. Muslimer lynchas på öppen gata. B. Sivaraman ock Kumudini Pati rapporterar för Clarté om en fascism med indiska förtecken. Det nya året började med chockvågor genom det indiska samhället. Vid en presskonferens den 12 januari förklarade fyra av de fem mest erfarna domarna vid landets Högsta domstol att rättsväsendets oberoende - och därmed själva demokratin - är i fara i Indien. Chefsdomaren, handplockad av premiärminister Narendra Modi, fördelar politiskt grannlaga mål till domare han valt ut för deras vilja att fogligt följa regeringens intressen. De fyra seniordomarna hade samma dag grälat med chefsdomaren om en sådan politisk manipulering av ett synnerligen känsligt mål: mordet på en domare som utredde ett mordfall där Amit Shah, ordförande i Modis parti BJP, tillhörde de misstänkta.

Bildtext

Mathias Cederholm läser en bok som avslöjar det västliga välståndets ursprung. Glöm BNP-statistiken och det vanliga pratet om globaliseringen!

Bildtext

När skulle du säga att du är ledig? När börjar din fritid? Är det när du går hem från jobbet? Är du ledig när du lagar mat? Räknar du det som fritid när du påtar i trädgården? Frågan kan tyckas självklar men har blivit alltmer brännande i och med att arbetslivet har fått mer flexibel karaktär och gränsen mellan arbete och fritid blivit vagare.

Bildtext

Serietecknaren och musikern Mats Källblad är född 1969 och uppväxt bland höns och skrotbilar i skogen utanför Osby. Han medverkar löpande i tidningarna MC-Folket och Uti Vår Hage. Hans serieroman Hundra år i samma klass är ett av de främsta verken i den samtida arbetarlitteraturen. Han spelar punkrock i bandet Härvan och country med Loshult Lineman.

Bildtext

Diskussionen och forskningen om arbetarlitteratur har under det senaste årtiondet blivit alltmer intensiv. Det publiceras kontinuerligt böcker i ämnet och det nordiska nätverket för forskning om arbetarlitteratur kommer att ha sin sjätte konferens i höst. En av de senaste böckerna är en antologi som redigerats av Magnus Nilsson och John Lennon: Working-Class Literature(s) (nedladdningsbar från förlagets webbplats <stockholmuniversitypress.se>). Den lyfter fram historiska och internationella perspektiv på arbetarlitteratur i flera länder. Redaktörerna hävdar att det behövs ett jämförande perspektiv för att förstå skillnader mellan olika länder. Boken visar också i praktiken att forskningen måste våga ta klivet bort från snäva nationella perspektiv. Skribenterna knyter ibland an till varandra, och redaktörerna summerar som avslutning. Det blir inte särskilt djuplodande, men det är en god början.

Bildtext