Tekniska problem med tidskriftsartiklar

Vårt artikelarkiv påverkas av ett tekniskt problem som gör att det för närvarande tyvärr inte går att se bilder i äldre tidskriftsartiklar. Vi jobbar på att lösa problemet, men tyvärr kan det ta lite tid innan bilderna är tillgängliga igen. 

Artiklarna i det nummer som är aktuellt för e-prenumeranter innehåller alla bilder.

Webbredaktionen

 

Vi ska välja till EU-parlamentet. Valet sägs handla om att hejda nationalism och högerpopulism och att stärka de goda krafterna i EU.

Men var finns förutsättningarna för högerpopulism och demokratifientlighet? Jo, i EU:s och EMU:s grundläggande konstruktion. Europas folk sorteras i centrum och periferi. I centrum samlas rikedomar, i periferin lever människorna med sönderfallande välfärdssystem och allt osäkrare arbetsvillkor. Uppdelningen finns inom alla EU-länder, men framför allt mellan stater. Syd- och Östeuropas länder bildar periferi. De inordnas främst i den tyska kapitalismens arbetsdelning, som lågbetalda underleverantörer eller rena serviceekonomier.

10802_01.jpg

Agnes Gagyi och Támas Geröcs visar hur Fideszregeringen i Ungern anpassar samhället till den tyska ekonomin. Nyliberala reformer utformas med tysk medverkan.

Costas Lapavitsas ger en översikt över centrum och periferi i EU. Han skiljer ut östlig och sydlig periferi, och ett nordvästeuropeiskt centrum.

Tord Björk skriver om ett möjligt folkrörelsemotstånd som varken drar åt nationalism eller illusioner om att vrida till EU-vänster.